Blog


BACK
jun 6, 2018 |
Wendy

Cats Only Blog: Een katvriendelijk kattencafé, kan dat?

Een kattencafé, wat moet ik daar nu weer van denken? Dat was wat ik dacht toen ik enkele weken (maart 2017) geleden een mailtje van Sanne kreeg. Sanne was druk bezig met een crowdfundingsactie voor de oprichting van Kattencafé Balthazar in Nijmegen. Om dit café tot een succes te maken was zij op zoek naar ondernemers uit de branche die haar wilde helpen. Maar of ik, met mijn sceptische mening over kattencafé, daar nu de geschikte persoon voor was dat wist ik niet?!

Eerlijk is eerlijk

Eerlijk is eerlijk, ik ben nog nooit in een kattencafé geweest. Toch had ik wel een mening. In mijn belevingswereld waren kattencafés niet welzijnsbevorderend voor de bewoners: de poezen en katten. Dat wat ik las op pagina’s van inmiddels gevestigde cafés beviel me redelijk, al had ik daar ook zo mijn vragen bij en de reviewfilmpjes die ik zag van een kattengedragstherapeute bevestigden helaas mijn twijfels. De groepen waren groot, er waren weinig verschillende ruimtes voor de katten, er waren te weinig kattentoebehoren en de huisregels werden slecht nageleefd. Toch ben ik wel van mening dat het goed kan werken voor zowel de cafégast als de cafébewoner en als klap op de vuurpijl ook nog voor de asielkatten. Mits je het goed aanpakt. Ik heb tenslotte ook laten zien dat het mogelijk is om een kattenpension op te zetten op een andere manier dan al jaren wordt gedaan ;-) 

Kritisch kijkje in de keuken

Vol goede moed vertrok ik in de ochtend naar Nijmegen voor een kritisch kijkje in de keuken van het op handen zijnde kattencafé. Na een rondleiding in het café (die ik omschreven heb op Facebook) volgde een kritisch interview van mijn kant. Bij deze een korte impressie, met voor mij erg positieve en vooral verrassende antwoorden.

 “Alleen met gelukkige katten krijg ik het fijne huiskamercafé dat ik voor ogen heb”

Hoe kwam je op het idee om een kattencafé te starten?

Het vonkje waarmee ik deze onderneming start, is ontstaan toen ik in Amsterdam bij Kopjes was. Ik voel me gelukkiger in de nabijheid van dieren, met name bij katten. De mogelijkheid om een prachtige werkomgeving te combineren met kattenopvang maakte me heel blij.

Later ben ik steeds meer gaan nadenken over het welzijn van de katten. Is het wel een goede plek voor hen? Hoe kan ik ervoor zorgen dat niet alleen ik en de bezoekers heel blij worden, maar ook de katten zelf? Alleen aanhankelijke, op mensen gerichte katten kan ik een plek in het café geven, de katten die makkelijker te plaatsen zijn. Dat is een concessie die ik doe door te kiezen voor het concept van een kattencafé.

Naast een goede selectie op basis van geschiedenis en karakter van de kat streef ik er ook naar een veilige en prettige ruimte te creëren met veel verstopplekjes, een privévertrek, een buitenverblijf en speel- en klimmogelijkheden. Het is in ieders belang dat we het welzijn van de katten vooropstellen en het café zo inrichten dat het op hun behoeftes is afgestemd. De adviezen die ik hierin krijg, ook van Cats Only, zijn voor mij van grote waarde. Alleen met gelukkige katten krijg ik het fijne huiskamercafé dat ik voor ogen heb.’

“Mijn uitgangspunt is het bieden van een warm thuis, zowel voor de katten als de bezoekers”

 

Staan de katten in jouw café ter adoptie of kies je voor een vaste (stabiele) groep?

Hoewel ik in eerste instantie heb overwogen de katten in het café ter adoptie af te staan kies ik er uiteindelijk toch voor om met een permanente groep van maximaal zes bewoners te gaan werken. Dit omdat er anders te veel onrust ontstaat in de kattengroep. Mijn uitgangspunt is het bieden van een warm thuis, zowel voor de katten als voor bezoekers. Continue herplaatsing leidt tot te veel stress onder de katten en dat wil ik niet.

Wel wil ik bewustwording creëren onder de bezoekers over het opvangen van katten. Er komt een informatiepunt in de vorm van een prikbord en een kastje met folders waar stichtingen ruimte krijgen voor informatie over de opvang en herplaatsing van katten in nood. Daarbij krijgen katten die een huisje zoeken uiteraard ook aandacht.

Wil je je groep samenstellen uit herplaatsers of juist uit kittens die zich nog gemakkelijk aanpassen?

Oudere katten zijn wat moeilijker te plaatsen en daarom wil ik ze juist graag een plekje bieden. Het nadeel hiervan is dat ze moeilijker socialiseren en lastig wennen aan een nieuwe omgeving. Kittens zijn hierin makkelijker, maar de kans dat een kitten een huisje krijgt is wel weer groter. Uiteindelijk valt er voor beide opties wat te zeggen; ik neem jouw opmerking over het welzijn van de dieren ook mee. Kittens wennen al van jongs af aan, en dat is belangrijk.

“Zonder entreeprijzen kunnen mensen met een kleine portemonnee toch genieten van onze katten”

Je vraagt geen entree voor het café, anderen doen dit wel. Waarom is dit? Ik denk dat je deze inkomsten hard kunt gebruiken voor bijvoorbeeld dierenartskosten.

Ik denk dat je met entreeprijzen voor een kattencafé een drempel creëert. Studenten en mensen met een kleine portemonnee die om die reden ook geen huisdier kunnen houden zullen met entreeprijzen niet vaak naar de katten komen. Ik begrijp het principe van entreeprijzen omdat de zorg voor katten een grote kostenpost is, maar ik zoek hier andere oplossingen voor. Op die manier hoop ik een vaste klantenkring op te bouwen en bezoekers ook de mogelijkheid te geven een band op te bouwen met de katten. Tevens geeft het mij meer garantie dat ik een lange termijn binding op kan bouwen met de mensen in Nijmegen en omgeving.

Heb je begeleiding van specialisten zoals een dierenarts en gedragstherapeut om het welzijn van de katten in het oog te houden?

Jazeker. Er zijn verschillende mensen en stichtingen die adviseren en meekijken, zoals Stichting het Wijze Weeskitten, en mijn dierenarts Renate Pijnappel. Daarnaast neem ik alle adviezen mee, zoals de adviezen die ik van Cats Only krijg.

“Voor alle bezoekers gelden huisregels waar wij goed op controleren”

 

Een vraag van trimklant Ingrid Doevendans: Hoe ga je controleren of katten niet gepest worden of pijn worden gedaan door bijvoorbeeld kinderen?

Natuurlijk gelden voor alle bezoekers vaste huisregels waarop wij goed controleren. Op kindermiddagen wordt er gewerkt met kleine groepjes van vijf à zes kinderen. Er is een voormalig docent aanwezig die het kattenwelzijn waarborgt door de kinderen te leren hoe ze met katten moeten omgaan. Verder wordt de aanwezigheid van kinderen beperkt tot één ruimte in het café zodat de katten de overige ruimtes kunnen gebruiken om zich terug te trekken, mochten ze dat willen.

Benieuwd? 

Wil je nog meer weten over dit kattencafé? Kijk dan eens op de website, de Facebookpagina of op Instagram. Heb jij nog vragen aan Sanne? Stel ze gerust, vragen staat vrij. Ook tips kan zij zeker waarderen dus kom maar op!

Groetjes Wendy

Blog uit maart 2017 geupdate juni 2018
Dit blog is de nr 8 uit de blog top 10 van 2017, een verzameling van de meest gelezen blogs van dat jaar.