Blog


BACK
mrt 24, 2019 |
Wendy

Cats Only Blog: Onhandige katten

Noorse Boskat Jenny wil van het radiatormandje naar de stoel, ze kijkt, schat in, neemt een grote sprong, land op de leuning van de stoel en kan zich mooi op de leren stoel trekken. Gelukt! Voor haar dan tenminste voor mij wat minder want de stoelleuning moet het bekopen met een paar lange krassen in het leer. Herkenbaar? Maar deze klunzige katten zoals wij ze noemen zijn ze wel echt zo klunzig, het lukt ze immers wel. Ik zie mezelf nog niet zo’n sprong maken.

Slopers

Vaak vinden wij katten onhandig omdat ze iets stuk maken in huis. Denk maar eens aan het moment hierboven, hoe erg baal je als je net nieuwe stoelen hebt en dit gebeurt. Maar ja in een kattenhuishouden hoort dat er nou eenmaal bij. Mijn katten slopen niets bewust maar een ongelukje zit in een klein hoekje. Zo ook in deze wellicht heel herkenbare situatie:

Onze Jenny sliep graag op de leuning van de bank, poten ieder aan een kant van de bank, lekker dichtbij de verwarming heerlijk. Maar ja als je dan genietend over de bank gedrapeerd bent in volledige ontspanning is het niet zo handig als je beweegt, het kan namelijk gebeuren dat je dan van de leuning afglijdt met alle gevolgen van dien. Nou ja niet voor Jenny, die schrikt wakker grijpt zich vast, trekt zich weer in de oude positie en slaapt verder. Maar wederom wel voor mij, ofwel mijn bank, die van grof geweven stof is en haakt wanneer er kattennagels ingaan.

Elegantie ten top

Al met al was Jenny geen echte kluns maar gewoon even niet zo handig en elegant als onze Maine Coon Google. Google springt en klimt er lustig op los. Ze slaapt graag hoog, bijvoorbeeld in haar mandje bovenop de koelkast en maakt deze sprongen dan ook zonder problemen. Ook buiten vind je haar in een boom of bovenop een golfplaat waar ze dan prinsheerlijk zit te zitten op dat miniem dunne randje.

Een kink in de kabel

De afgelopen tijd ging deze elegantie even niet op. Wacht ik schets je een voorbeeld: Google ligt op haar krabpaal in de vensterbank, ze rekt zich uit en wil op de tafel springen. Voor jouw beeld dit is 30 cm lager en 20 cm verderop dit is ook lopend haalbaar dus een sprong was niet per se nodig geweest. In plaats van dat ze keurig op haar pootjes terecht komt valt ze met haar kin op de tafel. Zoals het een echte kat betaamd staat ze meteen op, schudt een keer met haar kopje en loopt door alsof er niets aan de hand was, maar raar was het zeker wel.

In die tijd stond Google op een kuurtje Metacam (pijnstiller), dit om te bekijken of de rugklachten die de dierenarts bij haar had geconcludeerd zouden veranderen. Maar helaas zag ik geen verandering of in ieder geval nauwelijks waarneembaar. Ik had het idee dat ze meer over de dunne stoelleuningen liep dan ervoor maar dat was dan ook alles. Maar dit was toch wel een zichtbaar verschil, want ze had nooit eerder van deze ongelukjes gehad.

De fysiotherapeut over de vloer

Dezelfde week had ik de fysiotherapeut op de stoep, eigenlijk voor mijn paard Chip maar ja nu ze er toch was kon ze ook wel even naar Google kijken. Ik vertelde eerst het verhaal van de val op tafel waarna zij meteen zei: ‘Maar natuurlijk dat is toch logisch nu ze op de pijnstillers staat’. Ik snapte hem echter nog steeds niet en wellicht heb jij ook nog geen idee. Dus let op hier komt ie. Omdat ze nu een pijnstiller kreeg was de pijn in haar rug minder of misschien wel weg. Hierdoor overschatte ze zichzelf. Een sprong die ze anders niet zou maken omdat haar lijf haar waarschuwde dat niet te doen maakte ze nu wel, en dat ging mis. Super logisch eigenlijk! Dus even voelen aan haar ruggenwervels waarna Evelien (de paardenfysio) meteen kon zeggen: ‘Hier zit het!’. Precies op dezelfde plek als waar zij 2 jaar geleden ook een paar wervels vast had zitten, midden op haar rug, zat nu weer iets niet lekker. Dus opnieuw naar de orthomanueel therapeut die dit klusje destijds ook in no time geklaard had.

Meer over Google zijn eerste keer met rugklachten lees je in het blog: ‘Weekie, wat een weekie 2.0’ 

Ieder zijn vak

Op naar Jacha, orthomanueel dierenarts met haar wonderhanden. Jacha heeft naast haar reguliere dierenartsopleiding nog eens een extra 2-jarige opleiding orthomanueel therapie gedaan, dit vanwege haar interesse in pijn- en bewegingsklachten. Hierdoor is zij in staat om afwijkende wervel- en gewrichtsstanden met de hand, zonder narcose, weer goed te zetten. Hierdoor verdwijnen druk en pijnkrachten meteen en heeft de kat, of hond (die behandeld ze ook), zijn bewegingsvrijheid weer terug.

Op de eerste afspraak, 2 jaar geleden was het zo gepiept. Google die best nog wel eens ‘lastig’ kan zijn wanneer ze iets ‘moet’ en zeker als dat dan ook nog enigszins pijn doet liet alles gelaten over haar heen komen. Heerlijk om te zien hoe zij liggend op haar eigen kussentje, zonder enige dwang bevoeld werd door Jacha en zonder dat ik er iets van zag weer met een rechte rug huiswaarts kon, no stress. Zo ook dit jaar weer. Mandje op tafel, mandje open, Google met kussentje en al eruit en aan het werk.

Als blikken konden doden

De zere plek was zo gevonden want bij het aanraken van deze plek keek Google boos om. Als blikken konden doden…. Na wat voelen, kneden, duwen of wat Jacha dan ook precies doet met haar magische vingers, zat alles weer op zijn plek. Dit kon je ook merken aan Google want er waren geen boze blikken meer na het aanraken van deze wervels. Net als 2 jaar geleden waren het overigens weer dezelfde wervels als toen. Al die tijd zijn ze dus op hun plek gebleven maar om de een of andere reden is er nu weer iets verschoven. Waarom? Ja geen idee, dat vraag ik me ook altijd af als ik weer last heb van mijn rug en weer eens op de behandeltafel van de fysiotherapeut kruip. Of wanneer Chip, mijn paard, geen zin heeft om mee uit rijden te gaan, dit is zijn manier om aan te geven dat er iets niet lekker zit in zijn lijf. Hoe dan ook alles zit weer zoals het hoort, de pijnstiller staat weer in de kast en kan daar hopelijk weer een tijd blijven staan.

Onderneem actie

Verdenk jij jouw kat ook van gewrichtsproblemen neem dan eens een kijkje op de site van Jacha. Op deze pagina vind je alles over haar manier van werken, de Aharon methode die ze hanteert en natuurlijk ook informatie over met name rugklachten bij katten. Daarnaast kun je ook vinden bij welke dierenklinieken Jacha spreekuur heeft. Want aangezien zij zoveel mogelijk patiënten wil helpen, zonder dat ze daarvoor uren de auto moeten zitten, rijd zij zelf rond en houdt zij praktijk op verschillende plekken in Nederland.

Heb jij ook zo’n mooi succesverhaal te delen? Ik hoor het graag.

Groetjes Wendy