Blog


BACK
jun 10, 2020 |
Wendy

Cats Only Blog: Jouw kat borstelen of niet borstelen? Dat is de vraag ...

Blog 3/5 uit de blogreeks door Wendy Govers - van Thiel speciaal geschreven voor Wellopet

De regel is dat een kat vaak goed in staat is haar eigen vacht in model en uit de klit te
houden. Maar toch zijn er veel uitzonderingen op de regel (zie het blog: 5 soorten katten die graag wat hulp hebben bij de verzorging van hun vacht). 

Hoe kan jij je kat dan het beste helpen om klitten te voorkomen?
Borstelen hoor ik je denken! Maar wist je dat het klakkeloos borstelen van je kat grote
problemen kan veroorzaken? Als jij jouw kat wil helpen is het heel belangrijk dat je weet waar
je mee bezig bent want voor je het weet heb je de haargroeicyclus in de war geschopt en
ben je nog verder van huis. Van keer op keer borstelen wordt het haar namelijk
klitgevoeliger, minder mooi van kleur en kan je kat zelfs in een permanente rui raken!

Wat als jij zo een kat hebt? Hoe pak je dat aan? 

Het lijkt zo makkelijk: je pakt een kam; haalt hem door de vacht; en je haalt er bossen met haar uit, wol welteverstaan. Deze wol wordt door ons vaak gezien als het kwaad. Deze wol vliegt in plukken door je huis, kleeft aan je nieuwe zwarte broek, hangt in je gordijnen, ... en ga zo maar door. Dus hoe fijn zou het niet zijn als je van deze wol af bent. 

Laat ik je vast uit deze droom helpen: je komt nooit van die wol af. Sterker nog! Hoe meer je gaat kammen hoe meer wol je gaat krijgen. 

De theorie over een kattenvacht

Ondanks dat de theorie onder dit alles behoorlijk uitgebreid is leg ik het hier even uit in Jip & Janneke-taal.

Het haar van een kat zit los. Wanneer die kat door een prikstruik loopt blijft er een plukje haar hangen aan de stekels of takjes. Poeslief loopt verder en en merkt er niets van. Wanneer een mens onder een stekelige struik door loopt blijft die wel hangen want ons haar is niet gemaakt om los te laten. Het feit dat een kat haren kan opofferen is erg handig in een gevecht. Maar het betekent nog niet dat deze haren eruit moeten. 

Sterker nog: de kat heeft deze wolvacht niet alleen voor het mooie uiterlijk, maar heeft deze ook nodig voor bescherming. Denk maar eens aan de zon, of aan alle ziekteverwekkers die binnen willen dringen. Zeer zeker ook ter isolatie. Hoewel de vachten van onze katten dik, en dus warm, lijken in de zomer is dit misleidend. De vacht werkt isolerend, net zoals de dubbele laag van een thermoskan: In de winter houdt de vacht de kou buiten en in de zomer houdt die de warmte buiten. Ideaal!

Tenminste; wanneer je de vacht van je kat in zijn waarde laat. Wanneer je wekelijks bossen haar uitborstelt is de vacht niet meer intact en vallen al deze essentiële functies weg. Je kat heeft geen bescherming meer tegen de zon waardoor zij in no time verbrandt. Ze krijgt het veel te heet of te koud en is veel gevoeliger voor ziektes. Bedenk eveneens dat naast de vacht, ook de huid beschadigd is geraakt. Alles geldt overigens ook wanneer je je kat laat plukken of ontwollen!

Niet borstelen? Wat dan wel?

"Klakkeloos borstelen dus niet"! Ondanks dat in ‘de boeken’ staat dat je een Ragdoll, Maine Coon of Noorse Boskat iedere week moet kammen. Dit is niet de oplossing. Beter had er in die boeken gestaan dat de vacht iedere week gecontroleerd moest worden. En eigenlijk is dit nog niet helemaal waar, want de frequenties van de vachtcontroles hangt heel erg af van welk seizoen het is. 

Maar terug naar de vachtcontrole. Bij de vachtcontrole zorg je ervoor dat je met je vingers door de vacht voelt en zo beginnende klitjes opspoort. Deze klitjes, die je door regelmatige controle nog vindt als ze klein zijn, pluis je met je vingers uit elkaar. Hierbij maak je misbruik van het feit dat kattenhaar gemaakt is om los te laten. Met wat druk op de huid pluis je met twee vingers de klitten, haartje voor haartje, uit elkaar tussen de klit en de huid in. 

Zijn de klitten al wat groter, of ben je simpelweg niet zo handig met je vingers, gebruik hiervoor dan het grove gedeelte van een combikam (je bestelt hem in onze webshop). Daar waar de fijngetande kammen, die in menig huishouden te vinden zijn, over de klitten heen gaan, komt deze grof getande kam wel diep in de vacht bij de wortel van de klit, om het zo maar te zeggen. Wederom met wat druk op de huid peuter je met de bovenste twee tanden van de kam de haartjes uit de klit, en klaar is kees. Vooruit je mag de kam nog een keer met een losse beweging door de vacht halen maar that’s it.

Kortom:

  • Controleer jouw kat regelmatig en pak klitjes aan wanneer ze nog klein en te behappen zijn.
  • Gebruik een combikam (ook verkrijgbaar in een complete basisset) of grove kam zonder handvat met stompe tanden.
  • Kam niet zomaar een willekeurige plek waar geen klitten zitten: preventief kammen heeft geen zin.
  • Kam niet om zoveel mogelijk haar te verwijderen, dit werkt heel erg averechts. De rui zal versneld worden. Je langharige kat met één wolhaarrui per jaar, of je kortharige kat met twee wolharen per jaar, kan zelfs in een permanente rui geraken. Deze rui kun je wellicht herstellen naar een natuurlijk patroon, maar dat kost erg veel geduld, tijd en moeite.

Meer basisregels om de vacht van je kat met zo min mogelijk werk in conditie te houden houden lees je in het <boek Klitvrije kat, zo doe je dat!>. Ontdek de eerste 3 hoofdstukken van het boek in deze gratis sneak preview welke je vind op deze pagina. 

Klik hier voor een gratis sneak preview!

-------

Benieuwd naar de andere blogs uit deze blogreeks voor Wellopet? Je vindt ze hier:  

"5 soorten katten die graag hulp hebben bij het verzorgen van de vacht"

"Bestaat de ideale kam?"

"Katvriendelijk trimmen werkt ook met katten die een hekel hebben aan kammen"

"Het ideale trimsalon voor jouw kat, in 10 punten opgesomd"

Bekijk hier het webinar replay van het webinar welke ik gaf voor Wellopet na afloop van deze blogreeks.