Blog


BACK
mei 26, 2019 |
Wendy

Ben jij ook zo'n eenzame zzp-er?

Artikel door Wendy Govers - van Thiel voor het ABHB trimmagazine editie 2 - 2019

De meeste trimsalons zijn echte eenmans-, of eigenlijk eenvrouwszaken, en dan doe je dus ook alles alleen. Even wennen was het dan ook wel toen ik vijf jaar geleden mijn baan in een dierenpension opzegde en er een eind kwam aan mijn tijd als werknemer, maar ook aan een tijd met collega’s. Weg samenwerken, weg gezellige pauzes, weg geintjes maken, weg hulp vragen en ga zo maar door.

 

Begrijp me niet verkeerd: ik vind het heerlijk als eigen baas en ben hier in het bedrijf allesbehalve alleen. Omringd door mijn eigen dieren en de gasten in mijn kattenhotel vermaak ik me uitstekend. Vooral mijn Oud-Duitse Herder Leia, die keurig op mij wacht naast de deur van de salon, en Maine Coon Google die me regelmatig even komt opzoeken voor een knuffel, zijn mijn maatjes. En dan natuurlijk hebben we ook nog de baasjes van mijn klanten die er op verschillende momenten van de dag zijn voor een praatje. Maar eerlijk is eerlijk: voor sommige zaken zou ik graag een collega hebben.

Concurrenten of collega’s?
En gelukkig heb ik die dan ook gevonden in mijn collega’s. Ja, je leest het goed: collega’s, want in concurrenten geloof ik niet zo zeer. In de huidige tijd van social media is het supermakkelijk om je ei kwijt te kunnen bij je collega’s op Facebook. Dagelijks delen wij trimmers in de verschillende Facebookgroepen leuke verhalen, schattige snoetjes, mooie modellen maar ook verwaarloosde klantjes. En natuurlijk kunnen we ook bij elkaar terecht met die ene vraag waar je niet uit komt, voor goede raad of om even te klagen over die ene lastige klant. Dit moet je bekend in de oren klinken.

Gedeelde smart is halve smart
Naast Facebook hebben we tegenwoordig ook nog WhatsApp. Met een paar vegen deel je de foto van jouw meesterwerk met je collega. Zij snapt tenminste echt hoe trots jij erop bent dat deze moeilijke kat, die de vorige keer je leven zuur maakte, nu wel relaxed hebt kunnen trimmen. Of dat jij die poedelkuif die je de vorige keer totaal verknipt hebt, nu super strak hebt kunnen knippen. Ook is je collega maar een telefoontje verwijderd als je even wil sparren over je nieuwe prijzen of over een knipwerk dat  een keer niet zo lekker uit de verf is gekomen. Gedeelde smart is immers halve smart.

Online en offline
Naast al deze virtuele middelen om toch collega’s om je heen te hebben, is het natuurlijk helemaal geweldig om ze ook eens offline te ontmoeten. In tegenstelling tot werkende collega’s die gezellig met elkaar een boterhammetje eten tussen de middag en de werkweek afsluiten met een vrij-mi-bo, moeten wij dit als zelfstandigen zonder personeel toch missen. Des te leuker is het om een keer te meeten met je collega’s. Natuurlijk kan dit op een vooraf georganiseerde trimwedstrijd, een lezing of op de jaarlijkse vergadering en nieuwjaarsborrel van de brancheorganisatie. Maar neem vooral het heft ook eens in eigen handen.

Een avondje of weekendje weg        
Want hoe gezellig is het om na afloop of voorafgaand aan een lezing nog even gezellig met een groepje ergens te gaan eten. Tijdens het eten ben je allemaal op je gemak en komen de verhalen lekker los. Een lekker hapje eten kan natuurlijk ook zómaar. Maak een appgroepje aan met je collega’s, of stuur een datumprikker rond en plan een gezellig diner of een high tea zodat je in ongedwongen sfeer eens lekker kunt ouwehoeren en brainstormen over je bedrijf. Weet je wie je hier, behalve jezelf, ook heel erg blij mee maakt? Je man! De mijne tenminste wel. Hij helpt me waar hij kan, maar hij is al die kattenverhalen toch ook wel eens beu. Waar mijn man overigens helemaal blij mee was, dat was ons weekendje weg naar Poescafe in België. Met een aantal kattige collega’s spraken we af om een weekend bij Jet in de herberg te gaan logeren. Naast een leerzaam event en lekker netwerken kwam er hier ook nog gezellig samen tafelen bij. En geloof me met een Frans wijntje in de hand kletst het nog gezelliger.

Extra tip: Breid je groepje regelmatig uit met ‘nieuwe’ bekende. Altijd lekker een frisse wind en zo trek je er ook collega’s bij die het wellicht een heel leuk idee vonden maar zichzelf niet op wilden dringen aan jullie groepje.

Onmisbaar
Waar ik dit collegiale stukje graag mee wil afsluiten is het volgende. Je collega’s zijn niet alleen onmisbaar om gezellig te kletsen, te klagen of te sparren, maar komen ook van pas wanneer je eens in de lappenmand zit. Zelf kan ik er over meepraten omdat ik in verband met een schouder uit de kom en een gebroken pols in mijn negenjarige carrière al drie keer iemand heb moeten regelen die voor zes weken mijn klanten over kon nemen zodat ik niet na zes weken zo’n enorme berg werk in hoefde te halen dat ik mezelf weer meteen een blessure werkte. Hoe fijn is het dan als je collega’s hebt waarop je kunt terugvallen en waarvan je weet dat ze werken zoals jij dat fijn vindt.

Dit keer zit ik ook weer in een dergelijke situatie maar nu ben ik niet de brokkenpiloot. Collega Meta, die eerder dit jaar mijn ambulante klantenbestand van me overkocht omdat ik er simpelweg te weinig tijd meer voor had (wat ik ook te danken heb aan mijn leuke band met mijn collega’s maar dat terzijde) zit met een gebroken vinger. Hoe balen is dat als je als beginnend trimmer super blij bent met je lekker volle agenda en nu weer klanten moet doorsturen. Daarom heb ik aangeboden dat ze mij achter de hand mag houden voor de spoedjes. En ja, speciaal voor haar wil ik zelfs wel weer even ambulant aan het werk gaan ook al doe ik dat eigenlijk niet meer. Zo kan zij met een gerust hart herstellen, wetende dat ze na deze weken gips haar klanten weer terug heeft.

Al met al
Al met al kan niemand alles alleen. Dus ik zou zeggen: netwerk je een slag in de rondte, zowel offline als online. Zoek de collega’s uit die bij je passen en bouw een fijn groepje op, zodat ook jij weer eens kan genieten van een gezellige vrijdagmiddagborrel, een leuke lunch en vooral veel gezelschap van gelijkgestemden. Want wij willen immers allemaal hetzelfde: met plezier werken in ons bedrijf.

Bekijk hier het originele artikel