Blog


BACK
sep 29, 2019 |
Wendy

Gastblog: Wat wil mijn kat voor dierendag?

Gastblog door Ada van der Molen van Kattenadvies & Verzorging

Top 8 cadeautjes waar je kat van gaat spinnen!

Je wilt natuurlijk het beste voor je kat. Niet alleen met dierendag maar het hele jaar. Toch is dierendag een mooie aanleiding om te zien wat je structureel kan doen om het welzijn van je kat te verbeteren.

 1. 3D-ruimte

  Waarom
  Je kat heeft meerdere veilige plekjes nodig waar hij naar toe kan vluchten. De reden om te vluchten is divers. Bijvoorbeeld die enge stofzuiger, drukke kinderen, de andere kat die wil spelen terwijl hij er geen zin in heeft of erger nog, de andere kat die agressie vertoont. Je kat heeft ook graag een veilige plek vanwaar hij ongestoord zijn omgeving kan bekijken of rustig kan liggen slapen.
  Hoe
  Misschien houdt je kat ervan om zich te verstoppen in een holletje. Veel katten kiezen echter voor een hoge veilige plek. Met een paar kleine aanpassingen in je huis kan je dit al realiseren. Bevestig wat schapjes aan de muur waardoor bijvoorbeeld de krabpaal geen doodlopende weg meer is. Kijk voor stijlvolle suggesties, passend bij elk interieur, eens op mijn pinterest bord.
  Belangrijk
  Let erop dat er altijd minimaal 2 mogelijkheden zijn om de veilige plek te bereiken. Hiermee voorkom je dat je kat “gegijzeld” wordt op zijn veilige plek door bijvoorbeeld een andere kat of drukke kinderen.
 2. Nieuwe kattenbak

  Waarom
  Hoe lang staat die kattenbak er nou eigenlijk al? Kan je hem nog steeds goed schoonmaken of zitten er diepe krassen of onuitwisbare grijze vlekken op de bodem? Als je kattenbak niet goed schoongemaakt kan worden geef je ziekteverwekkers de kans om zich hierin te vestigen. Aanbevolen wordt om de kattenbak(ken) elke 3 jaar te vervangen.
  Hoe
  Kies een ruime kattenbak (minimaal anderhalf keer de lengte van je kat) die goed schoon te maken is. Dus zonder kleine hoekjes en randjes. Denk ook “outside the box”. Een opbergbox met een zelfgemaakte ingang kan een prima alternatief zijn!
  Belangrijk
  Heeft je kat inmiddels een respectabele leeftijd bereikt (vanaf 11 jaar is je kat senior), kies dan voor een bak met een lage instap. En is dat klepje nou echt nodig? Elke keer als je kat erin en eruit gaat krijgt hij het tegen zijn rug of komt zijn staart ertussen. Het klepje houdt geen geur tegen en als je de bak regelmatig uitschept heb je niets te verbergen.
 3. Meer natvoer

  Waarom
  Natvoer lijkt meer op het natuurlijke voedsel van je kat dan brokken. Het heeft veel minder koolhydraten en dat is gezonder. Bovendien krijgt je kat zo op de beste manier zijn vocht binnen. Maar misschien nog wel het belangrijkste: Veel katten vinden het heerlijk!
  Hoe
  Natvoer is er in vele soorten en prijsklassen. Rauw, mousse, met stukjes vlees in saus of in gelei. Kies wat je kat lekker vindt en wat binnen je budget valt maar varieer in smaak en in merk om te voorkomen dat je afhankelijk wordt van één smaak of merk en om voedselallergie te voorkomen.
  Belangrijk
  Let erop dat op het etiket staat dat het voer “compleet” voer is. Hooguit 1/4 deel van wat je kat dagelijks binnen krijgt mag “aanvullend” voer zijn. Voeg geen extra water toe aan natvoer. Dit heeft een nadelig effect op de darmwerking.
 4. Dagelijkse interactieve speelsessies

  Waarom
  Spelen is zó belangrijk voor je kat! Het bootst het natuurlijke jachtgedrag na en dat is wat je kat het liefste doet, waar hij voor gebouwd is. Het is een uitlaatklep, vermindert stress, helpt bij het voorkomen en verhelpen van gedragsproblemen en versterkt jouw band met je kat.
  Hoe
  Zoveel katten, zoveel verschillende voorkeuren voor spel. Een hengel-speeltje is bij veel katten echter wel favoriet. Je kan daarmee nog variëren in type prooi (wat je eraan hangt) en in beweging (over de grond of door de lucht). Download voor meer tips het gratis e-book “Hoe speel ik met mijn kat?” via deze link. (Scroll iets naar onder op de homepage en klik op 'Ik meld me aan'. 
  Belangrijk
  Elke kat is een geboren jager. Ook die van jou. Speel bij voorkeur op vaste tijdstippen en berg het speeltje na gebruik op dezelfde plek op. Heb geduld en probeer verschillende type spelletjes. Vroeg of laat komt het jachtinstinct weer terug!
 5. Een klitvrije vacht

  Waarom
  De huid en vacht van je kat hebben een belangrijke functie. Het beschermt tegen warmte en kou, verwondingen, zonlicht en infecties. Het is dus belangrijk dat de vacht in een goede conditie is. Vaak kan je kat dat prima zelf regelen. Soms hebben ze echter wat hulp nodig.
  Hoe
  Doe het zelf of besteed het uit aan een kattentrimster. In het eerste geval: Lees het boek “Klitvrije kat, zo doe je dat” van Wendy Govers - van Thiel en vraag een kattentrimster éénmalig om praktische uitleg, bijvoorbeeld via een workshop. In het tweede geval maak je regelmatig een afspraak met een kattentrimster om de vacht te laten onderhouden. Meer informatie over het boek vind je op deze pagina.
  Belangrijk
  Klitten en vooral vilt-plekken zijn extreem pijnlijk voor je kat en belemmeren hem in zijn bewegingen. Laat klitten en vilt dus zo snel mogelijk verwijderen en voorkom dat het terugkomt.
 6. Welzijnsconsult

  Waarom
  Voorkomen is beter, en goedkoper, dan genezen. Door kleine aanpassingen of tips kunnen gedragsproblemen vaak voorkomen worden.
  Hoe
  Veel gedragstherapeuten bieden tegenwoordig een preventieconsult of welzijnsconsult aan. Ze komen bij je thuis en geven tips die afgestemd zijn op jouw situatie en kat(ten). Vind een gedragstherapeut online of in de huisdierenapp. Belangrijk
  Zeker bij komende veranderingen is het goed om bijtijds advies te vragen. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing of de komst van een baby of een nieuwe kat of hond.
 7. Een prettige jaarwisseling

  Waarom
  De meeste katten zijn bang voor vuurwerk. Door deze angst te verminderen, of beter nog, te voorkomen (bijvoorbeeld bij kittens), verbeter je hun welzijn aanzienlijk. Als de angst niet aangepakt wordt, neemt de angst elk jaar toe.
  Hoe
  Doe mee aan de gratis Challenge Gelukkig Nieuwjaar voor je kat. Via deze link lees er alles over en doe mee!
  Zie je dat allemaal niet zitten, neem dan in elk geval begin december al contact op met je dierenarts om bijvoorbeeld medicatie te bespreken en te testen.
  Belangrijk
  Ga niet op eigen houtje proberen om gedrag van je kat te veranderen. Te vaak ligt de focus op het voorkomen van bepaald gedrag van de kat waardoor het welzijnsprobleem van de kat juist groter wordt. De juiste aanpak is om met deskundige begeleiding de onderliggende motivatie voor het gedrag aan te pakken.
 8. Jaarlijkse dierenarts check

  Waarom
  Dit vindt je kat misschien niet het allerleukste cadeau maar het is wel belangrijk. Een jaarlijks algemeen lichamelijk onderzoek door je dierenarts helpt om ziektes en aandoeningen te ontdekken en vervolgens te behandelen. Dit is niet alleen prettig voor je kat. Het is ook je plicht om goed voor je kat te zorgen. Voor oudere katten wordt 2 bezoeken per jaar aanbevolen.
  Hoe
  Plan het in een gunstige maand: Februari is de maand van het gebit en in juni zijn er vaak aanbiedingen voor het inbrengen van een chip. Voor senior-katten is er ook vaak een maand met speciale aanbiedingen maar die verschilt per dierenartsenpraktijk.
  Belangrijk
  Let op gedragsveranderingen bij je kat en geef die door aan je dierenarts. Denk daarbij aan: meer of minder slapen, agressie bij aanraken, niet meer op de vensterbank kunnen springen of er niet meer vanaf durven, meer of minder wassen, meer of minder eten en drinken, meer of minder plassen, etc.

Even voorstellen: 'Ada van der Molen van Kattenadvies en Verzorging

Gedragstherapeut voor katten
Bij Tinley behaalde ik mijn diploma gedragstherapie voor katten. Hier heb ik geleerd om een gedragsprobleem te analyseren, een diagnose te stellen, een therapie te adviseren en de klant te begeleiden.

Niet-invasieve kattentrimster
In 2018 heb ik het diploma van de vakopleiding Kattentrimmen bij het Huisdier Kennis Instituut behaald. De praktijklessen volgde ik bij Wendy Govers van Thiel van Cats Only. Ik trim aan huis bij de klant.

Kattenoppas aan huis
Deskundige en betrokken oppas aan huis voor de kat. Om de katten echt aandacht te geven ben ik vaak minimaal een uur in huis. De eigenaren kunnen met een gerust hart op vakantie en de katten kunnen lekker in hun eigen huis blijven.

Organisator
Jaarlijks organiseer ik de kattencampus. Een bijscholings- en netwerkdag voor kat-professionals met internationale sprekers. Voor 26 januari 2020 is het thema de relatie tussen voeding en gedrag.

Blogger
Ik schrijf blogs en artikelen voor het online magazine Carnivoor , Huisdierenoppas, en
natuurlijk mijn eigen website van kattenadvies en verzorging.

Opleiding antrozoologie (OU)(relatie mens-dier)
Dit vind ik enorm interessant.. Er komt gelukkig steeds meer aandacht voor zooeyia (de positieve invloed van interactie met huisdieren op mensen).'

 

Dit artikel is ook gepubliceerd in de Carnivoor het blad van Voer voor katten. Benieuwd wat dit zeer informatieve blad je nog meer brengt schrijf je dan nu in voor dit gratis magazine en lees mee. Schrijf je nu in door een klik op de magazines

carnivoor

 


Bronnen
artikel 1.3.3 van de Wet Dieren
https://www.aaha.org
Desensitisation and counterconditioning – not a task fort he enhusiastic amateur! https://doi.org/10.12968/vetn.2015.6.7.402