Blog


BACK
mrt 27, 2016 |
Wendy

Cats Only Blog: De kat de bel aanbinden

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen. Vorige week sloot ik mijn blog namelijk af met een enorme blooper. Ik schreef zo mooi dat de klok een uur teruguit gezet zou worden waardoor we lekker een uurtje uit konden slapen. Tot gisteravond dacht ik dit ook nog steeds. Maar na het kijken van het nieuws was ik ineens zwaar verrast om te horen dat de klok niet achteruit ging maar vooruit. Hoezo stom, helemaal het ezelfsbruggetje vergeten Voorjaar = Vooruit! Moet je nagaan, als het verzetten van de klok voor ons al zo verwarrend is hoe moet dit dan wel niet voor onze katten zijn. Zij hebben immers niemand die hen van te voren voorbereid op deze aanpassing. Hopelijk heb je mijn advies niet te klakkeloos overgenomen en ben je het ritme van je kat niet stapsgewijs achteruit maar vooruit aan gaan passen. En heeft je kat in stapjes kunnen wennen aan zijn nieuwe schema wat vandaag definitief ingaat. In dit blog gaan we zoals beloofd verder met wat tips en trucs hoe jij deze lente de vogeltjes en je kat in goede vrede naast elkaar kunt laten leven rond jouw huis. 

Nog even kort terugkomen op de gillende kat voor je slaapkamerdeur vanochtend. Als je de tip aan het einde van mijn blog van vorige week hebt gelezen, en toen nog dacht ‘ach het zal vast allemaal wel mee vallen’ is het nu maar weer eens extra duidelijk geworden dat katten niet zo simpel denken over veranderingen. Maar niet getreurd. Zorg ervoor dat je deze week je programma alsnog iedere dag met 10 minuten opschuift zodat er alsnog een geleidelijke overgang ontstaat, en je probleem is weer opgelost.

En dan nu verder met de vogeltjes. Op de website van de vogelbeschermingvind je een overzicht van vogelvriendelijke tips die helaas niet altijd allemaal katvriendelijk zijn. Daarom loop ik hier even wat punten met je door. De tip om stekelige planten zoals de mei- en vuurdoorn te plaatsen om katten uit de tuin te weren is voor ons kattenliefhebbers natuurlijk niet geschikt. Maar wanneer je deze struiken zou plaatsen om een mooie, voor katten, ondoorkombare struik te creëren waar vogels zich kunnen verschuilen en nesten kunnen bouwen is het ineens weer voor kat en vogel een goede oplossing.

En ook bij het plaatsen van een voerhuisje voor de vogels op een open plek in de tuin snijdt het mes aan twee kanten. De vogels krijgen de mogelijkheid om wat extra voedsel te vergaren in moeilijke tijden terwijl ze eventuele jagende katten goed aan kunnen zien komen en de katten hebben iets om naar te kijken.

Hang je speciaal voor de vogels nestkasten op die onbereikbaar zijn voor je katten, houd er dan rekening mee dat de vogeltjes ook ooit uit gaan vliegen. Het binnenhouden van je katten bij het uitvliegen van de vogels, wat een goede oplossing is volgens de site, is helaas alleen een goede oplossing voor de vogels. Katten zijn gewoontedieren en kunnen het niet waarderen wanneer een tuin ineens een tijdje niet toegankelijk is wat gefrustreerde en gestreste katten tot gevolg heeft. Wil je nestkastjes ophangen doe dit dan liever op een plek waar je katten geen toegang tot hebben, bijvoorbeeld in je voortuin. Ditzelfde geldt natuurlijk ook bij gebruik van een ‘kattengordel’ waar ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord had.

Naast de oplossing van het binnen houden raden zij ook het onder controle naar buiten gaan aan een kattenlijntje als optie aan. Let erop dat ook deze optie een beperking is voor de kat. En dat deze optie hoogstwaarschijnlijk niet gewaardeerd gaat worden door katten die in hun eerste levensweken geen ervaring op hebben gedaan met een tuigje.

De meest katvriendelijke oplossing die je op de website vind is volgens mij het plaatsen van een goede buitenren waardoor je katten altijd gecontroleerd naar buiten kunnen. Ik zou zelf nog liever kiezen voor een afgeschermde kattentuin waardoor de katten van nog meer vrijheid kunnen genieten maar ik kan me indenken dat de echte vogelliefhebber beide diersoorten een mooie plek wil bieden. Op zoek naar goede ideeen om jouw tuin goed af te schermen kijk dan eens op de Facebookpagina 'Afgeschermde tuin voor je katten en de inrichting ervan' 

En de laatste oplossing die aangedragen wordt is misschien nog wel de allerbelangrijkste om zowel de kattenoverlast te verminderen als wel de vogelpopulatie te beschermen, het castreren en steriliseren van onze katten. Volgens de site krijgen zij hierdoor minder behoefte om te jagen. Dit is echter niet waar, katten zijn van nature jagers en dit zullen zij blijven doen of ze nu gecastreerd zijn niet. Maar door deze ingreep krijgen ze minder behoefte om een groot territorium te bezitten. Hierdoor zullen zij er een kleiner leefgebied op nahouden waardoor er meer ruimte over blijft voor de vogels. Daarnaast is er natuurlijk het bijkomende voordeel dat de kattenpopulatie niet ‘per ongeluk’ nog groter wordt. Omdat de hormonen van onze katten in dit seizoen op hol slaan zullen er in deze periode van het jaar aan de lopende band ‘oeps’ nestjes voorbijkomen. En wist je dat zelfs van al deze kittens die netjes geplaatst worden, het overgrote deel uiteindelijk toch weer in het dierenasiel terecht komt?

Het kattenoverschot in Nederland neemt steeds ergere vormen aan en het wordt hoog tijd dat wij, net als in België, onze verantwoordelijkheid nemen en onze katten tijdig laten castreren. Vroeger werd er gezegd dat katten eerst krols moesten worden voordat hij gecastreerd konden worden, maar als je je bedenkt dat katten vanaf de 16 weken al geslachtsrijp worden is dit een slecht idee. Gelukkig zijn er steeds meer dierenartsen overtuigd dat vroegcastratie (castreren van kittens) een goede oplossing is. Vooral nu de ervaring leert dat dit ook geen nadelen heeft voor het kitten, sterker nog kittens schijnen minder last van de narcose te hebben.

Nog even voor de goede opletter een halsbandje voor de kat met een belletje wordt (gelukkig) niet genoemd in het overzicht. Omdat dit gewoon simpelweg niet werkt. Waarom niet? Katten jagen doodstil vanuit dekking en zullen daarna vliegensvlug op de prooi afvliegen, waardoor het belletje gewoon geen geluid kan maken. En erger nog behalve dat het belletje niets goed doet voor de vogels, doet het iets verschrikkelijks voor de kat. Zachtjes rinkelen de hele dag door! En als je je bedenkt dat een kat super oren heeft, waarmee hij zelfs een muis kan horen lopen op wel 30 meter afstand kun je je voorstellen dat de kat het gevoel heeft dat hij de gehele dag rondloopt met een koe-bel om zijn nek. Halsbandjes zijn bij een buitenkat trouwens sowieso af te raden. De kans dat je kat zichzelf ophangt aan een tak met het bandje is erg groot. Gelukkig wordt de noodzaak ook steeds kleiner. Daar waar het bandje eerst diende om een adreskoker aan te bevestigen hebben we nu microchips die deze taak prima kunnen verzorgen.

Foto's met dank aan Bea van Goethem en Desiree Houtekamer 

Hopelijk heeft dit blog weer wat misverstanden uit de wereld geholpen en helpt het zowel mens, als vogels, als kat lekker de lente door.

Groetjes Wendy