Blog


BACK
mei 24, 2020 |
Wendy

Cats Only: Corona stress bij katten

Tijdens Corona is alles anders. De maatregelen die Corona en de intelligente lockdown met zich meebrengen zorgen dat ons hele leven op zijn kop ligt. We werken vanuit thuis in plaats van op de zaak, weg structuur, regelmaat, contact met collega’s en rust voor je kat. Want ja ook voor je kat ziet alles er anders uit dan normaal. En dat is niet niks voor een gewoontedier die van nature graag op zichzelf is. 

Routine en rust 

Daar waar je kat je gewoonlijk in de ochtend uitzwaait als jij naar je werk gaat en zich vervolgens nog een keer, in alle stilte, omdraait op jou nog warme bed ziet de wereld er nu heel anders uit. In plaats van rust en stilte is het nu een drukte van jewelste in huis. Het bed wordt ineens opgemaakt, er is immers toch tijd genoeg nu de reistijd wordt uitgespaard. De ontbijttafel wordt omgebouwd tot kantoor waar je heel de dag druk in de weer bent en dan ook nog eens zo nu en dan ineens begint te praten tegen je laptop. In de middag verplaats je van de eettafel naar de bank, even een ander plekje. Niet in de gaten hebbend dat jouw kat daar normaal gezien iedere middag 1 van zijn 18 uren slaap haalt. En als je kat dan eindelijk tegen heug en meug een nieuwe plek heeft opgezocht om te gaan slapen, is jouw koffiepauze aangebroken en is het tijd voor een spelletje. 

Katten zijn gesteld op rust en nu iedereen ineens thuis is zorgt dat voor veel stress. Vooruit een enkeling daar gelaten. Sommige katten leven juist op in deze coronatijd. Gezellige rumoer in huis, heel veel tijd voor aandacht en spelletjes en lekker slapen tegen de laptop van de baas. Maar voor verreweg de meeste katten geeft het thuiszijn van de familie veel meer prikkels en daardoor dus stress. 

Negatieve energieën 

Daarbij zijn katten ook nog een heel erg gevoelig voor energieën. Want naast het feit dat onze kat moeite heeft om zich aan te passen hebben wij dat natuurlijk ook. Hoe een relaxed persoon je ook bent je kunt er niet omheen dat deze anderhalvemeter samenleving je iets doet. Je moet verplicht thuisblijven, zit hele dagen op elkaars lip, hebt drukke kinderen om je heen en daarbij moet je ook nog eens aan de slag als schooljuf. Dat doet wat met je dat kan je toch zeker niet ontkennen. Veel katten zijn heer erg gevoelig voor deze energieën en pikken deze klakkeloos op. Waardoor zij dus ineens met jouw negatieve gevoelens rondlopen die zich maar opstapelen. 

Blaasontsteking 

Al deze negatieve energieën en prikkels zorgen tezamen voor chronische stress resulteert vaak in een blaasontsteking. Vaak wordt gedacht dat een blaasontsteking bacterieel is maar bij de kat is dit meestal niet het geval, in bijna alle gevallen komt dit door stress. En ik weet niet of je zelf wel eens een blaasontsteking hebt gehad, maar ik kan je vertellen dat dat niet fijn is. Zeker niet als je dan ook nog eens in stress leeft. 

Wanneer je kat een blaasontsteking heeft zou je dit kunnen herkennen aan het feit dat je kat vaker naar de kattenbak gaat en de kleinere plasjes op de bak, al dan niet met bloed in de urine. Daarbij plassen veel katten dan ook naast de bak, maar let op dit is niet altijd het geval. Merk je gedragsveranderingen op bij je kat, of zie je 1 van bovenstaande symptomen vang dan eens een plasje van je kat op en laat urineonderzoek doen bij de dierenarts. Lukt dit niet, ga dan vooral met poeslief naar de dierenarts doen, zij kunnen ook prima urine afnemen waardoor je snel weet of je kat pijn heeft en hoe je hem kunt helpen. 

Huidproblemen 

Naast een blaasontsteking is chronische stress ook een grote veroorzaker van huidproblemen. Een gestreste kat gaat zich vaak wassen. Nou is wassen natuurlijk goed maar niet als hij zich overmatig gaat wassen puur om zichzelf gerust te stellen. Dit vele wassen kan leiden tot kale plekken en huidproblemen leiden. Bij veel stres gerelateerde likproblemen begint je kat te likken tussen de liezen. Er ontstaat dan een kale plek in de liezen en op de buik. Deze ziet er meestal symmetrisch uit. In het begin zie je nog geen schade aan de huid, enkel een dunner behaard vachtje. Maar als je kat erin blijft hangen kan hij zelfs de huid tot bloedens toe kapot likken. Een bezoekje aan de dierenarts en wellicht ook kattengedragstherapeut is dan een must! Wacht hier niet te lang mee want katten kunnen zo diep in de put raken dat zij hiervoor aan de antidepressiva moeten. 

Overigens zie je al deze problemen niet alleen nu, in de corona samenleving, maar ook bij andere veranderingen. Katten kunnen er nu eenmaal niet tegen dat hun leefomgeving veranderd. Denk hierbij maar eens aan een verhuizing, wanneer er een baby geboren wordt of als er een andere kat bij komt in huis. 

Voorkomen is beter dan genezen

Het geven van pijnstillers, antidepressiva en van speciaal kalmerend dieetvoer is slechts een pleister op de wonden. Beter is het om ervoor te zorgen dat je überhaupt geen wond krijgt. Daarom deel ik graag deze tips met je om je huishouden zo stabiel mogelijk te houden. Want het ziet er nu naar uit dat de anderhalvemetersamenleving nog wel even aanhoudt. 

  • Structuur: Probeer bijvoorbeeld de eetmomenten van je kat op een vast tijdstip te houden.
  • Rust: Je kat moet altijd een rustig plekje hebben waar hij zich terug kan trekken. Zet daarom alle deuren in huis open, zorg voor hoge plekken wanneer er ook kinderen rondrennen, en geef je kat indien mogelijk de ruimte om de tuin in te gaan wanneer hij wil.
  • Eigen plekjes: Probeer te herkennen waar je kat graag ligt en wanneer. Gun je kat deze eigen plek, als het even kan tenminste. Ligt hij in de middag graag in het zonnetje op de bank en wil jij daar ook graag zitten om je rug even te ontlasten? Dan is het wellicht beter dat jij je routine omdraait en in de ochtend op de bank begint en in de middag aan de eettafel verder gaat.
  • Ofwel laat je kat zoveel mogelijk zijn eigen leven bepalen! 

Wil je dan ook nog iets met die negatieve energieën van jezelf?  Dan nodig ik je van harte uit voor de replay van het webinar wat ik gaf met Aromatherapeut Hennie Schuit van Casa Aroma. Hennie is een kei in het lezen van mens en dier. Zij combineert haar passie van het dierentolken met haar kennis over aromatherapie en weet als geen ander de vinger op de zere plek te leggen. 

Bekijk hier de webinar replay

Meer informatie over het webinar:

Het zijn bijzondere tijden en daar weten onze dieren alles van. We zijn veel thuis en het "normale ritme" is anders....dat 'nieuwe normaal' vergt toch wat aanpassingsvermogen van onszelf en onze dieren. 

Vooral katten kunnen het best zwaar hebben, hun normale ritme is verstoord en dat kan voor veel ongemak zorgen. Ze ervaren meer stress en dat kan zelfs leiden tot fysieke klachten zoals bijv. een blaasontsteking. Daarbij komt ook nog eens dat katten energetisch heel gevoelig zijn en onze stress en zenuwen compleet kunnen oppakken. 

Hoe ga je dan te werk in zo'n situatie? Tijdens deze meeting nemen Hennie en Wendy je mee in de wereld van de kat en de aromatherapie... waar kan een kat allemaal "last "van hebben en nog mooier, hoe kan je dit eenvoudig aanpakken met de heerlijk geur van essentiële oliën.

Bekijk hier de webinar replay