Blog


BACK
mrt 10, 2019 |
Wendy

Cats Only Blog: Waarom kammen niet de oplossing is tegen haarballen.

Het voorjaar komt er weer aan en onze katten beginnen langzaamaan hun wintervacht weer uit te trekken, lees te laten vallen. Deze enorme pak haren hebben heel de winter in een zogenaamde rustfase gestaan, vast in de huid om ervoor te zorgen dat onze katten het niet koud zouden krijgen. Ondertussen zijn deze haren echter wel steeds verder versleten geraakt en zijn nu simpelweg op. Wat voor ons een huis vol haar betekent maar voor onze kat een bek vol haar wat weer resulteert in een haarbal.

Van los haar naar klitten

De reden dat de vacht verslijt is in eerste instantie simpel, hij wordt ouder. Maar ook slijtage door weersinvloeden en de droge temperatuur in huis dragen hieraan bij. Bij het verslijten van de haren veranderd de mooie gladde haar in een poreuze haar die je kunt vergelijken met een prikkeldraad. Deze prikkeldraad haren vangen zichzelf eerder in de prikkelige buurman en klitten daardoor snel. Bij langharige katten zul je daarom in deze periode van het jaar, aan het einde van de winter, sneller klitten en vilt tegen komen.
Tip: Wees dus gewaarschuwd en controleer je kat dagelijks bij het vinden van de eerste vlokken haar in huis.


‘Alles wat je eruit borstelt krijgt hij niet binnen.’

Bij de korthaar verloopt het allemaal wat anders. De gemiddelde korthaar die goed gesocialiseerd is, geen extreme bouw heeft zoals een Brit, niet te dik is en niet ziek is krijgt geen klitten. Bij hem blijven de vachtproblemen puur en alleen bij een flinke rui. In deze ruitijd heeft zelfs de korthaar het hard te halen om al deze losse haren op te likken. Waarbij onze eerste gedacht is, dan helpen we een handje. ‘Alles wat we eruit borstelen krijgt hij immers niet binnen’. Een logische gedachte en natuurlijk ook waar, echter lopen we er dan aan voorbij dat wij door het manipuleren van de vacht de natuurlijke vachtgroeicyclus die onze katten doorlopen verstoren, met alle nadelige aspecten van dien.

Mozaïeken

De cyclus is namelijk zo opgebouwd dat de haren vervangen worden in een mozaïekpatroon. Op deze manier hebben alle haren een ander tijdstip om uit te vallen, dit gebeurt om en om. Onder deze haren die eruit vallen zit alweer een nieuw haartje en deze rui gaat zo door voor ca 4 weken bij een kortharige kat en tot wel 6-8 weken bij een langharige kat. In deze hele periode bestaat de vacht uit versleten losse haren, versleten bijna losse haren en nieuwe haren. Op deze manier blijft de huid de gehele tijd mooi bedekt en beschermt tegen invloeden van buitenaf, denk hierbij aan de zon, de kou maar ook mechanisch geweld zoals een krab van een kat of een doorn van een struik.

Een verstoorde cyclus


Wanneer wij echter bij het uitvallen van de eerst haren flink aan het borstelen gaan halen wij niet alleen de echt losse haren uit, maar ‘trekken’ we ook de nog nèt niet losse haren uit die eigenlijk pas over enkele weken uit zouden vallen. Nu schrijf ik trekken maar eigenlijk is dat het niet zozeer. De kattenvacht zit namelijk los in de huid, of liever gezegd in de haarzakjes, dit zodat het geofferd kan worden bij mechanisch geweld van buitenaf. Denk je maar eens in in het volgende voorbeeld: Je kat loopt langs een prikstruik en wat gebeurt er? Precies hij loopt door en er blijft enkel een plukje haar hangen. Loop nu eens zelf met je haren door die struik, precies moet ik nog verder gaan met uitleggen? Je blijft acuut staan en zit vast in de struik. Deze losse vacht kam je daardoor zomaar uit, waardoor het mooie mozaïekpatroon vervangen wordt door een vacht die in één keer helemaal uitvalt.

Plussen en minnen

Het grote pluspunt voor jou dat je in een keer van de haren af bent en niet maanden in de weer blijft met de stofzuiger en de plakroller. Daar tegenover staan jammer genoeg de volgende minpunten voor je kat:

  • Hij heeft geen bescherming meer tegen het zonlicht
  • Hij kan zijn lichaamstemperatuur niet meer regelen
  • Hij is niet meer beschermt tegen mechanisch geweld
  • En als je dan ook nog te ruw hebt gekamd, en dat is al heel erg snel, dan is ook de microbiële huidflora nog beschadigd. Dit laagje nuttige ‘beestjes’ beschermt je kat tegen boosdoeners van buitenaf, denk hierbij aan bacteriën en schimmels. En dit laagje beschadig je al wanneer je slechts een plakbandje op de huid legt en loshaalt.

En dan hebben we het nog niet over deze extra minpunten:

  • Je kat ziet er niet meer uit
  • De haren die te vroeg uit zijn getrokken komen slechter terug, zij zijn doffer en wolliger en daardoor klitgevoeliger.
  • EN ze vallen weer eerder uit. Het enige wat je eigenlijk doet met deze manier van ‘oplossen’ is de cyclus versnellen waardoor je meerdere ruien per jaar krijgt in plaats van de ene rui die een (half)langhaar heeft in de lente en de 2 tot max 3, voor extreem kortharige katten zoals de Bengaal, ruien in de lente en zomer voor de korthaar. Het is zelfs mogelijk dat je kat in een permanente rui gaat! 

Dat lijkt me dan duidelijk, kammen is niet de oplossing maar wat dan wel? Hierover schreef ik al eerder een blog: ‘Blegh, alweer een haarbal!’ in dit blog deel ik een aantal oplossing met je die je kunnen helpen met het voorkomen van haarballen en deze hebben gek genoeg helemaal niets met borstelen te maken.

Toch een handje helpen

Mocht je dan toch echt heel graag iets willen doen met een borstel, omdat je kat kammen nu eenmaal zo fijn vind bijvoorbeeld. Dan hoef ik je niet helemaal teleur te stellen. Je kunt je wekelijkse borstelmomentje vervangen door een ‘aaimomentje’. Wanneer je je kat aait met een vochtige microvezeldoek, zo’n simpel huishouddoekje van de Action volstaat prima, doe je eigenlijk na wat de kat mijn zijn tong doet. De structuur lijkt heel erg veel op elkaar. Je aait zo alleen de losse haren op en vangt ze in het doekje. Zo krijgt je kat ze niet binnen en zweven ze niet door het huis. Dit zou je zelfs zonder problemen op kunnen schroeven naar een dagelijkse beurt zonder dat dit schade toebrengt.


Wat nog wel even het vermelden waard is, een zeem werkt ook prima, misschien zelfs nog wel beter. En daar gaat het mis! Zeem-achtig materiaal heeft als eigenschap dat het, net zoals rubber, haar wel uittrekt voordat het los zit. Laat je zemen en rubberen (katten)borstels dus zeker in de kast liggen. Of nog beter gebruik deze voor het schoonmaken van je deurmat, bankstel, gordijnen en zwarte broek.

Groetjes Wendy

 

 

 

 

Getriggerd en wil jij het boek ook graag in je bezit hebben? Klik in het boek en bestel hem nu in de webshop.