Blog


BACK
nov 15, 2015 |
wendy

Cats Only Blog: Weet wat je (kat) eet!

Iedere dag gieten wij als kattenbaasjes netjes een voerbakje vol met brokjes waarvan wij denken dat deze het beste zijn voor onze kat. Daarnaast zetten we een mooi bakje vers water en als kers op de taart krijgen veel van onze katten ook nog een bakje natvoer en een snoepje voor de afwisseling. Ondertussen worden we van alle kanten bestookt met goedbedoelde adviezen van alles en iedereen over wat je nu juist wel en niet moet voeren. Maar hoe weet je nu of je het goede doet? En hoe weet je of de vooroordelen die bekend zijn over bepaalde voerder s en merken wel echt kloppen?

Om hier achter te komen gaf ik me op voor een twee daagse samenwerking van het Kattengedragsadviesbureau en de Universiteit Wageningen  over voeding en eetgedrag.  Bij het opgeven voor deze eerste cursusdag hoopte ik antwoord te krijgen op de vragen: Wat voor voeding is het meest geschikt voor een kat (brok, natvoer of vers vlees) en hoe weet je nu welke merk voeding echt goed is voor je kat? 

Voor de cursus dacht ik, waarschijnlijk net als een groot deel van de kattenbaasjes in Nederland, dat je een goede baas bent als je voor je katten brokjes van duur premium merk koopt. Op deze manier zou je verzekerd zijn van een goede brok die zorgt voor schone tandjes.  En als je dan ook nog zorgt voor een gluten- en granen vrije brok met veel vlees dan ben je helemaal goed bezig. Ook vers vlees leek me een goede optie, omdat dit per slot van rekening lijkt op dat wat de kat in de natuur eet. Natvoer was in mijn ogen eigenlijk altijd slecht en overbodig, behalve als je nat dieetvoer van de dierenarts kocht. En kauwsnoepjes zijn overbodig!

Nou, ik kan je vertellen dat het laatste zeker waar is maar dat van de rest van mijn standpunten niet veel meer overeind gebleven is.  In de ochtend leerde Esther Plantinga, Assistent Professor Diervoeding van de Universiteit Utrecht, ons hoe wij de samenstelling van de voeding (die je vind achterop de verpakking) kunt lezen. Want wees nou eerlijk, snap jij wat je nu echt aan je kat geeft? Om te beginnen moet datgene wat in de grootste hoeveelheid in het voer aanwezig is als eerste vermeld worden in de samenstelling. Maar als er bijvoorbeeld op de zak staat ‘met tonijn’ dan kan het best zijn, en is het zelfs aannemelijk, dat er meer vlees dan vis in de voedingsstoffen zit. Erg raar, omdat je een voer verwacht met een hoge dosering vis. Daarnaast kwam er ook naar boven waar grotendeels het verschil in prijs van de diverse merken vandaan komt. Zo hebben de duurdere merken namelijk meestal een gesloten declaratie op hun verpakking staan. Dit houdt in dat zij op de verpakking zetten dat er bijvoorbeeld bepaalde hoeveelheden mais en rijst inzitten en dan zit dit er ook altijd in. Bij een open declaratie die meestal gebruikt wordt bij de goedkopere merken zal er staan dat er  ..%  granen inzitten waardoor ze makkelijk kunnen kiezen voor de goedkoopste graansoort die op het productie moment verkrijgbaar is. Hierdoor kunnen zij goedkoper produceren maar kan de samenstelling van iedere zak anders zijn. Omdat katten zich vaak moeilijk aanpassen aan voer veranderingen kun je begrijpen dat dit vaak problemen met zich meebrengt. Gevoelige katten zullen vaak reageren met diarree of slappe ontlasting op dergelijke brokken en zijn dus beter af met een (meestal duurdere) voeding met een constantere samenstelling.

Dus dat zou er voor pleiten om een premium merk kattenvoeding te kopen. Maar niks is minder waar, want natuurlijk speelt ook de marketing een grote rol. Omdat de consument vaak denkt dat de duurdere voeding beter is zijn er helaas ook producenten die daar gebruik van maken door gewoon hun prijs op te schroeven zonder dat zij kwalitatief een goed samengestelde brok produceren. Dus simpelweg de duurste kopen is ook geen garantie voor de beste voeding, maar wat dan wel? In principe bevat al het verkrijgbare voer op de Nederlandse markt voldoende voedingsstoffen voor onze katten. Maar niet iedere kat zal het goed doen op 1 en dezelfde brok.  Nogal logisch, want een topsporter heeft ook andere voedingsbehoeftes als iemand met een kantoorbaan. Het is dus zaak om te kijken wat er bij jouw kat past.

Over het algemeen kun je het volgende stellen: Katten zijn gebaat met een voeding met een niet te hoog eiwit dwz kleiner als 32%. In principe kun je aan de hoeveelheid eiwitten in een voer weer zien hoe hoog het fosfor gehalte zal zijn. Dit is dan weer belangrijk voor met name nierpatiënten. Hoge hoeveelheden fosfor  in het voer zullen zorgen voor een sneller verval in de nieren. Droogvroer mag daarom mag 0,5 % fosfor bevatten, en natvoer zelfs maar 0,1 %.

Verder moet je gewoon kijken naar hoe jouw kat het doet op zijn voeding. Voor iedere kat werkt iets anders. Zit jouw kat goed in zijn vel, is hij gezond, mooi op gewicht, heeft hij een mooie glanzende vacht en een huidje zonder problemen en is zijn ontlasting stabiel en niet nat dan werkt jouw voeding voor hem en is er geen enkele reden om dit te veranderen.

Omdat er nog zoveel meer te vertellen is over de voeding ga ik in mijn blog van volgende week verder over de zin en onzin van gluten en granenvrije brok en het evolutionaire dieet in vergelijking met BARF of KVV.

Groetjes Wendy