Blog


BACK
okt 21, 2018 |
Wendy

Cats Only Blog: 'Lastige' katten op de trimtafel

Een paar weken geleden had ik een leuke HTK op tafel, genaamd Sam. Sam was een erg stressgevoelig katje die nooit echt de makkelijkste was geweest wat betreft vachtverzorging. Deze zomer ging het echter bergafwaarts met hem nadat hij tijdens de vakantie van zijn baasjes een blaasontsteking had gekregen. Na het oplossen van de blaasontsteking mochten zijn baasjes hem weer borstelen maar lukte het hen helaas niet meer om de inmiddels vervilte plekken op zijn achterhand weg te halen. En dat is het punt waarop ik verscheen in het verhaal.

Drakenrug

Sam kwam in de trimsalon waarna bleek dat hij naast een paar grote viltplekken, want ja zelfs kortharen kunnen vilt krijgen in hun vacht, ook een erg schubbige vacht te hebben. Dit betekent dat de haren niet als een mooie egale jas op de vacht liggen maar dat er letterlijk schubben, bossen haar, ontstaan. Deze schubben staan open, dit zie je ook vaak bij katten met gewrichtsproblemen zij hebben deze schubben op hun rug (de plek waar wassen het lastigste is als je pijnlijke gewrichten hebt), bij hen noemen we dit dan ook vaak een ‘drakenrug’, omdat deze spikes letterlijk rechtop gaan staan zoals je bij een draak ziet.
Van So far so good naar nog een poging
Na een wandelingetje door de kattentrimsalon nam Sam plaats op de trimtafel, so far so good. Na een kennismaking knipte ik zijn nagels terwijl ik met een verbaasd gezicht gade werd geslagen door zijn baasje. Zij had mij bij het maken van de afspraak al wel verteld dat Sam niet echt de makkelijkste was, maar dat hij bij de dierenarts met handschoenen in bedwang gehouden moest worden had ik niet voorzien. Maar geen probleem Sam liet het toe. Volgende stap de grote viltplekken op zijn billen. Tondeuse in de aanslag en klit 1 was zo verwijderd, zonder problemen. Maar toen ging het mis… Sam ontplofte letterlijk toen ik wilde beginnen aan de plek op zijn linkerbil, zo herkende zijn baasje hem helaas weer. Sam sprong van de trimtafel en ging doodleuk languit relaxed op de grond liggen tegen het raam onder de tafel. Hmmm dat is erg raar.
Aangezien ik niet voor 1 gat te vangen ben deden we na een rustpauze nog een poging maar helaas hetzelfde verhaal. Steeds ging hij weer terug naar zijn relaxplek op de vloer. Oké als je het zo wil dan kom ik ook op de grond. Dus op mijn knieën op de vloer langs Sam met zijn vertrouwde kleedje over hem heen zodat hij zichzelf kon verstoppen. Op deze manier kreeg ik ook viltplek 2 verwijderd maar dat was al wat ik voor hem kon betekenen.

Een te moeilijke puzzel

Met mijn opgedane kennis over kattengedrag wist ik dat dit geen normaal gedrag was. Een kat die zo ontploft kan volgens het boekje niet gaan relaxen binnen een paar seconden. Wij puzzelden wat door om te kijken wat het zou kunnen zijn. Naast Sam’s stressgeschiedenis en de blaasontsteking was hij ook recent onderzocht op suikerziekte maar dit bleek hij gelukkig niet te hebben. Maar wat dan wel? Dat dit gedrag veroorzaakt werd door pijn was voor mij overduidelijk.
Sam en baasje vertrokken naar huis zonder pijnlijke viltplekken maar met een, in mijn ogen, lang niet complete trimbeurt. Dit betekent bij mij dan ook dat ik niet betaald wil worden voor mijn diensten. Deze regel heb ik omdat ik hardop durf te zeggen dat ik met mijn katvriendelijke werkwijze vrijwel alle katten kan trimmen zolang zij maar gesocialiseerd zijn en geen pijn hebben. Door het aanbieden van deze regel heb ik al veel katjes kunnen helpen die zich ondanks moeilijk gedrag thuis toch prima lieten behandelen bij mij in de salon. Maar helaas mocht het bij Sam niet zo zijn. Hij ging naar huis zonder oplossing van de oorzaak van deze viltplekken en natuurlijk zijn bijbehorende gedrag.

The end….

Een aantal weken later kreeg ik helaas het nieuws dat Sam er niet meer is. Enkele weken na het trimmen kreeg hij uit het niets een open wond op zijn schouder. Dat dit een teken was om met hem naar de dierenarts te gaan mag geen verrassing zijn. Daar bleek dat hij ondanks eerdere onderzoeken toch diabetes had. Maar dat was nog niet alles, ook leed hij aan alvleesklierontsteking (pancreatitis), werkte zijn lever niet meer en waren al zijn organen langzaamaan aan het uitvallen. Al deze zaken verklaarden waarom Sam nou niet bepaald lekker in zijn vel zat en ‘raar’ gedrag vertoonde maar tekende voor hem ook zijn doodvonnis. Het spreekt voor zich dat je dit geen dier toewenst en dat Sam een eervol einde heeft gekregen.

Het moraal van dit verhaal

De reden dat ik dit blog schrijf zijn er eigenlijk meerdere:

  1. Heeft je kat ineens klitten dan is er vaak een medische oorzaak voor.
  2. Klitten gaan niet vanzelf weg dus enige hulp door baas of professional is gewenst.
  3. Een kat die agressief is met trimmen heeft daar vaak een hele goede reden voor.
  4. En ook deze agressieve kat verdient een pijnvrije vacht! Ontwijk een afspraak bij de kattentrimsalon dus niet. Vertel eerlijk het verhaal en zoek samen naar goede oplossing. Met katvriendelijke technieken zijn veel ‘moeilijke of agressieve’ katten (maar net hoe je ze wil noemen) vaak toch te trimmen zonder problemen. En ik zeg altijd: ’Het ergste wat je kan gebeuren is dat het me ook echt niet lukt, zoals jij al verwachte, en dan zoek ik graag met je naar een nieuwe oplossing’.
  5. Als laatste puntje: Volg je gevoel! Wanneer je kat zich raar gedraagt en er komt niets uit onderzoek maar het ‘rare’ gedrag van je kat bij je blijft knagen heb je vaak gelijk en moet je verder zoeken naar eventuele problemen. 

Ik kan je van harte aanraden om dan eens een second opinion te laten doen bij een Cat Friendly Clinic. Zij hebben naast een katvriendelijke aanpak ook een specialisatie in katten en weten daardoor vaak beter waar ze kunnen zoeken naar de oorzaak van je probleem. Een dierenarts kan nu eenmaal niet alles weten van alle diersoorten, en ook in de mensenwereld hebben we niet voor niets specialisten. De huisarts weet ook niet alles.

Kan jij wel een helpende hand gebruiken met de vachtverzorging van je kat? Maak dan een afspraak in de kattentrimsalon! Durf je niet omdat jouw kat toch wel erg heel erg 'lastig' is schroom dan niet. Ik ga de uitdaging graag aan. 

Wil je liever zelf leren hoe je de vacht van je kat in topconditie kan houden schrijf je dan in voor de workshop: 'Trim je eigen kat' zodat ik je 1 op 1 kan leren hoe en met welke materialen je dit voor elkaar krijgt. Woon je te ver weg voor een ritje Gemert heb dan vooral nog even geduld, mijn nieuwe ebook over vachtverzorging voor katten is onderweg. Benieuwd naar het eerste hoofdstuk, je vind het in het blog: 'Sneak preview van mijn eerste echte boek'. 

Groetjes Wendy