Blog


BACK
sep 30, 2018 |
Wendy

Cats Only Blog: Een relaxte vakantie voor onze hotelgasten

Heerlijk op vakantie! Dat is tenminste wat wij denken wanneer wij onze koffers inpakken. Onze katten denken daar helaas, vrijwel allemaal, anders over. Katten zijn echte gewoontedieren die graag 24/7 365 dagen per jaar precies hetzelfde doen. En dat dat voor ons een uitdaging is om te regelen voor onze control freaks bleek wel uit het blog: '10 tips om het arme leven van jouw kat te verrijken!’. En als dit thuis al een uitdaging is dan is het dit op zijn vakantieadres des te meer. Gelukkig zijn er een hele hoop trucs om ook op vakantie een fijne plek te creëren voor je control freak. In dit blog laat ik je zien welke trucjes ik hiervoor uit de kast getrokken heb.

In dit blog maak ik gebruik van het tiplijstje uit het blog:’10 tips om het arme leven van jouw kat te verrijken'. Dit blog schreef ik naar aanleiding van een lezing van kattengedragstherapeute Marsha Reijgwart die ik volgde op het kattensymposium, eerder deze maand. Heb je dit blog gemist en ben je benieuwd naar de hele achterliggende gedachtes, klik dan vooral even door naar het blog van vorige week.

  1. Maak gebruik van een uitdagende inrichting. De kamers in ons kattenhotel zijn zo ingericht dat er veel klimmogelijkheden zijn. Onze gasten kunnen op hoogte een rondje lopen door de kamer. Onderweg komen zij ligplekken, verstopplekken en zelfs een krabplank op hoogte tegen. Naast deze plank naast de binnendeur (de ideale plek langs de looproute om te markeren) ligt er ook nog een krabmat op de vloer bij de buitendeur. Op deze manier zijn er alleen binnen al twee mogelijkheden om te krabben. Buiten gaat dit nog eens verder. Ook hier zijn weer vele klim-, lig- en verstopplekken. En natuurlijk ook een echte krabboom. Buiten heeft dan als extra uitdagend voordeel nog eens extra buitengeuren!
  2. Laat kiezen waar je kat wil zijn. Deze is wat lastiger voor ons. Als ik de binnendeuren open zou laten staan wordt het een dolle bedoeling in het hotel ben ik bang. Wij hebben immers niet voor niets gekozen voor privé huisvesting. Dat wil niet zeggen dat het bij ons niet mogelijk is. In de tuinkamer hebben we bijvoorbeeld kunnen zorgen voor keuze door een kattenluik in de buitendeur. Dit luik staat in principe 24/7 open, tenminste als de baas dit goed vindt. Hierdoor hebben onze gasten de hele dag de keuze in welke ruimte zij willen verblijven. En ja door de dag heen speel ik dan goed personeel die op aanvraag de binnendeur naar de gang even openzet zodat ze even een rondje op verkenning kunnen. Het spreekt voor zich dat de andere kamerdeuren dicht blijven en hun eigen kamerdeur open, zodat ze zeker weten geen andere gasten tegen komen en ook hier weer vrije keuze hebben in waar ze willen zijn.
  3. Daag uit met voerspeeltjes. Of mijn hotelgasten thuis al puzzelen of niet ik zet ze toch aan het werk. Tenminste als ik zeker weet dat ze goed eten. Daarna vervang ik langzaamaan het voerbakje voor een puzzel. Het is ooit even zoeken tussen mijn verzameling welke puzzel past bij de gast maar gelukkig is de keuze reuze. En eigenlijk vrijwel elke kat, hoe oud of jong ook krijg ik aan de puzzel. Vooruit, heel soms zit er eentje bij (geloof dat dat er eentje was in 2,5 jaar hotel) die niet wil puzzelen. Heel leuk om te zien is dan ook dat mijn gasten bij hun volgende vakantie vaak een eigen puzzel bij hebben omdat ze ook thuis aan het puzzelen zijn gezet. Ideaal voor katten die zich vervelen of schrokkers. En speciaal voor de kleine beurs is het ook heel erg goed mogelijk om Do It Yourself (DIY) puzzels te maken.
  4. Zorg voor fijne vertrouwde geuren. Daarom pakken onze hotelgasten thuis een eigen ‘koffer’ in met eigen spulletjes. Deze spullen bevatten vertrouwde geuren van hemzelf, het huis, de baas en ga zo maar door. Veel meegebrachte dingen zijn mandjes, kleedjes, doosjes, krabpalen enzovoort. Maar zelfs de badjas van de baas mag mee, zo is het baasje er toch een beetje bij.
  5. Biedt kattendrugs aan. De meeste katten zijn gek op kattendrugs. Daarom gebruik ik zowel in het kattenhotel als in de kattentrimsalon kattenkruid in vloeibare en vaste vorm. Een beetje blad op een kleedje, of een snufje in een mandje doet wonderen.Heerlijk om te zien al die rollende katten.
  6. Zet eens kattenmuziek op. Ja vooruit daar heb je me, echte kattenmuziek draai ik hier in het hotel niet. Heb je het al eens gehoord (een linkje vind je in mijn vorige blog)? Voor ons mensen is het echt geen relaxte muziek om naar te luisteren. Er staat wel een radio in het hotel maar deze is eigenlijk meer voor eigen gebruik en staat dan rustig aan op de achtergrond. Mijn gasten hebben meer aan de uitdagende geluiden van het terrein om het kattenhotel. Heel de dag horen wij hier een mix van hinnikende paarden, tokkende kippen, zoemende insecten, de wind, kwetterende vogels en zelfs roepende uilen, mekkerende schapen, loeiende koeien, wat voorbijrijdende auto’s verderop en zo nu en dan een tractor. Als dat niet meer uitdagend is dan weet ik het ook niet meer.
  7. Aai je kat zoals hij dat wil. Aaien wanneer de kat wil dat spreekt hiervoor zich. Als een gast liever op zichzelf is ga ik hem niet ‘pesten’ om hem te aaien. Ik wacht tot de kat mij opzoekt en dan volgt er natuurlijk een leuke knuffelpartij die meestal een combi is van zo veel kopjes dat aaien niet meer mogelijk is. Na een paar minuten is menig hotelgast er wel klaar mee wetende dat er die dag nog meer knuffelmomentjes komen.
  8. Geef je kat een visuele uitdaging. Voor deze uitdaging hebben wij ramen in alle kamers en nog eens extra veel uitkijkmogelijkheid in onze tuinkamers. Daar waar katten al uren kunnen kijken naar boomtakken die zwiepen of blaadjes die rond dwarrelen gaan wij hier echt next level. Herinner je je het rijtje (voornamelijk) dieren nog uit punt 6. Zij zorgen voor extra kijkplezier.
  9. Train je kat! Dat is nog een puntje wat hier in het pension niet echt aan de orde is. Om je kat goed te kunnen trainen is een hele voorspelbare stabiele omgeving een pre. Helaas, of misschien wel gelukkig, zijn de meeste hotelgasten hier niet lang genoeg om dit aan te kunnen pakken.
  10. Geef je kat een ‘ik wil aandacht’ of ‘niet storen’ plek. Ook dat is nog wel een dingetje want een echte vaste plek geven kost meer tijd. Dat neemt niet weg dat ik respect heb voor mijn gasten en hun lichaamstaal en niets doe wat zij niet willen. De katten die hier logeren hoeven immers niets te doen. Daar waar katten in veel pensions s’nachts in een apart hokje worden geplaatst en daarvoor dus gevangen MOETEN worden is dat hier helemaal niet nodig. Hierdoor kan de kat zelf aangeven wat hij wil en wanneer.

Wil je wel eens met eigen ogen zien hoe dit eruit ziet in de praktijk? Neem dan vooral contact met me op voor een rondleiding in ons kattenhotel.

Groetjes Wendy

Ps. Vond je dit een leuk onderwerp? Lees er dan ook eens het blog: ‘Rust, ruimte, regelmaat en respect’ op na.