Blog


BACK
aug 18, 2019 |
Wendy

Wat doe je met je kat tijdens je vakantie? Wat zegt de kattengedragstherapeut ervan.

Dit blog is tot stand gekomen naar aanleiding van de Catfluencer Challenge van kattengedragstherapeut Anneleen Bru van Felinova.

In 1 van de 50 inspirerende mails die ik ontving van kattengedragstherapeut Anneleen Bru stond een voor mij niet te missen onderwerp; katten en vakantie. Zelf heb ik al meerdere blogs geschreven over dit onderwerp maar ja ik ben toch wel een beetje bevooroordeeld. Tenminste dat denken veel mensen, maar mijn trouwe fans weten dat ik een kattenhotel ook niet voor iedere kat de beste oplossing vindt. Daarom deel ik in dit blog graag de kijk van de kattengedragstherapeut. Wat vindt zij de beste optie voor je kat tijdens je vakantie.

Hoe maak je de keuze wat je het beste is voor jouw kat?

Er zijn vele opties en iedereen heeft goede redenen om er eentje uit te kiezen. Er zijn een paar absolute no go’s

  • Sociale katten alleen laten voor een langere periode (denk aan 2 weken met alleen een kattenoppas die de bakjes komt vullen)
  • Katten onderbrengen bij vrienden of familie met andere katten en daarmee in contact komen. Houd ze ALTIJD gescheiden, bijvoorbeeld door het huis te verdelen zodat de eigen katten beneden wonen en de oppaskatten boven.
  • Een kattenhotel kiezen waarbij de katten elkaar kunnen zien (door tralies/glas), dit zijn niet mijn woorden maar letterlijk die van Anneleen.
  • Het vliegtuig tenzij je permanent verhuist, dit is ook precies de reden dat ik al meerdere verzoeken heb gehad om op katten te passen van mensen die tijdelijk in het buitenland moeten werken.  

Kijk naar het karakter van je kat

  • Is je kat zelfzeker of verlegen? Zelfzekere katten kan je iets gemakkelijker verhuizen dan verlegen katten, probeer deze zoveel mogelijk in hun vertrouwde omgeving te houden.
  • Is je kat makkelijk met reizen? Als dit stress met zich meebrengt is voor je verkies dan om ze thuis te houden.
  • Hoe lang ga je met vakantie? Ga je 4 weken naar je buitenverblijf, dan is meenemen nog te overwegen, maar is het maar voor een weekend of midweek dan zeker niet.
  • Heb je een buitenkat? En heb je een kattenluikje waar ze 24/7 gebruik van maakt? Houdt haar dan liever thuis zodat zij ook haar eigen territorium behoudt.  
  • Waar ga je naar toe op reis? Ga je naar een vertrouwde plek zoals een eigen vakantiehuisje, dan is het mogelijk dat je katten het daar kennen, alles hebben wat ze nodig hebben en dit ok vinden. Zorg er wel ten allen tijden voor dat ook dit huisje volledig volgens de happy cat regels is ingericht. Meer hierover vind je in het blog: ‘Gelukkige katten in een kattenhotel’ Dit blog is overigens niet geschreven om je alsnog over te halen om je kat naar een pension te brengen maar in dit blog leg ik uit hoe ik mijn kattenhotel zo optimaal mogelijk heb gemaakt voor de gasten. Deze regels kun je natuurlijk ook gebruiken voor je (vakantie)huis.

Hulptroepen tijdens de vakantie

Ervanuitgaande dat jij je kat niet meeneemt op vakantie heb je hulptroepen nodig je ervoor zorgen dat ook je kat een fijne vakantie heeft. Deze kun je vinden in:

  1. Vrienden en familie. Dit is uiteraard het gemakkelijkste en goedkoopste. Vaak is het echter wel veel om van 1 persoon te vragen. Zorg er dan voor dat je oppassers kunt afwisselen. Bijvoorbeeld in de moeder je ouders en in de avond de buurvrouw. Houd er wel rekening mee dat deze mensen, ook al bedoelen ze het héél goed, niet de ervaring en expertise hebben van een professional en mogelijk bepaalde zaken uit het oog kunnen verliezen zoals observatie van ziekte en pijn, niet op de juiste manier benaderen en/of spelen, enz. Mogelijk verliezen ze de kattenbak ook eens uit het oog of is het een ‘even snel het bakje vullen’ situatie als ze niet veel tijd hebben. 
  2. Een professionele Kattenoppas. Dit is een kattenprofessional die opgeleid is voor het verzorgen en begeleiden van katten. Zij komen 1 à 2 keer per dag langs en werken een je lijstje af voor jou zoals eten geven, kattenbakken schoon maken, stoelgang opvolgen, knuffelen, spelen met je kat en misschien zelfs ook wel de planten water geven en de brievenbus leegmaken.
  3. Goed kattenhotel. Dit is een hotel uitgebaat door iemand die opleidingen heeft ondernomen en het kattenhotel heeft ingericht met alle basisbehoeftes van de kat in het oog. En zeker geen verlengde is van het hondenpension. Héél belangrijk is dat de katten elkaar niet kunnen zien en niet in groep gehouden worden, dit zijn niet mijn woorden maar die van Anneleen. 

    Daarnaast hebben ze ook aandacht voor de medische, fysieke en emotionele gezondheid van de kat, krijgen ze verrijking van allerlei soorten en hebben de katten de mogelijkheid om volgens hun eigen ritme te ontdooien in hun nieuwe omgeving. Ze zorgen er ook voor dat de omgeving geen geuren heeft van de vorige katten. Als je je katje ophaalt, lijkt die helemaal zichzelf en ook thuis is de kat na een paar dagen weer helemaal zichzelf. Hou je niet in om eerst een rondleiding aan te vragen bij het hotel naar keuze, zodat je zelf kunt beoordelen of het hotel aan je eisen voldoet.  

Dat wordt kiezen geblazen, welke oplossing is het beste voor jouw kat als je deze regels van de kenner ernaast houdt?

Ben je na het lezen van deze mail toch benieuwd hoe ik in deze materie staat. Lees dan vooral mijn eerder verschenen blogs ‘Is een kattenhotel geschikt voor alle katten?’  en ‘Lekker op vakantie, of toch niet?’ 

En ben je benieuwd naar het kattenhotel waar Anneleen zo enthousiast over is, lees dan eens het blog ‘Een uitstapje naar de zuiderburen’ waarin ik schrijf over dit tophotel van mijn Belgische collega Joline.

 

Ps. Klinken deze tips als een goed verhaal en hoor je graag meer tips en trucs van Anneleen? Koop dan vooral haar boek: 'I love happy cats' een echte aanrader voor iedere kattengek. Koop het boek via een klik op de cover!