Even voorstellen

Waarom ik Cats Only ben gestart? Omdat ik vind dat elke kat persoonlijke aandacht verdient, de allerbeste verzorging hoort te krijgen én omdat elke kat de kans moet krijgen overal zichzelf te kunnen zijn!

Mijn naam is Wendy Govers – van Thiel, gediplomeerd dierverzorgster, gespecialiseerd kattentrimster en praktijkdocent katten trimmen aan het HKI. Samen met mijn man Erik - mede-eigenaar van Cats Only en de stille kracht achter de schermen - onze Maine Coon Google, Oud Duitse Herder Leia, de paarden Chip en Spetter en onze kippen woon ik in het Brabantse Gemert.

Geboren en getogen op een boerderij heb ik mijn hele leven tussen de beesten gewoond. Daarom was het niet meer dan logisch dat ik een dierverzorgingsopleiding ben gaan doen. Met mijn diploma op zak ben ik in een dierenpension ben gaan werken. Om mijn werkzaamheden uit te breiden ben ik in 2009 gestart met een trimopleiding.

Tijdens mijn stage kwam ik in aanraking met het trimmen van katten, hetgeen een totaal andere wereld bleek. Deze uitdaging viel helemaal op zijn plek bij mij en voorjaar 2010 ben ik na het behalen van mijn trimdiploma bij het Huisdierkennisinstituut en het volgen van een specialisatiecursus ‘katten trimmen’ gestart met een ambulante kattentrimsalon.

Onder de naam ‘Kattentrimsalon Pet’s Choice’ toerde ik met mijn blauwe Caddy door Eindhoven en omgeving om katten te helpen met hun vachtproblemen.

………De eerste paar jaar trimde ik de katten netjes zoals ik geleerd had op een invasieve manier. Ik plukte en ontwolde er lustig op los en ontdeed ik mijn poezelige klantjes van bergen ‘overtollige’ onderwol. Helaas waren de katten het er niet altijd mee eens, maar met wat dwang kon ik het best winnen van de katten. Het feit dat er een gevecht nodig was om een kat te helpen – daarom was ik immers trimmer geworden – zat me niet helemaal lekker.

Na het volgen van mijn eerste kattengedragscursussen viel alles op zijn plek. Een kat is geen hond! Vind je dat logisch? Natuurlijk is het logisch, maar helaas zien en behandelen mensen een kat als een kleine hond.. Bij het overgaan op katvriendelijkere technieken namen de krassen op mijn handen af en kregen mijn ‘kattige’ klanten en ik steeds meer plezier in het werk.

Eenmaal op dreef besloot ik ook nog eens een extra cursus katten trimmen te volgen; je bent namelijk nooit uitgeleerd. Weer was dit een goede zet, want deze cursus zorgde ervoor dat er nog een kwartje, of liever gezegd een knaak, op zijn plek viel. Want waarom zouden wij een nog maar zo kort gedomesticeerd dier moeten helpen met zijn vacht? Hoe kan de natuur het in bedacht hebben dat een ‘wild’ dier een mens nodig zou moeten hebben voor zijn vachtverzorging? Nou niet dus!

Juist het ontwollen en plukken - wat wij al jaren doen in de salons om rui te verminderen - zorgen ervoor dat katten afhankelijker worden van ons. Door het uittrekken van de vacht (lees: losse onderwol die eigenlijk helemaal nog niet klaar is om eruit te vallen) maken wij huid en haar kapot. Dit zorgt ervoor dat er slechter haar terug komt, dat er eerder klitten vormen, er minder bescherming van de huid is, de kans op huidproblemen steeds groter wordt en wij eerder moeten ingrijpen..

Met dit in mijn achterhoofd besloot ik het eind 2012 over een andere boeg te gooien en veranderde ik mijn werkwijze naar een niet invasieve variant. Dit naar alle tevredenheid van mijn klanten. Door het sparen van zoveel mogelijk vacht nam zowel de vachtverzorging van de baasjes thuis als het aantal trimafspraken in de kattentrimsalon af. Dat wil zeggen dat de frequentie van de trimafspraken in vele gevallen van 3 à 4 keer per jaar naar slechts 1 à 2 keer per jaar ging. Wil je meer weten over alles rondom huid en vacht? Zoek dan eens rond op de blogpagina of via het vergrootglas rechts bovenin de site.

 

Door onze verhuizing naar Gemert in 2014 lukte het mij de ambulante trimsalon uit te breiden met een vaste kattentrimsalon. Op deze manier werd het voor mij mogelijk om nog meer katten te helpen. Toen zich in 2015 de gelegenheid voordeed om mijn bedrijf nog verder te laten groeien, heb ik deze kans met beide handen aangegrepen. Eindelijk kon ik plannen maken over hoe ik het kattenpension wilde opzetten. Maar nu werd het pas echt moeilijk.

Ervaringen uit de branche gecombineerd met het gedrag van de kat die ik door het trimmen en het volgen van de vele cursussen kattengedrag had opgedaan, zorgden ervoor dat ik precies wist wat ik níet wilde. Ik wist alleen niet wat ik dan wél wilde.
Door alles wat ik gezien had, was het mij wel duidelijk dat eenzame opsluiting in kleine hokjes van nog geen vierkante meter not done was. En dat terwijl dit aan het orde van de dag is in Nederland. Maar ook groepshuisvesting, die steeds meer opduikt, levert voor veel katten te veel stress op.

Na vele uren bijscholing, brainstormen met onder andere Marcellina Stolting (kattengedragstherapeute)Els Peeters (gedagsbioloog) en Jet Bijen- Veldhoen (vachtspecialist) en het zoeken naar de perfecte indeling, geschikte materialen, katgerichte en hygiënische inrichting startten we – mijn man en ik – begin 2015 met de bouw van een kattenhotel. Een kattenhotel waar iedere kat de beschikking heeft over zijn eigen kamer. Zonder last te hebben van de andere gasten. Kattentrimsalon Pets’s Choice ging over in Cats Only Kattenhotel & Katsalon dat in mei 2016 zijn deuren opende.

Omdat ik het belangrijk vind om de ontwikkelingen in de katten- en trimmerswereld nauw te volgen, bezoek ik regelmatig seminars en nascholingen. Zo blijf ik op de hoogte op het gebied van kattengedrag en gezondheid, maar ook trimtechnieken en hygiëne. Tevens organiseer ik evenementen en lezingen voor vakgenoten en huisdiereigenaren om kennis uit te dragen en ervaringen uit te wisselen. Samen met mijn zeer gewaardeerde collega’s uit het vakgebied organiseer ik cursussen vachtverzorging voor katten.

Wij hebben al vele kattenbaasjes hebben kunnen voorzien van de gedegen kennis om de vacht van hun kat goed te onderhouden. Om ook (beginnend) kattentrimmers te begeleiden met de start van hun kattentrimsalon heb ik me in 2016 aangesloten als docent bij het HuisdierKennisInstituut (HKI) als docent. Hier verzorg ik voor de vakopleiding katten trimmen de praktijkdagen en neem ik praktijkexamens af.

Ik hoop dat je op deze manier een beetje kennis hebt kunnen maken met mij: bezige bij Wendy, kattenliefhebster, kattentrimster, hoteleigenaresse, docente en vooral ook onderneemster. Want ook al vind ik het werken met dieren nog zo leuk, het blijft een bedrijf. Mijn bedrijf waar ik heel erg trots op ben.

Lees meer over het Kattenhotel en de Katsalon 

Groetjes Wendy 

Ps. Wil je nog meer weten over mij? Bekijk dan eens het curriculum of het overzicht van mijn gevolgde opleidingen en cursussen