Blog


BACK
jun 6, 2018 |
Wendy

Gastblog: Tips bij stressmomenten

Gastblog door Marieke van de Weijer van Kattenherplaatsing.nl 

Katten zijn stressgevoelige dieren. Katten houden niet van verandering. Verhuizen vinden ze niet leuk, naar de dierenarts is bepaald geen uitje en een verblijf in een kattenpension beschouwen zij ook niet als vakantie. Katjes zijn het liefst gewoon lekker thuis, waar de baasjes zorgen voor de normale, dagelijkse routine. De baasjes willen er wel eens tussenuit! Lekker een paar weken vakantie na een jaar hard werken. Kattenherplaatsing.nl vindt een katvriendelijk kattenpension, waar de katten hun “hotelkamer” niet hoeven delen met vreemde katten, een heel goede oplossing in zo’n geval. De kat zal de reis niet leuk vinden en het verblijf zal in het begin eng zijn. Is er iets te doen aan kortdurende stress?

 

Fabrikanten van dierproducten zien gouden bergen

Fabrikanten van dierproducten hebben het ook in de gaten dat katten stressgevoelige dieren zijn. Met het ontwikkelen van allerlei anti-stressmiddelen voor katten zien bedrijven gouden bergen! Helaas werken sommige middelen averechts en dat is natuurlijk het laatste wat je wil als eigenaar. Daarom is wat uitleg en een waarschuwing op zijn plaats.

Valeriaan

Valeriaan is een onschuldig kruid waar katten rustig van worden. Maar er zijn katten die er een heftige reactie op vertonen en sommige katten worden er zelfs agressief van. Wil je valeriaan uitproberen als tijdelijk kalmerend middel (het effect duurt kort), test dit dan thuis, in de veilige omgeving van je kat, ruim voordat de stressvolle gebeurtenis gaat plaatsvinden.

Kattenkruid

Kattenkruid (Nepeta Cataria) is ook onschuldig. Gek genoeg is het eigenlijk helemaal geen rustgevend middel. Katten gaan er licht van hallucineren en zijn na het gebruik ontspannen. Het is mogelijk dat het effect van kattenkruid wordt versterkt omdat katten ermee spelen, en spelen ontspant! Je kunt wel zeggen dat kattenkruid stressverlagend is. Het probleem is alleen dat 1 op de 3 katten het gen mist om kattenkruid op waarde te schatten. Misschien heb je zelf wel een kat die er helemaal niets om geeft? Het geeft erg snel gewenning, waardoor een kat tijdelijk “immuun” is voor de invloed van kattenkruid. Als je kat ervan houdt, dan kun je hem of haar er altijd even mee laten spelen. Als mijn katten uitgeraasd zijn, dan berg ik het op in een glazen pot met een goede deksel. Zo blijft het speciaal. Ook kattenkruid werkt niet langer dan 15-20 minuten. Als de geplande stress langer duurt, dan heeft het geven van kattenkruid weinig zin.

Kalmerende middelen op de huid smeren of in de nek druppelen

Waar je een kat absoluut geen plezier mee doet, is het smeren of druppelen van allerlei kalmerende spullen op de huid. Het klinkt allemaal heel aannemelijk wat er op de verpakking staat, maar je harige huisvriend vindt het als schoon dier ontzettend vies om iets vreemds op zijn lichaam te krijgen. Als het dan ook nog sterk ruikt, voelt hij zich al helemaal vies. De onprettige gevoelens die hierbij komen kijken zullen zeker niet stressverlagend werken.

Rustgevende kaarsen, wierook en geurstokjes

Rustgevende geurkaarsen, wierook met lavendel, geurstokjes voor een fijne sfeer in huis: voor een dier dat 14x beter ruikt dan mensen is het allemaal even onaangenaam. Wil je je kat een plezier doen, koop het dan gewoon niet.

Ja, maar wat dan wel?

Je denkt misschien: nou, kom maar op met die tips, want tot nu toe lees ik alleen maar wat ik juist niet moet doen! Zijn er middelen in de handel die tijdelijke stress bij katten tijdelijk kunnen verminderen? Ja, die zijn er gelukkig wel.

Zylkène

Wij raden al jaren Zylkène aan. Dit onschuldige middel met een moeilijke naam is online bij iedere dierenspeciaalzaak te koop. Sommige dierenartsen verkopen het ook. De stof in dit lactosevrije, natuurlijke middel wordt gewonnen uit melkeiwit. Wij hebben ongelofelijk veel goede feedback teruggekregen van onze klanten die Zylkène hebben ingezet als ondersteuning bij een behandeling door een gedragstherapeut en ook bij kortdurende stress, zoals vuurwerkangst. Als een kat extreem angstig is, bijvoorbeeld een ex-zwerver (ook wel “angstkatje” genoemd), dan werkt het niet voldoende. In andere gevallen zul je zeker merken dat de scherpe kantjes van de angst af zijn. Zylkène is een capsule met poeder erin. Het poeder kun je mengen door alles wat vloeibaar is (Catmilk, yoghurt) of gewoon door het blikvoer of verstopt in een beetje smeerkaas. Als je 6 dagen voor de stressvolle gebeurtenis start, dan bereik je het beste resultaat bij kortdurende stress. 

Royal Canin Calm brokjes

Wat ik naast Zylkène in de vuurwerkperiode vroeger aan mijn katten gaf is Royal Canin Calm. Hier begon ik begin december al mee. Er zit wel een grote MAAR aan deze brokjes, die mijn katten erg smakelijk vinden: dit dieetvoer is niet geschikt voor kittens en drachtige of zogende poezen. Daarnaast is Royal Canin Calm niet geschikt voor katten met nier- of hartaandoeningen of tijdens de groeiperiode tot aan de castratie. Helaas zijn er dus nogal wat uitsluitingen, maar als je weet dat je kat hier niet aan voldoet, dan kunnen wij deze brokjes van harte aanbevelen om deze gedurende een aantal stressvolle weken te geven. Als je kat moeite heeft met het wennen aan ander voer, meng het dan de eerste week met de eigen brokjes.

Traumeel

Een wonderlijk homeopathisch middel is Traumeel. Ik noem het wonderlijk omdat ik dit natuurgeneesmiddel op advies van een homeopaat voor dieren ging gebruiken gebruiken tegen artrose bij mijn bejaarde katten. Een kat krijgt drie pillen per dag. Die verpulver je met een lepel en mix je door natte of vloeibare voeding. Als je kat makkelijk pilletjes eet, dan kun je het ook verstoppen in een zacht, kneedbaar vleesstaafje of Easypill. Het resultaat bij mijn bejaarden was verbluffend. Ze renden weer als jonge katten de trap op en af en werden compleet pijnvrij en dat al binnen een paar dagen! Zo gedroegen ze zich zelfs niet op de maximale dosering Novacam (Metacam, ontstekingsremmer en pijnstiller met een schadelijk effect op de nieren).

De homeopaat voor dieren, die mij Traumeel had aangeraden, zei vervolgens dat ik het ook kon proberen tegen de angstklachten van mijn zwerfkatje. En zowaar, het werkt ook erg goed tegen angst en stress! Dit bijzondere middel is zowel voor mensen als voor dieren bedoeld. Contra-indicaties zijn er weinig: patiënten met zeldzame erfelijke aandoeningen als galactose‐intolerantie, Lapp lactasedeficiëntie of glucose‐galactose malabsorptie, mogen dit geneesmiddel niet gebruiken. Er zijn geen bijwerkingen van bekend en er zijn geen ontwenningsverschijnselen als je er ineens mee stopt. Het mooie van dit middel is ook dat je het 14 dagen kunt proberen; als je geen enkel verschil merkt in de angstklachten, dan zal er geen resultaat volgen bij langer gebruik en dan kun je ermee stoppen.

Tot slot vinden wij het belangrijk om een onderscheid te maken tussen kortdurende stress in situaties waarbij dat voor katten heel normaal is, zoals een verhuizing, vuurwerk, verblijf in een kattenpension en een bezoek aan de dierenarts. Als je kat in het dagelijks leven afwijkend gedrag vertoont, zich lijkt te vervelen, stress heeft of niet lekker in zijn vel zit, ga dan naar de dierenarts. Als er geen medische afwijking kan worden aangetoond, dan is een oriënterend gesprek met een kattengedragstherapeut van harte aan te bevelen. Gediplomeerde kattengedragstherapeuten vind je via deze website.In het dagelijks leven moet een kat goed in zijn velletje zitten en als dat niet zo is, dan kan er van alles aan de hand zijn, wat vaak met deskundig advies goed op te lossen is.

We hopen dat je iets hebt aan deze informatie en als er nog vragen zijn kan je een e-mail sturen naar Marieke.

 Even voorstellen:
'Mijn naam is Marieke van de Weijer (1975) en ik woon in Cuijk. Op mijn 11e jaar kwam de eerste kat bij ons in huis. Gered uit de handen van een boer die het nestje van een paar dagen oud stond te verzuipen. KITT was om die reden een “moeilijk” katje; ze had geen enkele opvoeding gehad van moeder, broertjes en zusjes. Ik was de enige in het gezin die met haar om kon gaan en ik was smoorverliefd op haar. Vanaf mijn 15e ging ik zelf met haar naar de dierenarts. Ondanks haar slechte start in het leven mocht ze bijna 20 jaar worden! In de jaren erna had ik nog meer katten. Met hen heb ik op medisch vlak heel wat meegemaakt, waardoor ik erg veel heb geleerd. Ik heb bijzonder veel interesse in kattengedrag en ik lees alles er alles over wat ik kan vinden. Op dit moment heb ik nog een kat, Chloe o’Brian, (Foto geboren in 2007). 

Van 2003 tot 2018 heb ik als vrijwilliger gewerkt voor een bekende Nijmeegse kattenstichting. Ik heb in die jaren erg veel mensen voorzien van persoonlijk advies en voorlichting over kattenzaken. Dat de informatie die ik verstrek correct, feitelijk en actueel is vind ik erg belangrijk. Ik volg alle ontwikkelingen in kattenland dan ook op de voet. Om mijn kattenkennis aantoonbaar te maken, heb ik in 2018 het diploma basiskennis kattengedrag (module 1) behaald aan de Tinley Academie. 2018 was ook het jaar dat ik een eigen bedrijf begon onder de naam Kattenherplaatsing.nl Op mijn website vind je erg veel gratis voorlichting. Nieuwe ontwikkelingen en inzichten met betrekking tot katten voer ik altijd direct door in de informatieve artikelen op mijn website. Zo weet je als lezer zeker dat de informatie op mijn website klopt! Ook geef ik persoonlijk advies op maat en herplaats ik katten vanuit de thuissituatie. Ik heb een uitgebreid netwerk van kattendeskundigen op alle vlakken, met wie ik graag samenwerk of mijn klanten naar verwijs. Wendy is er daar een van. Zij is wat mij betreft de specialist op het gebied van kattentrimmen en vachtverzorging en ik ben erg enthousiast over haar kattenhotel, dat voldoet aan de wensen van de kat!. 

Met Wendy van Cats Only sprak ik over goede, veilige middelen die katteneigenaren kunnen gebruiken tegen kortdurende stress, zoals het bezoek aan een trimsalon, een verhuizing en vuurwerkangst. Daar is deze blog uit voortgekomen. Ik wens je veel leesplezier. Meer weten over mijn bedrijf? Kijk op www.kattenherplaatsing.nl 

Beide foto's met dank aan Nienke Flipsen.

Blog juli 2016 Geupdate november 2018 
Dit blog is de nr 7 van de blog top 10, met daarin de meest gelezen blogs van 2017.