Blog

apr 24, 2018 |
Vachtverzorging voor katten,  |
Wendy

Een van de grootste oorzaken voor plotselinge klitten is de ruiperiode. De zorgt er in het voorjaar voor dat de dikke, inmiddels versleten, winter wolvacht in zes tot acht weken tijd plaats maakt voor een dunnere zomerjas. Bij menig (half)langhaar betekent dit dat kraag en broek zo goed als helemaal verdwijnen. Grappig om te zien dat je fantastische Noor met zijn weeldige manen en lange broek in de zomer bijna wel een korthaar met en wat fluffyer vachtje lijkt. Maar dat terzijde. Daarentegen is een extreem kortharige kat, zoals de Siamees of Oosterse korthaar door zijn korte beharing al enkele weken eerder klaar met de ruiperiode, maar zal deze daardoor nog 1 keer extra terugkomen in 1 seizoen.

apr 22, 2018 |
Vachtverzorging voor katten, In de Pers,  |
Wendy

Artikel door Wendy Govers - van Thiel voor het ABHB trimmagazine editie 2 - 2018

Zoals Jet Bijen in haar artikel in het vorige TrimMagazine al voorspelde, heeft de winter zijn tol geëist voor de kattenvachtjes. Dit heeft de agenda van menig kattentrimmer weer doen ontploffen. De winter viel vroeg dit (of eigenlijk vorig) jaar. De week na Sinterklaas viel uit het niets de sneeuw met bakken uit de lucht; veel eerder dan andere jaren.

 

apr 15, 2018 |
Kattengedrag, Thuis bij Cats Only...,  |
Wendy

Zoals besproken in het blog: ‘Een bezoekje aan de zuiderburen’ brachten wij begin dit jaar een bezoekje aan Gent. Met de bedoeling om naast een bezoekje te brengen aan kattenhotel Chat-O-Resort ook een kijkje te nemen bij katten-adoptie-café Dreamcatchers in het centrum van Gent. Helaas gooide niesziekte in het kattencafé roet in het eten en bleef het bij een kijkje door het raam. Nieuwsgierig als ik ben was dit alleen niet genoeg voor mij en ben ik toch verder op onderzoek uit gegaan naar deze bijzondere vorm van een kattencafé, waar alle bewoners ter adoptie staan.

mrt 13, 2018 |
Kattengedrag,  |
wendy

Super schattig toch zo'n piepklein kittentje wat nog in je handpalm past? Maar denk je er ook nog zo over als je dit kleine kitten vergelijkt met een kleuter die bij zijn moeder wordt weggehaald. Hij kan immer ook zelfstandig eten, spelen en lopen! Want ja, hoe gewoon wij het ook vinden om kittens met 7 weken bij hun moeder en nestgenootjes weg te halen dit is het eigenlijk niet. In de natuur blijven moeders en haar kroost minimaal 1,5 jaar bij elkaar. Dus waarom 7 weken, 16 weken is nog vroeg genoeg. 

mrt 13, 2018 |
Vachtverzorging voor katten,  |
Wendy

De rui is weer in volle gang, trek je FURminator maar weer uit de kast! Of toch liever niet? Met de handen letterlijk in het haar gaat de kattenbezitter naar de dierenwinkel, of vooruit gaat online, op zoek naar de perfecte tool om zoveel mogelijk haar te verwijderen.

Al googelend en wel lees je dit: ‘Heb jij ook zo’n last van kattenharen? Gebruik dan de FURminator bij jouw kat! Deze innovatieve borstel pakt de loszittende haren in de vacht aan, zonder de rest van de vacht of de huid te beschadigen. Hierdoor heb jij minder last van haren op de bank, of op je kleding.’ Klinkt ideaal toch?

mrt 13, 2018 |
Vachtverzorging voor katten,  |
Wendy

Dat de FURminator niet de oplossing is voor een verharende kat (of hond maar dat terzijde) lijkt me wel duidelijk na het blog: ‘De no. 1 vachtverwoester, de FURminator!’ van vorige week. Maar wat dan wel? Nou ja, stofzuigen of een goudvis nemen in plaats van een kat. Maar even zonder gekheid, wanneer je een dier met haar in huis neemt zal dit hoe dan ook een keer uitvallen en heb je dus haren in huis. Ik ben bang dat ik dat niet mooier kan maken. Natuurlijk kun je de ruiperiode wel in goede banen leiden zodat een ruiende vacht niet over hoeft te gaan in een klittende vacht. 

mrt 13, 2018 |
Vachtverzorging voor katten,  |
Wendy

In een eerder blog: 'Stop het verharen van je kat' is wel duidelijk geworden dat kammen helemaal niet zo noodzakelijk is als dat wij denken. Sterker nog, het schopt zelfs de vachtgroeicyclus in de war waardoor overmatige verharing op kan treden. Helaas kunnen net niet al onze huiskatten hun vachtverzorging nog zelf aan. Bij bijvoorbeeld katten die kampen met overgewicht, pijn of ziekte, stress, ouderdom of simpelweg een te grote explosieve vacht die niet te temmen is met hun eigen ideale kam: De kattentong, zullen we toch ietwat moeten helpen. Maar waarmee dan? En vooral hoe? 

mrt 11, 2018 |
Kattenhotel, Vachtverzorging voor katten,  |
Wendy

Katten zijn gewoontedieren dat wisten we al. Ze doen graag 365 dagen per jaar precies hetzelfde. Niet handig dus voor ons mensen, die sowieso al te maken hebben met 5 doordeweekse dagen en 2 weekenddagen waarop we een totaal verschillend dagritme hebben. Tel daarbij nog een familieweekend, stedentripje, een zonvakantie en een wintersport en je kat snapt er helemaal niets meer van. En ook een wekelijkse kambeurt is nou niet bepaald het ding waar je kat op zit te wachten.

 

mrt 10, 2018 |
Vachtverzorging voor katten, Kattengedrag,  |
wendy

Op een stage die ik liep om mijn vakbekwaamheidsdiploma  ‘Hondentoiletteren’  bij het HKI (HuisdierKennisInstituut) te kunnen behalen kwam ik in aanraking met het trimmen van katten. Dit vond ik zo leuk dat ik me 5 jaar geleden inschreef voor de specialisatieworkshop ‘Kattentrimmen zonder narcose’ bij de Martin Gaus Academie. Dat ik katten wilde gaan trimmen was wel duidelijk, en wat mooi zou het zijn als dit ook nog eens kon zonder al die schadelijke narcose middelen, waar iedereen het altijd over heeft, in het lichaam van de kat. Vol goede moed ging ik na het behalen van de cursus aan de slag in mijn eigen profesionele trimsalon: Kattentrimsalon Pet’s Choice.  

mrt 1, 2018 |
Gezondheid,  |
wendy

Dat katten net zoals wijzelf op een zeker moment de senioren status bereiken is geen verrassing. Maar wist je al dat zij deze status al bereiken op hun 8ste levensjaar? Vanaf deze leeftijd is het dus extra belangrijk om goed voor onze senioren vriendjes te zorgen, ook al is je kat nog levendig, speels en neem je geen verschil waar. Een senioren check en wat simpele aanpassingen in je huis zijn een prima toevoeging aan het leven van je senior kat.

mrt 1, 2018 |
Kattengedrag, Thuis bij Cats Only...,  |
wendy
Onze Jenny is een chocolate tortie Noorse Boskat die op vier jarige leeftijd samen met haar zusje Nikita bij ons is komen wonen.  Helaas wist ik toentertijd een stuk minder over katten dan nu. Ik ben nog steeds blij dat wij Jenny en Nikita destijds in huis hebben genomen, maar of ik het nu nogmaals zou doen betwijfel ik. 
mrt 1, 2018 |
Gezondheid, Thuis bij Cats Only...,  |
wendy

Net zoals wij mensen hebben ook onze katten twee nieren die onder andere zorgen voor de regulering van de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam. Ook filteren ze het bloed, waardoor afvalstoffen uitgescheiden kunnen worden via de urine. En tot slot spelen ze een belangrijke rol bij de mineralenbalans en produceren ze een aantal hormonen.  Maar wat nou als deze nieren niet meer goed werken?

mrt 1, 2018 |
Cursus en bijscholing, Kattengedrag,  |
wendy

Hoera, het is wereld dierendag!  De dierenbescherming heeft deze sterfdag van Sint Franciscus, die bekend staat om zijn liefde voor de natuur, in 1929 uitgeroepen tot werelddierendag.  Een feest voor alle dieren! Een dag om aandacht te vragen voor alle dieren in de wereld.  Voor dieren die verwaarloosd, mishandeld of zelfs commercieel uitgebuit worden. En natuurlijk ook voor onze huisdieren. Maar waarom? Onze huiskatten worden op handen gedragen en hebben alles wat hun hartje begeert. Ze hebben een lekker warm mandje, een mooie krabpaal, krijgen netjes water en voer en zorgen er zelfs voor dat wij de deur open doen wanneer zij naar buiten willen, goed geregeld lijkt me zo. Maar zijn zij wel echt gelukkig?

mrt 1, 2018 |
Gezondheid,  |
wendy

Regelmatig hoor ik bij katteneigenaren deze zin, maar helaas niets is minder waar. Ook in de winter zijn er vlooien en kan je kat dus besmet raken. Maar waar komt deze fabel dan vandaan? 

mrt 1, 2018 |
Cursus en bijscholing, Kattengedrag,  |
Wendy

In mijn een na laatste blog van 2016 'I love happy cats’ schreef ik over mijn 1e deelname aan het Felinova Poescafe. Tijdens deze dag waren er een 3- tal lezingen voor kattenliefhebbers. De laatste lezing van de dag was de lezing ‘ De 10 mythes van katten’ en werd gegeven door Felinova eigenaresse Anneleen Bru. Sinds de start van Felinova in 2008 kwam ze de zotste overtuigingen tegen waarom katten doen wat ze doen, in deze lezing deelde ze deze met ons en legde ze uit wat dit nu eigenlijk wél wil zeggen. Omdat dit een erg leerzame lezing was wil ik bij deze de mythes ook met jullie delen. 

mrt 1, 2018 |
Vachtverzorging voor katten,  |
Wendy

Vorige maand ging de herfst rustig over in de winter, het weer ging echter niet erg mee. In plaats van kou, ijs en sneeuw kwamen hier in januari de knoppen aan de bomen, de hyacinten kwamen uit hun bolletje en daarnaast groeiden opeens weer paddenstoelen. Hoezo het weer is in de war? Maar nu is de winter dan opeens gekomen. Noord Nederland lag vorige week compleet op zijn gat, en ook hier in het zuiden is de kou gearriveerd. In de winter hebben vele mensen door het beperkte zonlicht en de koude onaangename dagen last van een winterdipje. We worden lusteloos, vermoeid en somber. Zouden onze katten ook last kunnen hebben van een winterdip? 

mrt 1, 2018 |
Vachtverzorging voor katten, Thuis bij Cats Only...,  |
Wendy

Bij Cats Only Kattentrimsalon werk ik op een huid- en vachtvriendelijke manier en laat de natuur zoveel mogelijk werk doen. Maar ik hoor je al denken, ‘jaja, klinkt leuk, maar mijn kat ruit toch echt voortdurend/zit volop onder de klitten en zal echt hulp moeten hebben’. Dit is precies de instelling die ik had aan het begin van mijn kattentrimmende carrière; in 2010.

mrt 1, 2018 |
Kattengedrag, Gastblog,  |
Wendy

Gastblog door Marieke van de Weijer van de Stichting Kattenzorg Nijmegen

Katten zijn stressgevoelige dieren. Katten houden niet van verandering. Verhuizen vinden ze niet leuk, naar de dierenarts is bepaald geen uitje en een verblijf in een kattenpension beschouwen zij ook niet als vakantie. Katjes zijn het liefst gewoon lekker thuis, waar de baasjes zorgen voor de normale, dagelijkse routine. De baasjes willen er wel eens tussenuit! Lekker een paar weken vakantie na een jaar hard werken. Stichting Kattenzorg Nijmegen vindt een katvriendelijk kattenpension, waar de katten hun “hotelkamer” niet hoeven delen met vreemde katten, een heel goede oplossing in zo’n geval. De kat zal de reis niet leuk vinden en het verblijf zal in het begin eng zijn. Is er iets te doen aan kortdurende stress?

mrt 1, 2018 |
Gezondheid, Thuis bij Cats Only...,  |
Wendy

Wie mij al een tijdje volgt heeft het waarschijnlijk al wel vaker voorbij zien komen. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn! Daar waar onze Leia (lees: grote Oud Duitse Herder) al begint te piepen of te hinken als zij ook maar denkt dat ze pijn heeft, uiten mijn katten dit echter vrijwel niet. Om er toch achter te komen of mijn katten gezond zijn en pijn hebben let ik daarom op de kleinste details, naast de periodieke controles bij de dierenarts natuurlijk. 

mrt 1, 2018 |
Kattengedrag, Diverse,  |
Wendy