Blog


BACK
jan 26, 2020 |
Wendy

Cats Only Blog: Mijn kat wil niet gekamd worden!!!

Zie je ze ook voorbijkomen van die foto’s en filmpjes waar een kat heerlijk ligt te genieten wanneer haar baasje haar aan het borstelen is? En vraag jij je dan ook af waarom jouw kat er nou zo’n hekel aan heeft? Geloof me je bent echt niet de enige maar het kan anders. Ook jouw kat met een eigen mening, om het zo maar te zeggen, kan leren dat vachtverzorging lekker is in plaats van een nachtmerrie.

Om ervoor te zorgen dat de vachtverzorging gezellig is voor zowel de baas als het kattenkind zijn er een aantal zaken van belang. Zo is de socialisatie van de kat in zijn kittentijd al een hele belangrijke. Leerde jouw katje voor de leeftijd van 7 weken al dat borstelen fijn is dan is dit blog waarschijnlijk niet van belang voor jou. Is dat wel het geval dan is het hoogstwaarschijnlijk mis gegaan bij 1 van de volgende stappen.

Stap 1: Waarom moet je je kat kammen?

Een heel belangrijke eerste stap is om te weten waarom en vooral ook of je je kat moet kammen. Vaak wordt er gezegd dat het kammen van de kattenvacht erbij hoort, maar niets is minder waar. Schone dieren als onze katten zijn kunnen in principe prima hun eigen vacht onderhouden. Door hun dagelijkse wasroutines, welke maar liefst 3 uur van de dag in beslag nemen, halen zij loskomende haren en huidschilfers weg en leggen hun vachtje mooi in model zodat klitten worden voorkomen. Geen mens bij nodig dus, behalve…. wanneer je kat een slechte socialisatie heeft gehad, ziek is, stress heeft, te dik is, een ras typische bouw heeft welke vachtverzorging bemoeilijkt zoals de Pers en de Brit, tandpijn heeft, aan ouderdomspijntjes zoals artrose lijdt en ga zo maar door. Redenen genoeg dus waarom jij als baasje wel in zou moeten springen maar in eerste instantie is kammen dus niet nodig.

Verzorgt je kat zijn vachtje zo goed dat er geen klitten opduiken laat de vacht dan vooral met rust. Hoe meer je kamt hoe meer problemen je veroorzaakt! 

Stap 2: Waarmee moet je je kat kammen?

Je moet je kat dus kammen maar waarmee? Je gaat naar de dierenwinkel en koopt wat daar in de schappen hangt. De ene borstel is nog duurder dan de andere en hoe duurder hoe beter toch? Helaas is niets minder waar. Uit pure wanhoop zijn wij geneigd om diep in de buidel te tasten voor een dure borstel of zelfs een heel assortiment van borstels en kammen. Echter doen de meeste borstels meer kwaad dan goed. Voor borstels die worden verkocht om klitten of haren te verwijderen bezitten scherpe tanden of mesjes. Deze zorgen ervoor dat de vacht kapot wordt gesneden wat op korte termijn prima lijkt te werken maar in werkelijkheid op lange termijn funest is voor de vacht. Maar ook je kat krijgt door dergelijke scherpe materialen een hekel krijgt aan het kammen. Stel jij je maar eens voor hoe het moet voelen als je keer op keer gekamd wordt met het blad van een scheermes. Want dat is letterlijk wat er op een Furminator, een veelgebruikte ontwoller/klittenkam, zit.

Kam je kat zonder scherp gereedschap, deze doen op lange termijn meer slecht dan goed voor zowel de vacht als de gemoedstoestand van je kat. Benieuwd welke borstel ik aanraad? Je leest het in het blog: De ideale kam! 

Stap 3: Hoe voorkom je vachtproblemen?

Katten zijn gewoontedieren en doen graag iedere dag hetzelfde. En daar komen wij dan aan met onze wekelijkse borstelroutine op vrijdag avond. Terwijl je kat heerlijk ligt te soezen op de bank loop je naar je la borstels, pakt ze bij elkaar, kat erbij en kammen maar. Dat je kat dit niet als relaxed ervaart mag duidelijk zijn. En het feit dat je hem stoort uit zijn catnap en het feit dat je in 1 keer al het werk van de hele week gaat doen. Beter doe je dat in kleine beetjes.

Zo dus… Je kat ligt te slapen naast je op de bank. Jij aait hem voorzichtig en voelt ondertussen over klitten of dichte plekken wol zitten. Je voelt een klitje onder zijn oksel en pulkt hem met je vingers uit elkaar. Katlief draait licht verstoord om in zijn slaap maar slaapt gewoon door. Mooi klitje weg en nog tijd over. Dus nog even voelen bij de broek. Daar zit de vacht wel erg dicht op elkaar, waardoor klitten makkelijk opduiken. Je pakt er de grove kam bij, die toch al standaard op je salontafel ligt, kamt een paar keer door de broek die nu weer los is, aait je kat nog een keer over zijn bol en klaar is kees. Morgen nog zo’n check. En vind je niks, heel simpel dan doe je ook niks. Moeilijker is het niet.

Spoor dagelijks klitten en beginnende problemen op met je handen en los ze op nu ze nog klein zijn. Doe iedere dag een beetje op een relaxed moment van de dag voor je kat en het is voorbij zonder dat iemand er erg in heeft. 

Stap 4: Hoe los je vachtproblemen op?

Ben je de mist in gegaan bij stap 4 en is het niet meer te doen met een enkel klitje verwijderen. Of is het midwinter, ijskoud, vriest het en springen de klitten er sneller in dan jij ze verwijderd krijgt? Dan is het tijd voor andere maatregelen. Die klitten moeten er immers uit want ze worden met de dag erger en dus pijnlijker voor je kat. Naast dat pijn door trekkende klitten niet fijn is voor je kat wordt ook het verwijderen van deze klitten steeds pijnlijker en negatiever. Hoe meer negatieve associaties je kat krijgt hoe langer het straks weer duurt om weer terug te kunnen komen in je normale relaxte dagelijkse verzorgingsroutine.

Oké andere maatregelen dus, maar hoe dan? Zoek een plek op waar je op hoogte kunt werken, een tafel of het aanrecht bijvoorbeeld. Wanneer jij zelf makkelijk kunt werken ben je al op de helft. Leg hierop een eigen kleedje van je kat zodat het vertrouwd aanvoelt. Is het blad erg glad leg er dan bijvoorbeeld een deurmat onder zodat kat niet met kleedje en al van tafel afglijdt, over negatieve associaties gesproken.

Zet je kat op tafel, knuffel eerst wat en voel onder het knuffelen waar de klitten zitten. Begin altijd met de ergste klitten, deze zitten vaak aan de broek of aan de onderkant. Verwijder de grote klitten op een zo zacht mogelijke manier. Peuter eerst los met de vingers, lukt dit niet dan de punten van de kam en gaat dit niet zonder aan de vacht te trekken dan zal er geschoren moeten worden. Het uittrekken van de klitten gaat bijzonder gemakkelijk bij een kat, hun haar is immers gemaakt om los te laten, maar dat betekent niet dat het uittrekken van grote plukken haar niet pijnlijk is. Maar aangezien katten meesters zijn in het verbergen van pijn zullen zij dit verbergen en merk je dit niet. Trek dus nooit klitten uit dit doet en je kat pijn en zorgt voor een beschadigde huid en vacht wat weer zorgt voor meer vachtproblemen in de toekomst.

Zorg voor een relaxte plek voor je kat waar jij (ergonomisch) ook goed kunt werken. Maak kennis, spoor klitten op, begin op de ergste plekken en behoudt rust. Ga niet dwingen maar geef je kat controle en trek vooral geen klitten uit. Dit is pijnlijk, scheren is veel kat- en vachtvriendelijker. 

Leer hoe, in de workshop: 'Vachtverzorging voor de kat met een eigen mening'

Klinkt simpel he, maar hoe dan hoor ik je denken. Nou is een blog geen geschikt medium om dit helemaal uit de doeken te doen. Daarom help ik je graag verder met deze materie door middel van de workshop: ‘Vachtverzorging voor de kat met een eigen mening’ welke ik samen met collega kattentrimmer en oliecoach Hennie Schuit van Casa Aroma geef.

In deze workshop leer je waarom jouw kat zo’n hekel heeft aan vachtverzorging en zeker ook hoe je dit kunt verhelpen.

Wij leren je hoe negatief aangeleerd gedrag om te buigen is naar een positieve ervaring. Door middel van jouw praktijkvoorbeelden gaan we op zoek naar de kern van het probleem waardoor jullie met een schone lei kunnen beginnen. Vervolgens maken we verder een plan hoe de vachtverzorging voor jouw kat verder opgepakt kan worden.

Wat deze lesdag uniek maakt is dat jouw kat en jullie specifieke situatie behandeld worden, dus schroom niet en geef vooraf vooral aan waar je probleem zit.

Bonus! Vooraf ontvang je in je mail het ebook: ‘Klitvrije kat, zo doe je dat!’ en verlaat de cursus met een hulpkit om het probleem van jouw kat aan te pakken.

Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven voor de workshop!