Blog

okt 1, 2020 |
Vachtverzorging voor katten, Cursus en bijscholing, Boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!',  |
Wendy

Zie je ze ook voorbijkomen van die foto’s en filmpjes waar een kat heerlijk ligt te genieten wanneer haar baasje haar aan het borstelen is? En vraag jij je dan ook af waarom jouw kat er nou zo’n hekel aan heeft? Geloof me je bent echt niet de enige maar het kan anders. Ook jouw kat met een eigen mening, om het zo maar te zeggen, kan leren dat vachtverzorging lekker is in plaats van een nachtmerrie.

aug 10, 2020 |
Vachtverzorging voor katten, Cursus en bijscholing, Boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!',  |
Wendy

Het is je vast niet ontgaan dat ik een bezige bij ben. Naast het kattenhotel en de kattentrimsalon houd ik mij ook heel graag bezig met lesgeven. Alhoewel ik nooit de ambitie heb gehad om leraar te worden heb ik tijdens mijn dierverzorgingsopleiding wel mijn kynologisch instructeur diploma gehaald waarmee ik les zou mogen geven op een hondenschool. En daarna ben ik nog op les gegaan om mijn instructeursdiploma voor het paardrijden te halen. Avondenlang heb ik weer in wind in de paardenbak les staan geven aan ponyruiters. En vervolgens beland ik in mijn kattenbaan weer voor de klas. Wat begon als een workshop voor katteneigenaren bij mij in de salon, zodat zij zelf konden leren om hun eigen kat te trimmen breidt zich nu uit naar een echte kattentrimopleiding. En nee dat ging niet over 1 nacht ijs. 

jun 12, 2020 |
Vachtverzorging voor katten, Boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!',  |
Wendy

Blog 5/5 uit de blogreeks door Wendy Govers - van Thiel speciaal geschreven voor Wellopet

Een gespecialiseerde kattentrimsalon is verschillend van een hondenkapsalon. Een kat gedraagt zicht anders en vraagt een andere, aangepaste, manier van benaderen. Is dat allemaal dan zo verschillend dan wat ik zie bij honden? Jazeker! Vroeger werd een kat door de meeste trimmers gezien als een kleine hond. Inmiddels weet jij als kattenliefhebber wel beter. Een kat is een totaal ander dier, met andere gedragingen, gewoontes en vraagt een andere manier van benaderen.

jun 11, 2020 |
Vachtverzorging voor katten, Boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!',  |
Wendy

Blog 4/5 uit de blogreeks door Wendy Govers - van Thiel speciaal geschreven voor Wellopet

Je kent ze wel, die foto’s en filmpjes waar een kat heerlijk ligt te genieten wanneer haar baasje haar aan het borstelen is? Misschien vraag jij je dan ook af waarom jouw kat er nou zo’n hekel aan heeft? Geloof ons als we zeggen dat jij niet de enige bent! Maar het kan anders. Ook jouw kat, met haar eigen mening, kan vachtverzorging als 'lekker' in plaats van als 'nachtmerrie' leren ervaren.

jun 10, 2020 |
Vachtverzorging voor katten, Boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!',  |
Wendy

Blog 3/5 uit de blogreeks door Wendy Govers - van Thiel speciaal geschreven voor Wellopet

De regel is dat een kat vaak goed in staat is haar eigen vacht in model en uit de klit te
houden. Maar toch zijn er veel uitzonderingen op de regel (zie het blog: 5 soorten katten die graag wat hulp hebben bij de verzorging van hun vacht). 

Hoe kan jij je kat dan het beste helpen om klitten te voorkomen?
Borstelen hoor ik je denken! Maar wist je dat het klakkeloos borstelen van je kat grote
problemen kan veroorzaken? Als jij jouw kat wil helpen is het heel belangrijk dat je weet waar
je mee bezig bent want voor je het weet heb je de haargroeicyclus in de war geschopt en
ben je nog verder van huis. Van keer op keer borstelen wordt het haar namelijk
klitgevoeliger, minder mooi van kleur en kan je kat zelfs in een permanente rui raken!

jun 9, 2020 |
Vachtverzorging voor katten, Boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!',  |
Wendy

Blog 2/5 uit de blogreeks door Wendy Govers - van Thiel speciaal geschreven voor Wellopet

Kammen of borstelen van je kat is helemaal niet zo noodzakelijk als de meeste mensen denken (hierover schreef ik ook al in het blog: 'Jouw kat borstelen of niet borstelen? Dat is de vraag...'. Bedenk goed dat kammen de cyclus van de vachtgroei stopt en in de war schopt waardoor overmatige verharing kan optreden. 

Helaas kunnen echter niet al onze huiskatten hun vachtverzorging zelf aan (meer hierover lees je het in het blog: '5 soorten katten die graag wat hulp hebben bij het verzorgen van hun vacht'). Maar ook katten die simpelweg een te grote explosieve vacht hebben, die niet te temmen is met hun eigen kattentong als ideale kam, moeten we helpen. Maar hoe dan? En vooral: waarmee? 

jun 8, 2020 |
Vachtverzorging voor katten, Boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!',  |
Wendy

Blog 1/5 uit de blogreeks door Wendy Govers - van Thiel speciaal geschreven voor Wellopet

Het klinkt heel aannemelijk! "Een hond moet naar het trimsalon; maar een kat toch zeker niet? Een kat ziet er van nature steeds goed uit toch?"
Helaas is niets minder waar. Enerzijds is het inderdaad zo dat een kat haar eigen jasje in model en uit de klit houdt. Dit is de regel. Maar anderzijds zijn er meerdere redenen te bedenken waarom dit haar soms toch niet lukt. En dat zijn de uitzonderingen op die regel. Op die momenten is het aan ons, de baasjes, om pijnlijke klitten en ernstige vervilting te voorkomen. 

jun 4, 2020 |
Vachtverzorging voor katten, In de Pers, Boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!',  |
Wendy

Artikel door Wendy Govers - van Thiel voor Majesteit Magazine editie 2020 

Wat is het geheim achter de foto’s op internet, van katten die genieten van een borstelbeurt, of kalm in bad gaan? Kattentrimster Wendy Govers-van Thiel geeft tips hoe je dit een kitten leert.

mrt 29, 2020 |
Gezondheid, Vachtverzorging voor katten, Cursus en bijscholing, Boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!',  |
Wendy

De Coronacrisis heeft ons sinds enkele weken in zijn macht. De wereld staat even stil en dat zien we dagelijks om ons heen. Restaurants zijn dicht, alle evenementen en festivals zijn afgelast, Schiphol is veranderd in een vliegtuig parkeerplaats in plaats van een vliegveld en schrapte bijna al zijn vluchten, alle scholen zijn dicht tot tenminste 6 april en waar mogelijk werkt iedereen thuis! Rust op straat dus behalve…. in de ziekenhuizen waar het code rood is en in de supermarkten waar de hamsters dagelijks hun slag slaan.

mrt 1, 2020 |
Gezondheid, Vachtverzorging voor katten, Boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!',  |
wendy

“De vacht is de spiegel van de gezondheid”, je hoort het zo vaak en het is niet zomaar een gezegde, want de stand en ook kleur van de vacht van je kat vertellen je heel veel over zijn welzijn. Katten die goed in hun vacht zitten hebben een mooie aanliggende glanzende vacht. In de zomer zal die vacht mooi glad liggen zodat warme lucht er langs kan strijken. In de winter daarentegen staat diezelfde vacht wijd open om een luchtlaag te creëren die de warmte juist binnenhoudt. Zit je kat minder goed in zijn vel? Dan wordt zijn vacht wat doffer en mottiger en gaat hij wat uiteen staan. Juist dan is het zaak uit te zoeken waardoor dit wordt veroorzaakt. 

mrt 1, 2020 |
Vachtverzorging voor katten, Boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!',  |
Wendy

En toen was het ineens zomer!!! Afgelopen week liepen de temperaturen in no-time op met een flinke uitspatter van . Geweldig natuurlijk voor de vele zonaanbidders die ons land rijk is en inmiddels al vakantie hadden maar een crime voor mijn strakke trimsalon agenda voor deze week. Daar waar ik in het begin van deze week nog een volle agenda had staan heb ik deze van dag tot dag leeg gepland om de katten niet teveel tot last te zijn. 

mrt 1, 2020 |
Vachtverzorging voor katten, Boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!',  |
Wendy

In het blog 'Stop het verharen van je kat' heb ik je laten zien dat het kammen van je kat helemaal niet zo noodzakelijk is als de meeste mensen denken. Sterker nog, kammen schopt juist de cyclus van de vachtgroei in de war waardoor overmatige verharing op kan treden. Helaas kunnen echter niet al onze huiskatten hun vachtverzorging zelf aan. Er zijn ook katten die we ietwat moeten helpen, zoals bijvoorbeeld katten die kampen met overgewicht, pijn, ziekte, stress of ouderdom. Ook katten die simpelweg een te grote explosieve vacht hebben die niet te temmen is met hun eigen ideale kam - de kattentong - moeten we helpen. Maar hoe dan? En vooral: waarmee? 

mrt 1, 2020 |
Gezondheid, Vachtverzorging voor katten, Boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!',  |
Wendy

Je kent hem wel de haarbal of beter gezegd de haarsigaar, want op een bal lijkt hij allerminst. Je vind hem, in deze tijd van het jaar, voornamelijk in de ochtend ingedroogd op je stoffen bankstel of je hoogpolige tapijt. In het laatste blog van deze serie, over het kammen van je kat, wil ik de fabel dat kammen helpt om haarballen te voorkomen. Je zou denken dat dit klopt aangezien je haar verwijderd wat anders door je kat opgelikt zou worden. Maar aangezien meer kammen juist voor meer verharen zorgt werkt kammen dan toch averechts. Gelukkig zijn er betere manieren om haarballen te voorkomen.

mrt 1, 2020 |
Kattenhotel, Boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!',  |
Wendy

Echt oerhollands weer bestaat niet meer. Daar waar we vroeger in de winter konden schaatsen, het in de lente langzaamaan beter weer werd en we in de zomer lekker aan het zwembad konden liggen hebben we nu winters met hogere temperaturen dan met Pinksteren en kunnen we in onze zomers niet onder de weercodes uit. Voor de 2e keer deze zomer is het hitteplan weer in werking getreden. En dit plan geldt zeker niet alleen voor ons mensen. Ook onze harige huisgenoten mogen niet vergeten worden.

 

feb 24, 2020 |
Vachtverzorging voor katten, Boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!',  |
Wendy

Wat een geweldig, leerzaam boek.


Het boek van Wendy heeft mij een hele andere kijk gegeven op het verzorgen van een kat(tenvacht).
Na de opleiding kattentrimmen denk je alles te weten en te kunnen. Maar dat valt toch enorm tegen.
Sinds ik Wendy's boek gelezen heb, gaat het allemaal veel makkelijker en zijn de katten toch goed geholpen.
Het is makkelijk geschreven en voor iedereen te begrijpen!

feb 9, 2020 |
Vachtverzorging voor katten, In de Pers, Boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!',  |
Wendy

Artikel door Wendy Govers - van Thiel voor de Carnivoor 1-2020

Wie kent deze uitspraak niet. Ik ken hem al van jongs af aan. Als klein meisje had ik lange haren welke dagelijks in de klit zaten. Dus mijn moeder maar borstelen en ik maar gillen. Want erg zachtzinnig was ze niet. ‘Wie mooi wil zijn moet pijnlijden’ was haar devies, maar dat ook zij dit gegil niet toejuichte werd maar al te duidelijk toen ik na het zien van het nieuwe korte kapsel van mijn zusje ook zoiets wilde. Mijn moeder heeft geen moment getwijfeld en heeft ook mijn haar laten kortwiek­en. Weg met al die marteluurtjes in de ochtend. Hoe goed dat laatste mij ook beviel ik heb zo’n hekel gehad aan dat korte kapsel dat ik daarna tot mijn 20ste mijn haar niet meer echt heb durven laten knippen. De puntjes eraf en that’s it. Ik dwaal af, terug naar het onder­werp, pijn lijdende katten.

jan 19, 2020 |
Vachtverzorging voor katten, In de Pers, Boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!',  |
Wendy

Artikel voor het ABHB Trimmagazine door Wendy Govers - van Thiel Editie 5/6 2019 

Dat een kat en hond totaal niet op elkaar lijken, wordt op de trimtafel nog maar eens extra benadrukt. Een hond zet je mooi vierkant neer, je sommeert hem dat hij stil moet blijven staan en vervolgens werk je netjes de volgorde linkerachterpoot, linkervoorpoot, rechtervoorpoot, enzovoort af. Maar hoe gaat het als er een kat op de trimtafel staat en hoe bereik je de lastige plekjes?

jan 5, 2020 |
Kattenhotel, Diverse, Boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!',  |
Wendy

Vorig jaar deelde ik in blogvorm mijn goede voornemens met je. Aangezien ik ook maar een mens ben zijn ze natuurlijk niet allemaal uitgekomen. Graag deel ik dit jaar met je welke zijn gefaald maar ook welke zijn gelukt. En natuurlijk wat mijn nieuwe goede voornemens voor dit jaar zijn.

okt 18, 2019 |
Vachtverzorging voor katten, Boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!',  |
Wendy