Blog

okt 25, 2020 |
Vachtverzorging voor katten, Cursus en bijscholing, Kattengedrag,  |
Wendy

Vorige maand nam ik deel aan de Happy Cats Bootcamp van kattengedragstherapeute Anneleen Bru. In deze bootcamp die niets met sporten maar alles met katten te maken heeft ga Anneleen de deelnemers een spoedcursus kattengedrag. Gedurende 1 maand kwamen er iedere werkdag video’s online waarin ze ons stap voor stap leerde hoe wij onze katten, of in mijn geval kattenklanten nog happier kunnen maken.

Ondanks dat ik als professional al het een en ander weet over kattengedrag heb ik nog veel opgestoken van deze laagdrempelige cursus die voor ieder kattenmens een echte aanrader is. Gelukkig geeft ze hem iedere maand opnieuw ;-) In dit blog wil ik jullie meenemen in mijn grootste leerpunt van de bootcamp.

mei 24, 2020 |
Gezondheid, Kattengedrag,  |
Wendy

Tijdens Corona is alles anders. De maatregelen die Corona en de intelligente lockdown met zich meebrengen zorgen dat ons hele leven op zijn kop ligt. We werken vanuit thuis in plaats van op de zaak, weg structuur, regelmaat, contact met collega’s en rust voor je kat. Want ja ook voor je kat ziet alles er anders uit dan normaal. En dat is niet niks voor een gewoontedier die van nature graag op zichzelf is. 

mrt 1, 2020 |
Vachtverzorging voor katten, Kattengedrag,  |
wendy

Op een stage die ik liep om mijn vakbekwaamheidsdiploma  ‘Hondentoiletteren’  bij het HKI (HuisdierKennisInstituut) te kunnen behalen kwam ik in aanraking met het trimmen van katten. Dit vond ik zo leuk dat ik me 2010 inschreef voor de specialisatieworkshop ‘Kattentrimmen zonder narcose’ bij de Martin Gaus Academie. Dat ik katten wilde gaan trimmen was wel duidelijk, en wat mooi zou het zijn als dit ook nog eens kon zonder al die schadelijke narcose middelen, waar iedereen het altijd over heeft, in het lichaam van de kat. Vol goede moed ging ik na het behalen van de cursus aan de slag in mijn eigen professionele trimsalon: Kattentrimsalon Pet’s Choice.  

dec 8, 2019 |
Kattengedrag, Diverse,  |
Wendy

‘Komt uw kat buiten? Dan overtreedt hij Europese regels.’

kopte dagblad de Trouw vorige week. Dit was het eerste bericht van vele wat vorige week de gemoederen hoog deed oplopen nadat 2 Tilburgse wetenschappers claimden. Naar hun schatting stierven jaarlijks 140 miljoen vogels door jagende katten. Hiermee worden de regels van de Europese natuurbescherming overtreden. Volgens de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn is Nederland verplicht om bepaalde soorten en hun leefgebieden te beschermen, en mogelijke bedreigingen te beperken.“Een kat toezicht loos laten rondlopen is feitelijk al verboden”,zeggen de heren. 

sep 29, 2019 |
Kattenhotel, Gezondheid, Vachtverzorging voor katten, Katvriendelijke inrichting, Kattengedrag, Gastblog, Boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!',  |
Wendy

Gastblog door Ada van der Molen van Kattenadvies & Verzorging

Top 8 cadeautjes waar je kat van gaat spinnen!

Je wilt natuurlijk het beste voor je kat. Niet alleen met dierendag maar het hele jaar. Toch is dierendag een mooie aanleiding om te zien wat je structureel kan doen om het welzijn van je kat te verbeteren.

jul 21, 2019 |
Kattenhotel, Kattengedrag,  |
Wendy

Dit blog is geschreven met ‘De checklist voor een gelukkige kat’ die Anneleen Bru van Felinova ter ere van haar Catfluencer challenge uitbracht. Bekijk de originele checklist hier.

Jij op vakantie je kat toch ook? Het klinkt zo mooi maar toch kun je een vakantie van jezelf echt niet vergelijken met de vakantie van je kat. Daar waar wij kiezen voor onze vakantie en er al maanden naar uitkijken is het voor je kat ineens zover. De koffers worden gepakt, de stress neemt toe. Het reismandje komt tevoorschijn, hop erin en op reis. Ritje in de auto, vreemde locatie, vreemde mensen en met een beetje pech ook nog vreemde geuren en katten. Gelukkig kunnen we het met wat trucs toch een fijne vakantie creëren voor onze katten. In dit blog neem ik je mee in onze reis naar een zo katvriendelijk mogelijk kattenhotel.

 

jan 20, 2019 |
Kattengedrag, Thuis bij Cats Only...,  |
Wendy

We gaan verder op avontuur in Namibië waar we vorige week al een start mee maakten. Maar deze keer niet meer in Etosha maar in Okonjima, waar in 1992 Africat is opgericht. Ze zitten op een terrein van maar liefst 22.000 hectare groot (maar liefst 22.000 keer het terrein wat wij hebben dus). Op dit terrein wonen grote carnivoren die opgevangen worden om ze voor het uitsterven te behoeden. Daar waar wij er alles aan doen om een jachtluipaard te spotten hebben de boeren in Namibië ervoor gezorgd dat dat er tussen 1982 en 1992 maar liefst 7000 luipaarden sneuvelden. Waardoor er nog maar zo’n 2500 in leven zijn.

Heb je het blog van vorige week gemist? Je vindt het hier. 

okt 21, 2018 |
Vachtverzorging voor katten, Kattengedrag,  |
Wendy
Een paar weken geleden had ik een leuke HTK op tafel, genaamd Sam. Sam was een erg stressgevoelig katje die nooit echt de makkelijkste was geweest wat betreft vachtverzorging. Deze zomer ging het echter bergafwaarts met hem nadat hij tijdens de vakantie van zijn baasjes een blaasontsteking had gekregen. Na het oplossen van de blaasontsteking mochten zijn baasjes hem weer borstelen maar lukte het hen helaas niet meer om de inmiddels vervilte plekken op zijn achterhand weg te halen. En dat is het punt waarop ik verscheen in het verhaal.
sep 30, 2018 |
Kattenhotel, Cursus en bijscholing, Kattengedrag,  |
Wendy
Heerlijk op vakantie! Dat is tenminste wat wij denken wanneer wij onze koffers inpakken. Onze katten denken daar helaas, vrijwel allemaal, anders over. Katten zijn echte gewoontedieren die graag 24/7 365 dagen per jaar precies hetzelfde doen. En dat dat voor ons een uitdaging is om te regelen voor onze control freaks bleek wel uit het blog: '10 tips om het arme leven van jouw kat te verrijken!’. En als dit thuis al een uitdaging is dan is het dit op zijn vakantieadres des te meer. Gelukkig zijn er een hele hoop trucs om ook op vakantie een fijne plek te creëren voor je control freak. In dit blog laat ik je zien welke trucjes ik hiervoor uit de kast getrokken heb.
sep 23, 2018 |
Cursus en bijscholing, Kattengedrag,  |
Wendy

Blog naar aanleiding Edupet Kattensymposium op 8-9-2018 in Veenendaal

Stress is aan de orde van de dag. In onze drukke samenleving heeft iedereen op zijn tijd last van stress en vliegen de burn outs je om de oren. Maar niet alleen onder ons mensen is er stress, nee allesbehalve. Ook onze katten, die echte control freaks zijn, hebben er last van. ‘Waar kan een kat nu stress van hebben?’ hoor ik je denken. Zij doen immers de hele dag waar ze zin in hebben. Maar is dat wel zo? Marsha Reijgwart vertelde erover in haar lezing: ‘Stressreductie de wetenschappelijke inzichten’ tijdens het Multidisciplinair kattensymposium van Edupet. Waar ik begin deze maand bij aanwezig was.

jun 6, 2018 |
Kattengedrag, Gastblog,  |
Wendy

Gastblog door Marieke van de Weijer van Kattenherplaatsing.nl 

Katten zijn stressgevoelige dieren. Katten houden niet van verandering. Verhuizen vinden ze niet leuk, naar de dierenarts is bepaald geen uitje en een verblijf in een kattenpension beschouwen zij ook niet als vakantie. Katjes zijn het liefst gewoon lekker thuis, waar de baasjes zorgen voor de normale, dagelijkse routine. De baasjes willen er wel eens tussenuit! Lekker een paar weken vakantie na een jaar hard werken. Kattenherplaatsing.nl vindt een katvriendelijk kattenpension, waar de katten hun “hotelkamer” niet hoeven delen met vreemde katten, een heel goede oplossing in zo’n geval. De kat zal de reis niet leuk vinden en het verblijf zal in het begin eng zijn. Is er iets te doen aan kortdurende stress?

jun 6, 2018 |
Kattengedrag, Diverse,  |
Wendy

Een kattencafé, wat moet ik daar nu weer van denken? Dat was wat ik dacht toen ik enkele weken (maart 2017) geleden een mailtje van Sanne kreeg. Sanne was druk bezig met een crowdfundingsactie voor de oprichting van Kattencafé Balthazar in Nijmegen. Om dit café tot een succes te maken was zij op zoek naar ondernemers uit de branche die haar wilde helpen. Maar of ik, met mijn sceptische mening over kattencafé, daar nu de geschikte persoon voor was dat wist ik niet?!

apr 15, 2018 |
Kattengedrag, Thuis bij Cats Only...,  |
Wendy

Zoals besproken in het blog: ‘Een bezoekje aan de zuiderburen’ brachten wij begin dit jaar een bezoekje aan Gent. Met de bedoeling om naast een bezoekje te brengen aan kattenhotel Chat-O-Resort ook een kijkje te nemen bij katten-adoptie-café Dreamcatchers in het centrum van Gent. Helaas gooide niesziekte in het kattencafé roet in het eten en bleef het bij een kijkje door het raam. Nieuwsgierig als ik ben was dit alleen niet genoeg voor mij en ben ik toch verder op onderzoek uit gegaan naar deze bijzondere vorm van een kattencafé, waar alle bewoners ter adoptie staan.

mrt 13, 2018 |
Kattengedrag,  |
wendy

Super schattig toch zo'n piepklein kittentje wat nog in je handpalm past? Maar denk je er ook nog zo over als je dit kleine kitten vergelijkt met een kleuter die bij zijn moeder wordt weggehaald. Hij kan immer ook zelfstandig eten, spelen en lopen! Want ja, hoe gewoon wij het ook vinden om kittens met 7 weken bij hun moeder en nestgenootjes weg te halen dit is het eigenlijk niet. In de natuur blijven moeders en haar kroost minimaal 1,5 jaar bij elkaar. Dus waarom 7 weken, 16 weken is nog vroeg genoeg. 

mrt 1, 2018 |
Kattengedrag, Thuis bij Cats Only...,  |
wendy
Onze Jenny is een chocolate tortie Noorse Boskat die op vier jarige leeftijd samen met haar zusje Nikita bij ons is komen wonen.  Helaas wist ik toentertijd een stuk minder over katten dan nu. Ik ben nog steeds blij dat wij Jenny en Nikita destijds in huis hebben genomen, maar of ik het nu nogmaals zou doen betwijfel ik. 
mrt 1, 2018 |
Cursus en bijscholing, Kattengedrag,  |
wendy

Hoera, het is wereld dierendag!  De dierenbescherming heeft deze sterfdag van Sint Franciscus, die bekend staat om zijn liefde voor de natuur, in 1929 uitgeroepen tot werelddierendag.  Een feest voor alle dieren! Een dag om aandacht te vragen voor alle dieren in de wereld.  Voor dieren die verwaarloosd, mishandeld of zelfs commercieel uitgebuit worden. En natuurlijk ook voor onze huisdieren. Maar waarom? Onze huiskatten worden op handen gedragen en hebben alles wat hun hartje begeert. Ze hebben een lekker warm mandje, een mooie krabpaal, krijgen netjes water en voer en zorgen er zelfs voor dat wij de deur open doen wanneer zij naar buiten willen, goed geregeld lijkt me zo. Maar zijn zij wel echt gelukkig?

mrt 1, 2018 |
Cursus en bijscholing, Kattengedrag,  |
Wendy

In mijn een na laatste blog van 2016 'I love happy cats’ schreef ik over mijn 1e deelname aan het Felinova Poescafe. Tijdens deze dag waren er een 3- tal lezingen voor kattenliefhebbers. De laatste lezing van de dag was de lezing ‘ De 10 mythes van katten’ en werd gegeven door Felinova eigenaresse Anneleen Bru. Sinds de start van Felinova in 2008 kwam ze de zotste overtuigingen tegen waarom katten doen wat ze doen, in deze lezing deelde ze deze met ons en legde ze uit wat dit nu eigenlijk wél wil zeggen. Omdat dit een erg leerzame lezing was wil ik bij deze de mythes ook met jullie delen. 

sep 3, 2017 |
Kattengedrag,  |
Wendy

Foto met dank aan Nicole van Alles is foto 

Daar is hij weer, mijn eerste blog na de zomer-schrijf-stop. Waar kan dit eerste blog beter over gaan als over de hotelgasten die deze zomer hun vakantie bij ons door hebben gebracht.

Bij het woord vakantie denken wij, mensen, meteen aan een fijne tijd van het jaar. Je zoekt vol goede zin een vakantie uit, boekt de reis, pakt je koffer en de pret kan beginnen, toch?

jan 8, 2017 |
Kattengedrag, Gastblog,  |
Wendy

Gastblog door Leonie Neggers, kattengedragstherapeute bij  Catxpert 

In dit blog wil ik jullie meenemen in mijn ervaring en het feit dat het trimmen van vachten niet stress-vrij is, maar dat je als eigenaar wel kunt zoeken naar de meest passende en stress-vrije manier van trimmen voor jouw kat. Inmiddels weet ik dat velen mensen niet direct stilstaan bij wat de vacht van een kat nu eigenlijk nodig heeft en in welke mate je als eigenaar de kat moet helpen deze vacht goed schoon te houden. Als het zelf onderhouden van de vacht veel stress oplevert voor jou en/of je kat dan is het aan te raden dit door een professional te laten doen. Let echter wel op dat ook hierbij het level van stress zo laag mogelijk blijft én realiseer je voordat je een kat aanschaft of je ook met zijn of haar vacht uit de voeten kunt!