Blog


BACK
feb 26, 2017 |
Wendy

Cats Only Blog: Het puntje van de ijsberg

Zoals ik in het vorige blog al schreef zal je als je het gebit verwaarloosd hebt hoe dan ook naar de dierenarts moeten gaan. En geloof me maar dat de behandeling navenant zal zijn. Vergelijk het maar met een auto. Wanneer je deze jaarlijks een beurt geeft zal er niet zo snel sprake zijn van groot onderhoud (met bijbehorende rekening). Maar wanneer je verzuimt zullen de problemen na een tijd zo groot zijn dat je diep in de buidel moet tasten. Met een beetje pech is je auto zelfs niet eens meer te redden. 

Gelukkig zijn er tegenwoordig erg veel dierenartsen die speciaal gespecialiseerd zijn in gebitten die je prima kunnen helpen. Deze specialisatie is hard nodig want in de dierenartsenopleiding was vroeger helaas maar weinig aandacht voor het gebit. Dit vertelde Dierarts Patty van Dierenkliniek Dikketje Dap tijdens de lezing waaruit ik de informatie uit de blogs van deze maand heb geput.

Door het volgen van bijscholing is er steeds meer kennis en ook het juiste materiaal (lees: een speciaal dentaal apparaat van wel € 18.000,-) onder de dierenartsen om gebitten van een goede behandeling te voorzien. Daar waar vroeger gebitten werden behandeld zonder röntgenfoto zouden deze nu nooit meer overgeslagen moeten worden in het vooronderzoek. Simpelweg omdat je vanaf de buitenkant (het puntje van de tand wat wij zien) niet kunt inschatten wat er rond de tandwortel afspeelt. En laat hier nu net vaak het probleem zitten! Denk hierbij aan het puntje van de ijsberg. 

Heeft jouw kat al voor behandeling op tafel gelegen dan is het zaak om het gebit met enige regelmaat (dit is afhankelijk van de situatie) te laten controleren. Maak hierover goede afspraken met je dierenarts. Ondertussen kun je zelf aan de gang met een goede tandsteenpreventie. Deze tips gelden natuurlijk ook voor alle katten die (nu nog) een gezond gebit hebben.

  1. Tanden poetsen -> Hiervoor zijn speciale tandenborstels met naar kip smakende tandpasta op de markt. Zorg ervoor dat je kat dit al jong leert en herhaal dit ritueel dagelijks. Tandplak veranderd binnen 12 uur in tandsteen (wat niet meer weg te poetsen is).
  2. Mechanische reiniging -> Ter ondersteuning kunnen katten met een slecht gebit Dental voeding krijgen. Meer hierover lees je in het blog: ‘De zin en onzin van speciale voeding’ 

Ik wil bij deze nog een keer meegeven dat tandsteen niet meer zelf te verwijderen is, ondanks wat tandenborstels fabrikanten beloven. Ook het schoonmaken met een zogenaamd krabbertje, vergelijkbaar met het haakje wat de tandarts heeft, is niet aan te raden. Als je het al voor elkaar krijgt bij een kat dan reinig je alsnog alleen het zichtbare deel. Bij de wortel, vaak het meest aangetaste deel, kun je helemaal niet bij. En erger nog, het schoonmaken van tanden is voor zo katten zo pijnlijk dat er zelfs katten reageren op de gebitsbehandeling terwijl zij volledig onder narcose zijn!

Daarbij wil ik als allerlaatste tip van deze tandenblog serie nog even meegeven dat leeftijd geen reden hoeft te zijn om niet te behandelen. Ook oudere katten kunnen, na een gedegen bloedonderzoek, prima onder narcose zonder dat zij daar gevolgen van ondervinden. Dus doe je bejaarde kat een lol, gun hem op zijn oude dag nog een gebitsbehandeling en laat hem pijnvrij oud worden.

Daarbij dient nog even gezegd te worden dat een pijnstiller een mooi hulpmiddel kan zijn om erachter te komen of je kat tandpijn heeft. Gedraagt je kat zich anders ten tijde van de medicijngift dan weet je al voldoende je kat heeft pijn gehad. Helaas werkt deze pijnstiller nooit afdoende om de pijn echt weg te nemen. Na constatering van een probleem (bijvoorbeeld door het tijdelijk gebruik van een pijnstiller) is een goede gebitsbehandeling de enige correcte oplossing.

Na het wegnemen van het probleem zal je zien dat je kat zich weer jaren jonger voelt. Dit maakt het autoritje, het consult bij de dierenarts, de operatie en het herstel weer helemaal goed!

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen, of beter nog je kat heb kunnen helpen, met deze mooie serie tandenblogs. Ik wil tot slot nog even van de gelegenheid gebruik maken om Dierenarts Patty van Dierenkliniek Dikketje Dap te bedanken voor de fijne gebitslezing die ik bij haar gevolgd heb. Door haar duidelijke taal heb ik de afgelopen 5 blogs op papier kunnen zetten. Patty bedankt!

Groetjes Wendy

Ps. Meld je je deze maand met je kat bij Dierenkliniek Dikketje Dap en geef je door dat je via Cats Only komt dan kun je terecht voor een gratis gebitscontrole. Dit geldt overigens voor zowel katten als honden!

Pps. Hunker je naar nog meer informatie over gebitsproblemen lees dan mijn gebitsblog van vorig jaar: ‘Tandpijn dat gun je toch niemand’ nog eens na.