Blog


BACK
sep 18, 2016 |
Wendy

Gastblog: Katten en hun gedrag!

Gastblog door Hennie Schuit, eigenaresse van de Kattentrimbus en het kattengedragsbureau.

Als kattengedragstherapeut en kattentrimster kom ik veel verschillende katten en eigenaren tegen die graag geholpen willen worden.
Meestal krijg ik een kat op de trimtafel die vachtproblemen heeft, overmatig haar uitval, klitten of vilt. De eerste hulp bestaat uit de vachtproblemen aanpakken. Klitten en vilt worden doorgaans weg geschoren omdat het niet meer katvriendelijk zou zijn om dit beetje voor beetje uit te pluizen.

Daarmee ben ik nog niet klaar. Er is altijd een reden waarom de kat vachtproblemen heeft en die probeer ik te achterhalen door met de klant in gesprek te gaan. Samen proberen we te achterhalen wat de oorzaak zou kunnen zijn. Het kan zijn dat een kat ziek is maar dat de eigenaar het nog niet door had. Katten kunnen namelijk goed verbergen dat ze ziek zijn. Veel katten hebben bijvoorbeeld tandplak of wortelrot waarvan het baasje niet eens weet dat het bestaat laat staan dat de kat er ziek van is/ kan zijn. Zo heb ik al vele katteneigenaren een advies meegegeven om naar de dierenarts te gaan of in ieder geval het na te vragen.

Kattentrimbus Blog Hennie Een voorbeeld; laatst had ik een kat met veel klitten en onder de kin/ op de keel een behoorlijke viltknoop. Het arme katje was qua gedrag niet meer te trimmen. Haalde uit met vier poten tegelijk maar beet mij niet. Ik mocht ook met geen mogelijkheid aan de kop/ bek zitten om de viltknoop weg te scheren. Dus in overleg met de eigenaar gestopt met de trimbehandeling en eerst naar de dierenarts. Diagnose was hele bovenrij tanden en kiezen verwijderen omdat de wortels van alle tanden en kiezen aangetast waren. Stel je eens voor, hoeveel pijn de kat heeft gehad. Het gekke is dat voor de operatie de eigenaar geen verandering in gedrag heeft opgemerkt. Een maand later na de operatie was de kat veel gezelliger en aanhankelijker naar de eigenaren toe. Pas toen viel het kwartje voor de eigenaar. De kat was wel degelijk verandert qua gedrag maar het is ze nooit opgevallen. 
(Foto kattentrimbus©. Hoektand noorse boskat, bovenrij tanden en kiezen vanwege wortelrot getrokken.)

Als kattentrimster kun je dus veel meer betekenen voor een kat dan alleen de vacht verzorgen. De vacht van een kat kan heel veel zeggen over de algemene gezondheid van de kat. Bij een zere bek of een probleem met de tong is het logisch dat een kat zich minder of juist helemaal niet wast. Belangrijk is dan dat je een eigenaar er in ieder geval op attent maakt dat een medische check door een dierenarts niet overbodig zou zijn.
Het gedrag van een kat kan ook veel informatie verstrekken over hoe gezond het beestje is. Door meer begrip te krijgen voor het basis kattengedrag is het makkelijker en voordeliger voor beide partijen om een trimbehandeling in te gaan. Bijna altijd krijg ik standaard te horen; “mijn kat wil echt niet gekamd worden!” of “hij wordt echt heel erg boos”. En bijna altijd valt het dan reuze mee, gewoon omdat het gedrag van de kat verkeerd begrepen wordt. Uiteraard heb ik katten op de tafel die grommen of blazen inzetten om onder de trimbehandeling uit proberen te komen. Het is dan juist belangrijk om te leren wat die grom/blaas betekent en met welke mate het wordt uitgevoerd. Met andere woorden; is het menens of nog niet!

Om deze reden heb ik de cursus kattengedrag op de trimtafel opgezet. Speciaal voor trimmers die katten willen gaan aannemen in de salon maar ook voor de trimmers die al vaker katten hebben als klant. De kennis van het gedrag maakt dat je een kat veel beter kunt lezen op de trimtafel. Hierdoor kan je de trimbehandeling precies afstemmen op de kat en voorkom je dat het een strijd wordt. Een strijd die je immers toch niet gaat winnen. De kat is prima in staat om te leren en als de eerste trimbehandeling een marteling is geweest dan zal hij de volgende keer op de trimtafel nog meer strijd leveren. Belangrijk is dat je met rust en ruimte te werk gaat.

Meer inzicht in kattengedrag zorgt er ook voor dat het welzijn van de kat groter wordt. En je relatie met de kat wordt ook veel leuker! Daarom heb ik voor katteneigenaren ook een workshop in het leven geroepen! De workshop Kattentaal XXL. Hierin krijg je alle basis kennis over de kat die ook direct in de praktijk gebracht kan worden. 

Wil je meer weten over kattengedrag en ben je geïnteresseerd in een cursus, stuur dan een mailtje naar hennie@kattentrimbus.nl of kijk op www.kattentrimbus.nl

Hennie Schuit Kattentrimbus

Even voorstellen: Ik ben Hennie Schuit en eigenaar van de Kattentrimbus.

Gedragstherapeut, kattentrimster.  Het begint allemaal als enorme liefhebber van katten en daarmee gaat zo’n balletje rollen.

Zelf in dienst van 3 katten en een heerlijke ondeugende,  lieve hond.  Ik vul de voerbakjes voor 2 huis-tuin en -keuken katten en een Noorse boskat.  Willow, Murphy en Jayda. Heerlijke katten met ieder zijn eigen gedrag en ritueel. Met dit warme weer (het is nu bijna 30 graden, 13-9-2016) zie ik niemand. Iedereen ligt ergens in mijn tuin of in die van een ander rustig de warmte te verdragen!

Een aantal jaar geleden ben ik de opleiding gedragstherapie voor katten gaan volgen. Zeer boeiend en nog steeds een enorme aanwinst voor de katten en mezelf. Ik help mensen die problemen in huis ervaren vanwege het gedrag van de kat. Hier vanuit ben ik ook maar doorgerold in het kattentrimmen omdat weinig mensen zich hier voor wilde lenen. Van de 8 hondentrimmers in mijn omgeving was er niemand die katten wilde doen!

Gaandeweg heb ik mijn eigen methode ontwikkeld om katten op de trimtafel zo voordelig mogelijk te behandelen. Dan heb ik het over zo min mogelijk stress en een zo prettig mogelijke ervaring voor de kat mocht de behandeling in de toekomst nog een keer nodig zijn.

Om deze redenen heb ik de kattentrimbus opgericht. Een mobiele trimsalon alleen voor katten waarmee ik aan huis kom. Hierdoor is er geen reistijd voor de kat wat al enorm scheelt voor een trimbehandeling. Veel minder stress en de kat is minder snel overstuur waardoor ik sneller klaar ben op de trimtafel.  De visie van de kattentrimbus is huid en vachtvriendelijk kattentrimmen maar bovenal katvriendelijk!

Hennie Schuit