Blog


BACK
apr 1, 2018 |
Wendy

Dag voerbakje, hallo voerpuzzel

Eigen column - 'Belevenissen uit het dierenpension' van Wendy Govers - van Thiel voor het Dibevo vakblad. Editie 2 -2018

Een kat is vanuit de natuur gewend om 15 keer per dag kleine hapjes in de vorm van een vlieg, kikker, sprinkhaan of muis te eten. Om dit eten te ‘vangen’ moeten ze flink aan de bak. Maar wat doen wij, als goed personeel van onze huistijgers: wij vullen de voerbakjes netjes met kant-en-klare brokjes. Weg kleine porties (tenminste, bij veel katten die hun bakjes het liefst in één keer leegschrokken) en weg sport en spel. Met als gevolg te dikke katten die zich kapot vervelen.

In plaats van uren jagen – zoals de voorouders van onze katten deden – ziet het dagprogramma van onze katten er heel anders uit. Ze slapen wat, eten hun bakje leeg, wassen hun vachtje, slapen nog wat, lopen ondertussen een rondje (met een beetje geluk, in de tuin), slapen nog wat en spelen een keer met een hengel. Wat een verschil, hè! Natuurlijk kan het anders.

Onze Maine Coon kan uren rondstruinen over ons terrein. Jagend op een vliegje, urenlang zitten wachten op een muis en een sprintje naar onze kip (eerlijk is eerlijk: de kip vindt het een minder leuk spel, maar gelukkig gaat het alleen om het wegjagen als spel op zich). Maar ja, met de huidige manier van leven wordt het loslaten van katten steeds moeilijker. Door het dichtgroeien van de dorpen en steden levert een loslopende kat waarschijnlijk veel problemen op en dan hebben we het nog niet eens gehad over het risico op aanrijden of diefstal.

Puzzelende hotelgasten
Een manier om je kat toch een goede dagbesteding te geven is om zijn voerbakjes te verruilen voor voerpuzzels waarin hij zijn eten krijgt. Ik geef dat advies vaak aan mijn klanten uit de kattentrimsalon, maar zet ook graag mijn hotelgasten aan tot puzzelen. Eten in kleine beetjes stimuleert een betere darmwerking en zorgt ervoor dat een kat minder last heeft van haarballen. Veel klanten denken, helaas onterecht, dat hun kat het niet kan of niet wil. Maar nadat ze de foto’s en filmpjes zien van hun kat die ik tijdens de vakantie aan het puzzelen heb gezet, zijn ze gelukkig meestal wel om. En wat dan helemaal leuk is om te zien: op hun volgende vakantie nemen zij zelf een puzzel mee.

Dit motiveert mij des te meer om dit vooral uit te blijven proberen. Ik heb inmiddels een mooie verzameling voerpuzzels liggen en geloof me: bijna elke kat (jong en oud) krijg je aan het puzzelen. Vooruit, de ene heeft iets meer tijd nodig dan de andere, maar de aanhouder wint. 

Bekijk hier de originele column