Blog


BACK
jun 30, 2019 |
Wendy

De zomer op komst (2 van 2)

Dit artikel is een onderdeel van het hoofdstuk: ‘De zomer op komst’ uit het boek: ‘Klitvrije kat, zo doe je dat!’

De hitte houdt aan dus ik houdt mij aan mijn woord, bij deze deel ik de rest van het hoofdstuk: 'De zomer op komst' met je. In dit deel van het hoofdstuk komen de onderwerpen vakantiedip, een dikke vacht in de zomer en Kaalscheren in de zomer, een echte no go! aan bod. 

Vakantiedip

Zorg ervoor dat je kat tiptop in zijn vacht zit voordat je met vakantie gaat. Of je kat nu thuisblijft met een oppas maar zonder zijn vertrouwde baasje, of met vakantie gaat, de stress die een vakantie met zich meebrengt, zorgt ervoor dat hij zich even, of misschien zelfs wel de hele periode minder of niet zal wassen. Je snapt het al, drie uur per dag minder wassen zorgt geheid voor vachtproblemen. Natuurlijk kun je je oppas of het kattenhotel de opdracht geven om je kat te borstelen. Maar zeg nou eens eerlijk, is dat wel reëel? Je oppas heeft waarschijnlijk een stuk minder ervaring met borstelen, waardoor die, als het al gebeurt, het vaak op de verkeerde manier doet. Misschien doet hij of zij bijvoorbeeld alleen de rug en niet de moeilijke stukken waar het juist nodig is. Daarnaast is je kat dan toch al uit zijn doen, hij heeft tenslotte niet voor niets stress. Het enige wat hij wil, is met rust gelaten worden. In deze situatie geldt dus: voorkomen is beter dan genezen.

‘Zorg dat je kat tiptop in zijn vacht zit voordat je met vakantie gaat. Anders krijg je geheid een nare verrassing bij thuiskomst.'

Een dikke vacht in de zomer

Als extraatje in dit hoofdstuk is het goed om even te vermelden dat katten, zelfs katten met een enorme vacht, géén last hebben van warmte, zelfs niet bij een langdurige hittegolf. Nou ja, geen last, ze hebben het uiteraard niet al te breed – net zoals wijzelf niet op ons best zijn bij 30+ graden. Een kat krijgt het moeilijk om zijn lichaamstemperatuur te regelen vanaf 25 graden. Maar dat betekent niet dat het afscheren van zijn vacht hem helpt om zich koeler te houden, juist niet! De luchtlaag tussen de haren zorgt er namelijk voor 

dat zijn temperatuur goed geregeld wordt. Dit gebeurt door de tylothrice haren die zich verspreid in de vacht bevinden. Deze haren zijn voor ons niet herkenbaar. Ze staan in contact met de hersenen en geven de temperatuur door. Door de haarspiertjes die aan alle haren zitten, gaan de haren rechtop staan bij kou, waardoor de grote luchtlaag in de wollige vacht de kou buiten houdt. Diezelfde haren gaan echter platliggen in de zomer, waardoor warme lucht langs de vacht kan stromen. Denk maar eens aan de haartjes op onze armen: bij kippenvel gaan die paar verdwaalde haren die wij nog over hebben ook rechtop staan. Het spreekt voor zich dat dit effect bij de kat niet meer mogelijk is wanneer je zijn vacht afscheert.

Daarbij komt nog dat de blote huid die overblijft geen beschermlaag meer heeft tegen het mechanische geweld, zoals eerder al genoemd. Denk aan een nagel van een andere kat, maar ook van zichzelf door het krabben of door langs een prikstruik te lopen. Vanzelfsprekend is er ook geen bescherming meer tegen zonlicht. Het blote velletje dat normaal keurig beschermd wordt tegen de zon is daar ineens aan overgeleverd. En geloof me, katten kunnen echt verbranden in de zon. Helaas gaan ze niet uit zichzelf uit de zon als het misgaat. Dat doen wij tenslotte ook niet, want zeg eens eerlijk, verbrand jij nooit in de zon als je op de eerste zonnige dagen van het jaar lekker met je boekje in de tuin ligt? Je voelt het simpelweg te laat.

Tip: Wil of moet je je kat toch scheren? Laat dit dan doen op minimaal 1 cm lengte. Zo behoud je alsnog het minimaal benodigde laagje bescherming. Dit kan gewoon bij een kattentrimsalon en hoeft niet bij de dierenarts. Het is een fabel dat scheren zonder narcose niet kan. In de meeste gevallen gaat dit met een katvriendelijke benadering prima.

Kaalscheren in de zomer, een echte no-go!

Als je kat in geval van nood toch kaalgeschoren moet worden in de zomer, moet je echt opletten. Een kale kat moet maar liefst twee maanden beschermd worden tegen direct zonlicht voordat de vacht de gewenste bescherming weer kan opbrengen. Uiteraard is het eenvoudiger gezegd dan gedaan om een buitenkat ineens binnen te houden. Daarom is het aan te raden je kat binnen te houden op de tijd dat de zon het hardst schijnt. Ook kun je misschien een beetje bijsturen waar hij gaat liggen ‘zonnen’.

Insmeren met zonnebrand is overigens ook mogelijk. Zonnebrandcrème voor katten is immers al op de markt voor bijvoorbeeld katten met witte oortjes die heel vaak last hebben van verbrande oorpuntjes. Maar het insmeren van de hele kat, die deze zonnebrandcrème vervolgens weer binnenkrijgt na een wasbeurt, is echt niet aan te raden. Dit wassen is overigens ook een van de hoofdredenen waarom je je kat niet zomaar mag insmeren met zonnebrandcrème uit je eigen kast. Deze zijn immers niet getest op het ‘opeten’/binnenkrijgen ervan.


Dit was het 2e deel van hoofdstuk 6: 'De zomer op komst' uit het boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!' door Wendy Govers - van Thiel. Het eerste deel vind je in het blog van vorige week, klik hier.  Benieuwd naar het hele boek klik dan op de boekcover.