Blog


BACK
mrt 1, 2020 |
Wendy

Cats Only Blog: 7 tips om het hoofd van je kat koel te houden tijdens een hitteplan

Echt oerhollands weer bestaat niet meer. Daar waar we vroeger in de winter konden schaatsen, het in de lente langzaamaan beter weer werd en we in de zomer lekker aan het zwembad konden liggen hebben we nu winters met hogere temperaturen dan met Pinksteren en kunnen we in onze zomers niet onder de weercodes uit. Voor de 2e keer deze zomer is het hitteplan weer in werking getreden. En dit plan geldt zeker niet alleen voor ons mensen. Ook onze harige huisgenoten mogen niet vergeten worden.

 

Allereerst mag gezegd worden dat katten eigenlijk helemaal niet zoveel last hebben van de hitte als wij. Wij moeten immers van alles en zij hoeven helemaal niks. Daarbij kunnen katten extreem goed tegen hoge temperaturen aangezien het van nature savannedieren zijn. De temperatuur waarop zij zich comfortabel voelen ligt een stuk hoger dan die van ons, namelijk tussen de 30 en de 38 graden Celsius. Dus eigenlijk zitten katten juist extra lekker in hun vel als het warm is. Daarbij zorgt de vacht, of liever gezegd de haarspiertjes ervoor dat zij met hun vacht prima kunnen regelen welke warmte ze binnenlaten en welke juist afgevoerd wordt. Let maar eens op de vacht van je kat, in de zomer zie je dat deze en dunner is en mooi glad aanligt tegen de huid. In de winter vormt zich een dikke wintervacht welke wijd uitstaat zodat koude buitengehouden wordt.

Toch kunnen wij wel wat dingen doen om het hun nog meer naar de zin te maken tijdens een hittegolf. Daarvoor deel ik graag deze 7 tips met je: 

  1. Beperk 'moetjes' tot het minimum boven de 25 graden Katten kunnen prima omgaan met warme temperaturen, sterker nog ze vinden het heerlijk. Tenminste wanneer ze met rust gelaten worden. Want boven de 25 graden krijgen ook onze harige vriendjes moeite met het regelen van hun eigen temperatuur. Geen probleem, zij hoeven immers niet te werken en brengen hun dagen extra lui door, maar denk erom dat een moetje gedurende de dag niet handig is. Heb jij een trimafspraak of dierenartsbezoekje op de planning staan laat deze dan alleen doorgaan in uiterste nood. En dan nog is het beter om hem zo vroeg mogelijk op de dag te plannen. Zelf werk ik boven de 25 graden met een tropenrooster in de trimsalon en trim ik hooguit tussen 7 en 10 uur in de ochtend, als de temperaturen niet al te hoog zijn. Per dag kijk ik wat het weer toelaat en verschuif ik eventueel afspraken indien nodig. Alles voor de katjes.
  2. Zorg voor extra schaduwplekken
  3. Zorg voor vers water! Ververs het water meerdere keren op een dag en biedt het op verschillende plekken in en om het huis aan.
  4. Laat de zon buiten! Sluit tijdig alle aanwezige zonwering zodat de zon buiten blijft. Zorg er wel altijd voor dat je kat de kans blijft houden om lekker buiten te kijken wanneer ze dat wil, dus en klein piepgaatje, laat het onderste randje van je raam open door je screen net niet helemaal dicht te doen, of laat een raam aan de schaduwkant van het huis onbedekt. Zo houdt je kat toch de mogelijkheid om lekker buiten te kunnen loeren als ze dat zou willen. katten houden nu eenmaal van keuze.
  5. Word manager van je ramen en deuren. Ja je leest het goed, naast dat ik manager ben van het kattenhotel en de kattentrimsalon ben ik in de zomermaanden ook een gedisciplineerd manager van de ramen en deuren. Wanneer het kwik de binnentemperaturen overstijgt gaan alle ramen en deuren dicht en zodra hij weer gezakt is in de avond gaan ze weer open. Dit betekent vooral in de avond dat er soms nog wel een heel erg late avondronde in zit, omdat de temperaturen simpelweg pas laat in de avond weer zakken, maar so be it. Je krijgt er wel een heel lekker koel hotel voor terug. Bij de tuinkamers stond de thermometer vandaag op een lekkere 20 graden en ook boven is het nu een nog comfortabele 21,5 graden. Heel fijn om een nieuwe warme dag mee te beginnen! En nu ook nog want tijdens het schrijven van dit blog ben ik naar het kattenhotel gevlucht. Daar waar de temperatuur buiten naar de 34 graden is gestegen, is het bij ons in huis dankzij de ventilator en kleine airco 28 graden. Maar hier in het kattenhotel is het zonder extra koeling een heerlijke 24 graden, ik teken ervoor. Extra tip: Ga jij tijdens een warme periode met vakantie en blijft je kat thuis met een oppas die eens per dag je kat bezoekt? Zorg er dan voor dat je minimaal 2 controle momenten op de dag afspreekt (vroeg en laat) zodat zij deze tip kan uitvoeren, tesamen met tropentip 4. Want je moet er toch niet aan denken dat je kat zijn vakantie doorbrengt in een potdicht, snikheet en inmiddels muf wordend huis.
  6. Let op voor verbranding. Want ja ook katten kunnen net als wij verbranden in de zon. En nee, niet alleen de Spynxen maar ook witte katten, of katten met witte oorpuntjes lopen veel risico. Kattenoortjes kunnen door verbranding van de zon simpelweg opkrullen. Dat dit pijnlijk is hoef ik niet uit te leggen denk ik en omkeerbaar is het helaas niet meer. Insmeren dus, maar liever niet met zonnebrandcrème voor mensen. Dierendermatoloog Kelly van Amersfort van Huidadvies voor dieren vertelt er meer over in haar laatst verschenen blog 
  7. Doe en denk als een kat met dit weer en doe helemaal niets. Ja vooruit deze tip is meer voor onszelf dan voor de katten maar mag het even. Onze katten zijn in de ochtend nog lekker actief na de koele nacht en brengen het heetste deel van de dag in rust door. Een heerlijke manier om je vrije dag te besteden denk ik zo... Dus pak je to do lijstje aan in de ochtend zodat je in de middag met een voldaan gevoel kunt gaan luieren met een goed boek.

Hopelijk helpen deze tips je kat beter door een hittegolf heen. Heb je nog toevoegingen deel ze vooral met me onder dit blog zodat ik het lijstje verder aan kan vullen.

Groetjes Wendy

 

Zoek je nog meer informatie over wat te doen met de vacht van je kat in de zomer deze vind je in het boek: Klitvrije kat, zo doe je dat! want deze lekker warme zomers brengen ook (vacht)problemen met zich mee. Meer informatie over het boek krijg je door een klik op de boekcover.

 

 

 

 

Blog van juli 2019 ge-updatet in maart 2020