Blog

aug 26, 2018 |
Vachtverzorging voor katten, Thuis bij Cats Only...,  |
Wendy

Zoals je inmiddels vast wel gehoord hebt ben ik druk bezig om het boek wat deelnemers van de workshop 'Trim je eigen kat' meekregen te professionaliseren. Naast dat de gehele tekst eens flink onder de loep wordt genomen wordt het boek voorzien van duidelijke instructiefoto's zodat jij een beeld hebt bij de theorie. En nog een mooie bijkomstigheid mijn Word bestandje wat ik telkens netjes printte, nou ja netjes foto's printen is toch wel een uitdaging voor mijn huis-tuin en keukenprinter, wordt vervangen door een strak gedesigned e-book. Dit boek wordt over een tijdje aangeboden aan mijn deelnemers van de workshop: 'Trim je eigen kat' maar is ook los te koop voor kattenliefhebbers die door middel van thuisstudie de vacht van hun kat nog beter willen leren onderhouden. 

Als voorproefje voor dit boek deel ik bij deze alvast het hoofdstuk 'Het ontstaan van dit e-book' met je. Ik ben heel erg benieuwd wat je ervan vind, dus deel het graag met me. Smaakt dit hoofdstuk naar meer? Ik ben op zoek naar een aantal proeflezers die in ruil voor een recensie gratis het boek ontvangen. Voel jij je geroepen? Meld je dan alvast aan via wendy@cats-only.nlmet als onderwerp: 'Ja, ik wordt heel graag proeflezer van het e-book' en je hoort ter zijner tijd van me. 

jul 22, 2018 |
Vachtverzorging voor katten, In de Pers,  |
Wendy

Interview met Wendy Govers - van Thiel voor 'Voor de poes magazine' juli 2018 

Het is juli en we zitten ondertussen al middenin de zomer. De laatste jaren zijn de zomers hier in Nederland best wel warm. Wij als mens kunnen gelukkig een hemdje een korte broek aandoen om zo het warme weer door te komen. Maar een kat kan niet zomaar zijn vacht uittrekken.

jul 15, 2018 |
Gezondheid, Gastblog,  |
Wendy

'Je bent wat je eet' is het bekende spreekwoord, maar geldt dat nou ook voor onze katten en honden? En wat is het effect van voeding op de huid en de vacht van onze geliefde viervoeters? Welke voedingsstoffen zijn nou van belang voor een gezonde huid en vacht? Hoe kun je tekorten aan die voedingsstoffen in de voeding terugzien aan je huisdieren? En wat nou als je huisdier jeuk krijgt van zijn of haar voeding, wat zijn dan de mogelijkheden? Is het zinvol om graanvrije voeding te geven?

Dit zijn een aantal van de vragen de Drs. Esther Plantinga van Nutrissues gaat behandelen in de lezing die zij voor mij geeft op 18 september 2018. Om alvast een tipje van de sluiter op te lichten schreef Esther dit mooie gastblog voor mij. Ben je enthousiast na het lezen van dit blog? Schrijf je dan zeker in via de website!

 

jul 8, 2018 |
Kattenhotel, In de Pers,  |
Wendy

Eigen column - 'Belevenissen uit het dierenpension' van Wendy Govers - van Thiel voor het Dibevo vakblad. Editie 4 - 2018

Ik heb het altijd al geweten: ik wilde later gaan werken met dieren! Dat het moeilijk zou worden om een baan ‘in de dieren’ te vinden, wist ik al toen ik startte aan de MAS. Maar de aanhouder wint; het is gelukt! Nou ja, dat wil zeggen: ik heb een bedrijf in de dieren, maar zit ondertussen net zoveel uren achter de pc dan dat ik tussen de katten zit.

 

jun 10, 2018 |
Gezondheid, Katvriendelijke inrichting,  |
Wendy
Eind mei plaatste ik op Facebook een post over de ‘Kattensoup’ van Gourmet. Deze soep zat in het voedingspakketje van hotelgast Bobby, om hem op zijn oude dag te voorzien van extra vocht. Op mijn vraag: ‘Welke trucs verzin jij om jouw kat genoeg te laten drinken? Aan het einde van de post, kwamen zoveel mooie reacties dat ik ze moest delen in een blog. Vooral ook omdat katten zeer slechte drinkers zijn, die wij er echt aan moeten herinneren dat zij moeten drinken. Doen wij dit niet dan liggen er gezondheidsproblemen, zoals blaasontsteking en nierfalen op de loer.
jun 10, 2018 |
Diverse,  |
Wendy

Zoals de titel al zegt besteed ik in dit blog aandacht aan een mijn meesterwerkjes van 2017! En nee, hoor ik zeg dat niet, maar jullie zelf. Deze blogs zijn afgelopen jaar het meeste gelezen. De blogs zijn tussen de 179 en maar liefst 1091 keer gelezen en daar mag ik dan toch best wel trots op zijn.Heb jij ze allemaal al gelezen? 

Heb jij nog onderwerpen waaraan ik dit jaar nog een blog kan wijden? Deel het vooral onder dit blog!

jun 6, 2018 |
Gezondheid, Vachtverzorging voor katten,  |
wendy

“De vacht is de spiegel van de gezondheid”, je hoort het zo vaak en het is niet zomaar een gezegde, want de stand en ook kleur van de vacht van je kat vertellen je heel veel over zijn welzijn. Katten die goed in hun vacht zitten hebben een mooie aanliggende glanzende vacht. In de zomer zal die vacht mooi glad liggen zodat warme lucht er langs kan strijken. In de winter daarentegen staat diezelfde vacht wijd open om een luchtlaag te creëren die de warmte juist binnenhoudt. Zit je kat minder goed in zijn vel? Dan wordt zijn vacht wat doffer en mottiger en gaat hij wat uiteen staan. Juist dan is het zaak uit te zoeken waardoor dit wordt veroorzaakt. 

jun 6, 2018 |
Diverse,  |
Wendy

Van oudsher wordt een hond gezien als een veeleisend en duur dier. Een kat daarentegen zou makkelijk te onderhouden en goedkoop zijn. Dat het eerste niet het geval is leggen we in dit blog maar even terzijde. Maar is een kat echt zo goedkoop als vaak gedacht wordt? Op internet zijn veel pagina’s te vinden met een opsomming van wat een kat je jaarlijks zou kosten. De bedragen lopen echter behoorlijk uiteen. Aan de hand van een enquête die ik vorige week heb opgesteld wil ik je graag meenemen in de resultaten van de 182 reacties die binnengekomen zijn. Wat ik je nu alvast kan zeggen: een kat is echt niet zo goedkoop als je denkt!

jun 6, 2018 |
Vachtverzorging voor katten,  |
Wendy

Dat de FURminator niet de oplossing is voor een verharende kat (of hond, maar dat terzijde) blijkt duidelijk uit het blog: ‘De no. 1 vachtverwoester, de FURminator!’. Maar wat werkt dan wel? Nou ja, stofzuigen, of een goudvis nemen in plaats van een kat. Maar even zonder gekheid, wanneer je een dier met een vacht in huis neemt zal zijn haar hoe dan ook een keer uitvallen en daarmee heb je dus haren in huis. Sorry, maar ik ben bang dat ik het niet mooier kan maken dan dat. Natuurlijk kun je de ruiperiode van je kat wel in goede banen leiden, zodat een ruiende vacht niet over hoeft te gaan in een klittende vacht. Ik leg je graag uit hoe.

jun 6, 2018 |
Katvriendelijke inrichting,  |
wendy

In een eerder blog: De gelukkige kat; Voorbereidingen treffen heb ik aandacht besteed aan een goede basis voor de aanschaf van je nieuwe kat. Je nieuwe vriendje is bijna 16 weken en mag bijna bij je komen wonen. Alle spullen zijn al gekocht dus nu je huis herinrichten. Maar met alleen die inrichting kom je er nog niet. Want om je nieuwe huisgenoot een fantastische start te bezorgen komt er nog veel meer bij kijken. 

jun 6, 2018 |
Gezondheid,  |
wendy

“De vlooientijd is weer voorbij”. Regelmatig hoor ik het katteneigenaren zeggen, maar helaas is niets minder waar. Ook in de winter zijn er vlooien en daarom kan je kat ook in deze tijd besmet raken. De veronderstelling dar er in de winter geen vlooien zijn is dus een fabel. Maar waar komt deze fabel vandaan?

jun 6, 2018 |
Vachtverzorging voor katten,  |
Wendy

In het blog 'Stop het verharen van je kat' heb ik je laten zien dat het kammen van je kat helemaal niet zo noodzakelijk is als de meeste mensen denken. Sterker nog, kammen schopt juist de cyclus van de vachtgroei in de war waardoor overmatige verharing op kan treden. Helaas kunnen echter niet al onze huiskatten hun vachtverzorging zelf aan. Er zijn ook katten die we ietwat moeten helpen, zoals bijvoorbeeld katten die kampen met overgewicht, pijn, ziekte, stress of ouderdom. Ook katten die simpelweg een te grote explosieve vacht hebben die niet te temmen is met hun eigen ideale kam - de kattentong - moeten we helpen. Maar hoe dan? En vooral: waarmee? 

jun 6, 2018 |
Kattengedrag, Gastblog,  |
Wendy

Gastblog door Marieke van de Weijer van de Stichting Kattenzorg Nijmegen

Katten zijn stressgevoelige dieren. Katten houden niet van verandering. Verhuizen vinden ze niet leuk, naar de dierenarts is bepaald geen uitje en een verblijf in een kattenpension beschouwen zij ook niet als vakantie. Katjes zijn het liefst gewoon lekker thuis, waar de baasjes zorgen voor de normale, dagelijkse routine. De baasjes willen er wel eens tussenuit! Lekker een paar weken vakantie na een jaar hard werken. Stichting Kattenzorg Nijmegen vindt een katvriendelijk kattenpension, waar de katten hun “hotelkamer” niet hoeven delen met vreemde katten, een heel goede oplossing in zo’n geval. De kat zal de reis niet leuk vinden en het verblijf zal in het begin eng zijn. Is er iets te doen aan kortdurende stress?

jun 6, 2018 |
Kattengedrag, Diverse,  |
Wendy

Een kattencafé, wat moet ik daar nu weer van denken? Dat was wat ik dacht toen ik enkele weken (maart 2017) geleden een mailtje van Sanne kreeg. Sanne was druk bezig met een crowdfundingsactie voor de oprichting van Kattencafé Balthazar in Nijmegen. Om dit café tot een succes te maken was zij op zoek naar ondernemers uit de branche die haar wilde helpen. Maar of ik, met mijn sceptische mening over kattencafé, daar nu de geschikte persoon voor was dat wist ik niet?!

jun 6, 2018 |
Vachtverzorging voor katten,  |
Wendy

De rui is weer in volle gang, trek je FURminator maar weer uit de kast! Of toch liever niet? Met de handen letterlijk in het haar gaat de kattenbezitter naar de dierenwinkel, of vooruit gaat online, op zoek naar de perfecte tool om zoveel mogelijk haar te verwijderen.

Al googelend en wel lees je dit: ‘Heb jij ook zo’n last van kattenharen? Gebruik dan de FURminator bij jouw kat! Deze innovatieve borstel pakt de loszittende haren in de vacht aan, zonder de rest van de vacht of de huid te beschadigen. Hierdoor heb jij minder last van haren op de bank, of op je kleding.’ Klinkt ideaal toch?

jun 6, 2018 |
Vachtverzorging voor katten, Kattengedrag,  |
wendy

Op een stage die ik liep om mijn vakbekwaamheidsdiploma  ‘Hondentoiletteren’  bij het HKI (HuisdierKennisInstituut) te kunnen behalen kwam ik in aanraking met het trimmen van katten. Dit vond ik zo leuk dat ik me 5 jaar geleden inschreef voor de specialisatieworkshop ‘Kattentrimmen zonder narcose’ bij de Martin Gaus Academie. Dat ik katten wilde gaan trimmen was wel duidelijk, en wat mooi zou het zijn als dit ook nog eens kon zonder al die schadelijke narcose middelen, waar iedereen het altijd over heeft, in het lichaam van de kat. Vol goede moed ging ik na het behalen van de cursus aan de slag in mijn eigen profesionele trimsalon: Kattentrimsalon Pet’s Choice.  

mei 27, 2018 |
Kattenhotel, In de Pers,  |
Wendy

Artikel van Wendy Govers - van Thiel voor het Dibevo vakblad editie 3 -2018

Naast ondernemers zijn wij, pensionhouders, bovenal ook zeker dierenvrienden. En natuurlijk willen wij altijd het beste voor het dier. Maar helaas strookt dit niet altijd met dat wat de eigenaar van het dier wil zien. Erg jammer, want deze eigenaar zal uiteindelijk toch de boeking bij je dierenpension moeten doen en de rekening moeten betalen.

apr 29, 2018 |
Vachtverzorging voor katten,  |
Wendy

Een van de grootste oorzaken voor plotselinge klitten is de ruiperiode. De zorgt er in het voorjaar voor dat de dikke, inmiddels versleten, winter wolvacht in zes tot acht weken tijd plaats maakt voor een dunnere zomerjas. Bij menig (half)langhaar betekent dit dat kraag en broek zo goed als helemaal verdwijnen. Grappig om te zien dat je fantastische Noor met zijn weeldige manen en lange broek in de zomer bijna wel een korthaar met en wat fluffyer vachtje lijkt. Maar dat terzijde. Daarentegen is een extreem kortharige kat, zoals de Siamees of Oosterse korthaar door zijn korte beharing al enkele weken eerder klaar met de ruiperiode, maar zal deze daardoor nog 1 keer extra terugkomen in 1 seizoen.

apr 22, 2018 |
Vachtverzorging voor katten, In de Pers,  |
Wendy

Artikel door Wendy Govers - van Thiel voor het ABHB trimmagazine editie 2 - 2018

Zoals Jet Bijen in haar artikel in het vorige TrimMagazine al voorspelde, heeft de winter zijn tol geëist voor de kattenvachtjes. Dit heeft de agenda van menig kattentrimmer weer doen ontploffen. De winter viel vroeg dit (of eigenlijk vorig) jaar. De week na Sinterklaas viel uit het niets de sneeuw met bakken uit de lucht; veel eerder dan andere jaren.

 

apr 15, 2018 |
Kattengedrag, Thuis bij Cats Only...,  |
Wendy

Zoals besproken in het blog: ‘Een bezoekje aan de zuiderburen’ brachten wij begin dit jaar een bezoekje aan Gent. Met de bedoeling om naast een bezoekje te brengen aan kattenhotel Chat-O-Resort ook een kijkje te nemen bij katten-adoptie-café Dreamcatchers in het centrum van Gent. Helaas gooide niesziekte in het kattencafé roet in het eten en bleef het bij een kijkje door het raam. Nieuwsgierig als ik ben was dit alleen niet genoeg voor mij en ben ik toch verder op onderzoek uit gegaan naar deze bijzondere vorm van een kattencafé, waar alle bewoners ter adoptie staan.

mrt 13, 2018 |
Kattengedrag,  |
wendy