Blog


BACK
feb 3, 2019 |
Wendy

Terugblik op de lezing van Esther Plantinga

Artikel door Wendy Govers - van Thiel voor het Dibevo vakblad editie 5-2018

Dinsdag 18 september was het dan zover. De lezing: ‘Een glanzende vacht door goede voeding; maar hoe dan?’ door dr. Esther Plantinga stond als een huis. Bij bekendmaking van de lezing was er maar weinig animo, maar toen ik de inschrijving afsloot, waren er maar liefst 42 mannen en vrouwen die maar al te graag een avondje wilde komen luisteren naar deze expert. Na afloop van de lezing ontving ik veel mooie reacties waarvan ik een aantal graag met je deel.

Marie Rademaker | The Happy Cat, Vacht en Gedrag
"Vooral de informatie over de samenstelling van diervoedersvond ik erg interessant. De fabrikant kijkt naar wat de kat in het wild eet, een eiwitrijk dieet, en baseert de samenstelling van zijn diervoeder op dit dieet. In het wild wordt een kat echter niet ouder dan 7 jaar. Onze huiskat daarentegen willen wij zo oud mogelijk laten worden, en de gemiddelde leeftijd die een kat bereikt is 14 jaar, met uitschieters naar boven de 20 jaar. Een eiwitrijk dieet voor een oudere kat is helemaal niet zo goed, omdat de nierfunctie afneemt en de nieren de eiwitten niet meer goed weten te verwerken. Er zal dus onderzoek gedaan moeten worden naar de beste samenstelling van het voer voor onze oudere katten in plaats van de samenstelling van het voer voor de wilde kat."

Claudia Erdtsieck | Kalumi - Trimsalon en adviesbureau voor kat, konijn en cavia
"Ik ben weer een stukje wijzer na het volgen van deze lezing. Natuurlijk over de invloed van voeding op de vacht, maar het heeft mij ook bepaalde inzichten gegeven in de manier waarop je naar voer moet kijken. Het is niet zwart/wit en er is niet één manier altijd de beste. Aan alles zitten voor- en nadelen en ook fabrikanten kunnen je mening beïnvloeden zonder dat je er zelf erg in hebt. Esther benadert alles voornamelijk vanuit de wetenschap en soms deelt ze een eigen ervaring. Als ze iets niet (zeker) weet dan zegt ze het ook en daar hou ik van."

Tessa Mertens | AniMinded - Dierenoppas en kattentrimster aan huis & hondenuitlaatster
"Als dierenoppas en kattentrimster vind ik het belangrijk om meer over voeding te weten en dus ging ik naar het voor mij verre Vianen. Wat het meteen leuk maakte, was de quiz waaraan we konden deelnemen met onze smartphone. Aan de hand van deze quiz werden vragen over huid, vacht en voeding overlopen. Zo ging het over de aminozuren en mineralen die de huid en vacht nodig hebben om gezond
te blijven. We kwamen te weten welk vetzuur van belang is voor de huidstructuur en vorming van de huid.
Aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken werden de voor- en nadelen van de verschillende voertypes aangetoond. In navolging van dit deel, leerden we ook de voerlabels te ontcijferen. Als afsluiter werd er gesproken over allergieën en vachtconditie. Vrij moeilijke thema’s die door Esther vlot en in duidelijke taal werden uitgelegd. Het was een goedgevulde avond die me heeft geïnspireerd om me meer te verdiepen in voeding en de invloed ervan op huid en vacht."

Benieuwd naar mijn leerpunten van deze meer dan interessante lezing? Dat lees je in het blog: 'Wat doet voeding met de vacht? De feiten en fabels op een rijtje'. 

Bekijk hier het originele artikel