Blog


BACK
jun 23, 2019 |
Wendy

De zomer op komst (1 van 2)

Dit artikel is een onderdeel van het hoofdstuk: ‘De zomer op komst’ uit het boek: ‘Klitvrije kat, zo doe je dat!’

Waarom iets opnieuw schrijven als het allemaal al tot in de puntjes op papier staat. Daarom deel ik op deze zomerse zondag, waarop het kwik tot aan de 30 graden stijgt volgens de voorspellingen, het eerst deel van hoofdstuk 5: 'De zomer op komst' uit het boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!' welke ik 2 weken geleden lanceerde met je. En bij deze vast een belofte, mocht het volgende week weer zo heet worden dan deel ik deel 2 van het hoofdstuk ook nog met je, gratis en voor niets. 

Na de voorjaarsrui waarbij alle onderwol is vervangen, volgt de rui van dekharen. Deze duurt langer, bij langharige katten zelfs tot aan de herfst. Deze ruiperiode merk je als eigenaar echter vrijwel nooit op. Hierbij vallen namelijk de mooie gekleurde steile dekharen van je kat uit.

Wanneer je kat in zijn zomervacht zit, heb je waarschijnlijk niet zoveel problemen. Je vindt weinig losse haren in huis, want de vacht is dan lekker dun. Vaak zijn broeken en kragen een stuk minder fluffy, waardoor eventuele droge luchtvochtigheid bij hittegolven geen spelbreker hoeft te zijn. Dit overigens in tegenstelling tot dezelfde lage luchtvochtigheid in de winter. In hoofdstuk 7 lees je meer over de wintervacht.

 Je verwacht misschien dat dit hoofdstuk kort wordt, omdat je wellicht denkt dat je er met het basis stappenplan uit hoofdstuk 2 wel moet komen. Helaas is dat niet helemaal waar, want wie weet ga jij ergens in deze periode met vakantie. En of je kat nu naar een pension gaat, thuisblijft met een oppas of meegaat op vakantie, ineens komt er dan stress om de hoek kijken. Waarom dit een probleem is, lees je in hoofdstuk 8. Maar eerst vertel ik je meer over de aandachtspunten voor de zomermaanden.

Een tropische zomer in ons koude kikkerlandje

In de zomer van 2018 ging het met de kattenvachten allemaal wat minder van een leien dakje in ons normaal gesproken zo koude en natte kikkerlandje. Deze zomer, die in juli al uitgeroepen werd tot de ‘droogste zomer ooit’, is inmiddels ook nog als ‘warmste zomer ooit’ uit de bus gekomen. Dat is ons niet in de koude kleren gaan zitten, maar ook onze katten hebben een aardige aanpassingsslag moeten doen.

Katten kunnen over het algemeen prima overweg met warme temperaturen. Hun normale lichaamstemperatuur ligt al een paar graden boven de onze, namelijk 38-39 graden. Katten houden van warmte, als ik hier in huis kijk (of eigenlijk keek) vond ik onze wijlen Noorse Boskat Jenny bijvoorbeeld regelmatig zowat in de houtkachel. Wat een mooi plaatje was dat. De warmte in de zomer deed onze katten dan ook maar weinig kwaad. Er waren slechts een paar aanpassingen in hun dagprogramma, en dat terwijl wij gewoon onze dagelijkse werkzaamheden moesten blijven verrichten, warmte of niet.

Het aangepaste programma van de katten:

•             Lekker actief in de koele ochtend
•             Luieren vanaf een uur of 10.00 tot een uur of 20.00
•             En dan weer een actieve avond en nacht.


Dat ze dit aangepaste programma volgen, wil niet zeggen dat het warme weer verder geen enkele invloed op hen had. Deze zomer werd het dan ook nog maar eens extra duidelijk hoe belangrijk de kattenvacht voor je kat is. Deze vacht beschermt namelijk de huid. Dat was deze zomer met al die zon ook wel nodig, want de zon droogt kattenvachten namelijk uit. Overigens is dat wel een supermooi natuurlijk verschijnsel. De vacht is namelijk vervangbaar en de huid niet. Dat deze uitgedroogde vachten sneller klitten, spreekt helaas wel voor zich.

Bovenop de schade die de zon aanbrengt, speelt echter nog meer. Katten liggen bij warmte bijvoorbeeld veel langer, wat ervoor zorgt dat ze het regelmatig poetsen van de vacht vergeten. Bovendien ontwikkelen zich daardoor vaak klitten op hun favoriete ligkant. Tot slot heb ik ook mogen concluderen dat sproeiers op het gras, maar ook ‘lompe’ waterspelletjes van de echte waterratten kunnen bijdragen aan een snellere klitgroei. Bovenop de zaken die ik beschrijf bij de ‘Vakantiedip’ hieronder, heeft dit in de zomer van 2018 voor een enorm volle agenda in mijn kattentrimsalon gezorgd.

Na de droge zonnige zomer knappen de vachten gelukkig weer zienderogen op. De mozaïekverharing zorgt ervoor dat mooie gezonde nieuwe haren de steeds meer versleten haren vervangen. Tegen de tijd dat het najaar aanbreekt, zal de gehele vacht weer vernieuwd zijn. Tot die tijd zijn extra vachtcontroles geen overbodige luxe.

Resumé: vachtverzorging blijft maatwerk en extreme situaties vragen om extreme maatregelen. Gebruik dus hoe dan ook je gezonde verstand, bekijk de situatie en spring in waar dat nodig is.





Dit was een deel van hoofdstuk 6: 'De zomer op komst' uit het boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!' door Wendy Govers - van Thiel. Benieuwd naar het hele boek klik dan op de boekcover.