Blog


BACK
mrt 1, 2020 |
wendy

Cats Only Blog: De vacht, de spiegel van de gezondheid

“De vacht is de spiegel van de gezondheid”, je hoort het zo vaak en het is niet zomaar een gezegde, want de stand en ook kleur van de vacht van je kat vertellen je heel veel over zijn welzijn. Katten die goed in hun vacht zitten hebben een mooie aanliggende glanzende vacht. In de zomer zal die vacht mooi glad liggen zodat warme lucht er langs kan strijken. In de winter daarentegen staat diezelfde vacht wijd open om een luchtlaag te creëren die de warmte juist binnenhoudt. Zit je kat minder goed in zijn vel? Dan wordt zijn vacht wat doffer en mottiger en gaat hij wat uiteen staan. Juist dan is het zaak uit te zoeken waardoor dit wordt veroorzaakt. 

Hond versus kat

In tegenstelling tot honden zijn katten erg schone dieren. Sommige honden met een origineel vachttype zoals de stokhaar hebben een redelijk zelfreinigende vacht - zoals onze Oud Duitse Herder Leia. Wanneer Leia haar dagelijkse modderbad neemt ziet zij er na een paar uur, wonder boven wonder, weer redelijk schoon uit. Toch zal je haar nooit zichzelf zien wassen en daarom zullen wij deze taak op ons moeten nemen. Katten daarentegen wassen zichzelf tot wel drie uur per dag, verdeeld over verschillende dagelijkse momenten. Door al dat gewas beschikken ze over mooie schone vachtjes. Is dit bij jouw kat niet het geval? Dan kun je er donder op zeggen dat er iets ‘mis’ is.

“Katten wassen zichzelf wel drie uur per dag”

Een vacht in topconditie

Door het wassen van hun eigen vachten houden katten hun vacht in topconditie (meestal zonder onze hulp, enkele rassen zoals bijvoorbeeld de Perzische kat, Scottisch Fold of Brits kort/langhaar daargelaten). Ze verwijderen losse haren en huidschilfers, houden de vacht klitvrij, verminderen jeuk, houden hun lichaam op temperatuur en sporen eventuele vlooien op.

Een doffe vacht heeft altijd een oorzaak

Is jouw kat niet gezegend met een mooie gladde en glanzend schone vacht? Ga dan eens na hoe lang dit al zo is en waardoor dit zou kunnen komen. Heeft je kat al van kitten af aan een slechte vacht en heb je hem al met acht weken bij je in huis gekregen als enige kat, dan verklaart dit al een heleboel. Meer informatie over kittens vind je in de blogs: ‘Er was eens…‘ en ‘ Een goede basis voor een stressvrij leven’. Ook in het geval van een chubby Brit of een Pers met een dikke vacht en een korte neus is het probleem wel duidelijk. De Brit heeft problemen met zijn bouw en de Pers moet naast zijn bouw ook nog eens zien te dealen met zijn enorme vacht. Daarnaast wordt het schoonhouden van zijn vacht erg bemoeilijkt wordt door een afwijkende kaakstand. Heb je echter een ‘normale’ kat en krijg die pas op latere leeftijd een slechtere vacht, dan zul je de oorzaak daarvan moeten achterhalen en dat kan best lastig zijn.

“Heeft jouw kat geen glanzend schone vacht? Ga dan na wat de oorzaak daarvan is”

 

Stress

Ben je verhuisd of heb je een nieuwe kat in huis genomen? Dan zou dit zomaar de oorzaak kunnen zijn van vachtproblemen. Veranderingen in het leven van een kat brengen onherroepelijk stress met zich mee. Als je kat daar niet goed mee om kan gaan zal het gevolg zijn dat hij zich (tijdelijk) minder gaat wassen. In dit geval is het zaak zijn stresslevel omlaag te brengen.

Overgewicht en obesitas

Ook overgewicht en zeker obesitas kunnen een oorzaak zijn van een slechte vacht. Door zijn grote omvang zal de kat niet meer zijn hele vacht kunnen poetsen en zullen er vettige, geklitte en schilferige plekken in zijn vacht verschijnen.

Medische oorzaken 

Tot slot moeten we natuurlijk een medische oorzaak niet uitsluiten. Denk bijvoorbeeld eens aan mondproblemen zoals een tandhalslaesie of een ontstoken tand die je kunt herkennen aan een kat die erg knoeit met zijn eten. Ook artrose en andere gewrichtsproblemen kunnen een oorzaak zijn. Dit kun je herkennen aan een langzaam opstaande kat - vooral zichtbaar in de koudere maanden -of door het verval van kauwspieren door de ziekte. Natuurlijk kunnen wij er in onze kattentrimsalon voor zorgen dat je kat weer mooi in zijn vacht zit, en ook als eigenaar kun je zo’n kat een handje helpen. Maar vergeet vooral de oorzaak niet op te lossen - dat geldt natuurlijk ook voor oudere katten. Het feit dat je kat oud is en/of artrose heeft betekent tenslotte niet dat hij daar de rest van zijn leven nog pijn van hoeft te hebben, hiervoor zijn zeker geschikte oplossingen mogelijk.

“Heb je de oorzaak gevonden? Neem dan alleen het hoognodige over”

Een helpend handje

Heb je de oorzaak gevonden? Dan kun je ter ondersteuning je kat gaan helpen met de verzorging van zijn vacht. Zorg er echter wel voor dat je alleen het hoognodige overneemt, want overmatig kammen ter preventie van haarverlies zorgt juist voor overborsteling en permanente verharing. Voor alle katten geldt: controleer geregeld met je vingers of er klitten ontstaan en verwijder deze zo mogelijk met je vingers of eventueel met de punten van een zeer grove kam (zie hiervoor De ideale kam!). Daarna aai je je kat even met een vochtige microvezeldoek, waarmee je alle loszittende haartjes en huidschilfers verwijdert. Heeft je kat pijnlijke grote klitten en is er sprake van vervilting? Dan kun je die beter laten verwijderen in een kat-en vachtvriendelijke kattentrimsalon.

Grovere maatregelen

Katten met een vieze vettige vacht zul je iets beter moeten helpen. Wanneer je kat dit aankan kun je hem wassen, zodat de vacht minder snel klit. Om zijn stressniveau zo laag mogelijk te houden kun je hem wassen zonder stromend water en drogen onder een warmtelamp. Ook is in dit soort gevallen het gebruik van een rustgevende geurtjes, bijvoorbeeld in de vorm van aromatherapie (met essentiële oliën) of een Feliway verdamper,  zeker aan te raden. Is de stress toch te hoog bij het wassen? Niet getreurd, poeder je kat in met rijstzetmeel of maïzena en borstel dit uit. Ook op deze manier haal je de vettige laag uit zijn vacht en zal hij eenvoudiger klitvrij te houden zijn.

Wij helpen je graag

Heeft jouw kat problemen met zijn vacht en wil jij hem graag laten helpen? Breng hem dan bij ons in de kattentrimsalon. Leer je liever zelf hoe je hem het best kunt verzorgen? Geef je dan op voor de workshop Trim je eigen kat. Hier leer je één op één, met je eigen kat als model, precies wat je wel en niet mag doen - maar vooral wat je óók kunt doen.

Groetjes Wendy

Blog van augustus 2015. Ge-update in maart 2020

 

 

Dit blog is ook te lezen in het boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!' Wil je meer informatie over het boek klik dan op de cover.