Blog


BACK
apr 22, 2019 |
Wendy

Cats Only Blog: Een goede tekenbestrijding, hoe pak je dat aan?

Arachnofobie ofwel angst voor spinnen is een veelgehoorde fobie. Bang ben ik echter niet voor de 8-voetige beestjes op zich maar des meer voor de ‘enge’ ziektes die teken, die ook tot de spinachtigen behoren, bij zich dragen en zowel voor onze huisdieren als voor onszelf een groot gevaar kunnen betekenen.

Lyme

Dat teken de Ziekte van Lyme bij zich kunnen dragen is algemeen bekend. Maar wist je ook dat door onderzoek is aangetoond dat maar liefst 1 op de 5 teken deze Borrelia bacterie, die deze ziekte veroorzaakt, bij zich draagt?  Goed nieuws echter wel voor ons als kattenliefhebbers, katten hebben veel minder kans op tekenziektes dan honden maar dat neemt niet weg dat het risico nog steeds bestaat.

Wanneer een besmette teek een kat voelt de kat hier niets van, een beet is pijnloos. Echter begint dan wel het besmettingsproces welke op gang wordt gebracht door het speeksel. Het spreekt dan ook voor zich dat hoe eerder de teek verwijderd wordt hoe minder kans er is op besmetting want bij een aanhechting van slechts 3 uur begin de ziekteoverdracht al. Controleer daarom in het teken seizoen je kat ook regelmatig, het liefst meteen bij binnenkomst na een wandeling in de tuin en verwijder eventuele teken met een tekentang en stuur hem op!

Tekenscanner app

Ja echt, je leest het goed. Fabrikant Bayer is namelijk bezig met een mooi onderzoek om de teek en zijn bijbehorende ziektes in kaart te brengen. Wanneer je de Tekenscanner App downloadt op je smartphone kun je bij het vinden van een teek makkelijk aangeven waar de teek gevonden is en bij welk dier. Vervolgens krijg je de mogelijkheid om een gratis onderzoekskit aan te vragen. Deze ontvang je per post en kun je direct terugsturen naar de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Zij gaan deze teek, of teken, onderzoeken op maar liefst 36 ziektes wordt getest. Binnen een aantal dagen ontvang je via de app de uitslag van het onderzoek, zodat je indien nodig met deze uitslag langs kunt bij je dierenarts voor verdere stappen. Wat een topservice! Dus downloadt die Tekenscanner app.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Als je je bedenkt dat een vrouwtjesteek tot 23.000 eitjes leggen per legsel dus per dag begrijp je ineens dat het vinden van een teek niets meer te maken heeft met geluk of pech.  Een goede bestrijding is dan ook het devies. Vooral ook als je daarbij optelt dat een teek tot wel 5 jaar kan overleven zonder voedsel. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede tekenmiddelen op de markt, in verschillende vormen. Naast de al bekende pipetjes die maar een maand bescherming bieden zijn er tegenwoordig ook tekenbanden beschikbaar die maar liefst 8 maanden bescherming bieden tegen teken en vlooien. Dit maakt het maandelijks behandelen met gif, zoals de pipetjes toch nog vaak worden gezien, overbodig. En dan zijn er natuurlijk nog de tabletjes die erg veel in opspraak zijn geweest de afgelopen tijd.

Tekenpipetjes

Allereerst toch even de pipetjes. Deze knijp je zoals bekend uit in de nek van de kat, tussen de haren, op de huid. Op deze manier kan de kat het spul niet oplikken en binnen krijgen. De talglaag zorgt ervoor dat het stofje verspreid wordt over het hele lichaam waardoor je kat beschermd wordt. Deze handeling dient maandelijks herhaalt te worden.

Opletten geblazen is het overigens wel als je ook een hond in huis hebt. Sommige teken middelen, met Permethrin, voor honden zijn giftig voor katten. Gebruik dus nooit zomaar een tekenmiddel voor honden op je kat. En heb je een hond en kat en wast je kat je hond, gebruik dit middel dan ook niet bij je hond.

Note: Ik heb niet goed kunnen vinden hoe de verschillende tekenpipetjes op de markt werken. Wat ik wel vond was dat in het geval van 1 bepaald werk de teken niet aan konden hechten, waarvan ik me dan afvraag hoe dat kan? En in een 2de geval ging de teek dood na het bijten. Dat is dan weer minder handig aangezien de speekseloverdracht dan misschien al is geweest. Ik kon namelijk niet vinden hoe snel na het bijten de teek er dood afvalt. In een 3de geval namelijk bij Advantix, vond ik dat het op eenzelfde manier werkt als bij de tekenbanden. De teken krijgen last van het ‘hot feet effect’. Wanneer zij lopen over de huid krijgen zij het heet onder de voeten en willen zij er zo snel mogelijk weer van af en gaan ze alsnog dood. Op deze manier zullen ze niet gaan bijten en bestaat er geen risico op ziekteoverdracht. Helaas mag dit laatste middel niet voor katten gebruik worden! Dit kan zelfs dodelijk zijn in verband met de Permithrine die erin zit.

Tekenbanden

Maar er is hoop. Naast deze pipetjes zijn er tegenwoordig ook tekenbanden op de markt. Deze hebben echter niets meer te maken met de verouderde exemplaren vlooienbanden die wij kennen. Deze oude banden bevatten een poeder wat de beestjes dode, dit poeder kwam echter ook van de banden af bij het aanraken door de mens waardoor een dergelijke band vooral problemen op leverde in gezinnen met kinderen. De vernieuwde band, de Seresto band is zover ik weet de enige die op deze manier werkt, werkt op een heel andere manier. Bij deze band komt de werkzame stof van binnen en verspreid zich door contact met de huid. Wanneer je de band goed strak omdoen, max 2 vingers ertussen, zal hij na 20 minuten zijn werk gaan doen. Doordat deze druk van 20 minuten nodig is is deze band dus ook niet gevaarlijk voor mensen of kinderen, zolang je de band niet zo lang in je handen houdt natuurlijk