Blog


BACK
mrt 1, 2018 |
wendy

Cats Only Blog: Het leven met slechte nieren

Net zoals wij mensen hebben ook onze katten twee nieren die onder andere zorgen voor de regulering van de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam. Ook filteren ze het bloed, waardoor afvalstoffen uitgescheiden kunnen worden via de urine. En tot slot spelen ze een belangrijke rol bij de mineralenbalans en produceren ze een aantal hormonen.  Maar wat nou als deze nieren niet meer goed werken?

In het blog: 'Even voorstellen Jenny' heb ik je voorgesteld aan onze Noorse Boskat Jenny. In maart van dit jaar is bij haar bij een seniorencheck chronisch nierfalen geconstateerd. Hier had ik echter helemaal niets van gemerkt. Omdat de nieren een grote reservecapaciteit hebben kunnen zij ondanks diverse beschadigingen hun werk toch nog prima doen. Als je dit weet is het dus ook logisch dat we zonder problemen een donornier kunnen afstaan. Vanaf het moment dat er meer dan 75% van de nieren kapot is zie je vaak de symptomen pas. 

Deze symptomen kun je gaan zien bij slechte nieren: 

  • Verminderde eetlust
  • Vermageren
  • Meer drinken en plassen
  • Uit de bek stinken
  • Uitdroging
  • Overgeven en/of diarree
  • Lusteloosheid en zwakte
  • Stram lopen
  • Een slechte vacht

Bij het zien van deze symptomen wordt voor de eigenaar pas echt duidelijk dat de kat iets mankeert. Omdat de nierfunctie bij de chronische variant geleidelijk aan verminderd heeft de kat nog de mogelijkheid om zich aan te passen. Daarom zijn er veel katten met ernstige problemen die het desondanks toch nog goed doen, katten zijn meesters in het verbergen van pijn! Gelukkig heb ik het nierprobleem tijdig kunnen ontdekken,  want chronisch nierfalen is blijvend en zullen nooit meer verdwijnen.

Chronisch of accuut nierfalen 
Naast de chronische variant is het ook mogelijk dat je kat last heeft van acute nierfalen. Bij de acute variant kan het bloed niet goed meer gefilterd worden en blijven de afvalstoffen in de bloedbaan van de kat. Ook vergiftiging, door bijvoorbeeld het kauwen op een giftige plant zoals de lelie.  Bij deze variant is bij tijdig ingrijpen herstel van de nieren gelukkig nog erg groot.

Zoals ik eerder al schreef kreeg Jenny na het vaststellen van een E-coli bacterie een drie weekse behandeling met twee keer daags antibiotica. Na een controle urine punctie bleek zij gelukkig weer bacterie vrij. Omdat wij Jenny haar nierfalen zeer vroeg hebben opgemerkt is de kans groot dat zij met een goed nier dieet (van de dierenarts), veel mogelijkheden tot het drinken van water en eventueel het geven van Fosfor binders nog jarenlang bij ons kan blijven. Het blijft echter wel zaak om haar goed in de gaten te houden, gezien het feit dat katten met problemen veel meer kans hebben op een infectie die terugkeert en nog meer schade aan kan richten.

Vermeerderde weerstand
Daarom is het noodzakelijk om haar welzijn zo goed mogelijk te maken. Infecties krijgen kans om aan te slaan in slechte omstandigheden, bijvoorbeeld bij slechte huisvesting, een nieuwe kat of hond in huis of een vakantie in een pension waar zij zich niet op haar gemak voelt. Bij Cats Only zorgen wij er natuurlijk ook voor dat het deze ‘probleem’ katjes aan niets ontbreekt. Door de privé kamers zal er geen stress zijn in verband met andere katten, en ook is het mogelijk om 24/7 het eigen dieetvoer van je kat te verstrekken.  Ook maken de kamers het voor ons mogelijk om jouw vriendje nauwlettend in de gaten te houden. Eet hij voldoende, drinkt hij voldoende, hoe is de ontlasting, is het gewicht stabiel en natuurlijk hoe voelt en gedraagt hij zich. Allemaal factoren die ons in een vroeg stadium kunnen vertellen of je kat zich wel echt op zijn gemak voelt bij ons.

Beperk het risico op nierfalen tot een minimum
Maar wat kun je nu eigenlijk doen om het risico op nierfalen voor je kat te beperken tot het minimum? Dit is erg moeilijk gezien het feit dat de meeste nierproblemen voortkomen uit veel verschillende kleine infecties die de nieren hebben geteisterd gedurende het kattenleven. En zoals wij zelf ook wel weten is het niet mogelijk om infecties voor 100% te voorkomen. Wel kun je al rekening houden met een aantal zaken. Zorg er voor dat je kat een goed welzijn heeft. Stress zorgt er voor dat je kat gevoeliger is voor infecties van buitenaf. Stress kan voorkomen uit allerhande zaken, maar een tip die ik je wil meegeven: Zorg in ieder geval voor voldoende kattenbakken in huis N+1. Wanneer een kat zijn behoefte te lang op moet houden omdat hij niet naar de bak kan, mag of wil (denk bijvoorbeeld aan een te vieze bak) zal ook dit zorgen voor extra risico. Natuurlijk spreekt het ook voor zich dat uitgebalanceerde voeding ook bijdraagt aan een betere nier gezondheid., aangezien de nieren dan een stuk minder afvalstoffen op hoeven te ruimen.

Schone tanden helpen ook
Tot slot draagt ook een mooi schoon gebit bij aan minder nierproblemen. Tandvleesonsteking geeft namelijk ook een verhoogde kans. Bij honden kun je dit voorkomen door hem regelmatig iets te kauwen te geven. Bij katten werkt dit helaas niet zo. Wil je hier toch invloed op uitoefenen dan kan dat door het zorgen voor veel drinkplaatsen. Ook moet je zorgen voor een verhoogde speekselvloed, het speeksel zorgt ervoor dat voedselresten uit de mond gespoeld worden. Dit kun je bereiken door het spelen met bijvoorbeeld een hengel of een voerpuzzel zodat de mond verschillende bewegingen moet maken. Ook kun je dit stimuleren door de bovenkaakjes te masseren. Dit kun je doen door na het eten onder de oogjes te aaien. En natuurlijk is het controleren van de adem een belangrijk iets. Een slechte adem duidt op tandvlees en mond problemen, en deze zijn beide gevaarlijk voor de nierwerking.

Hopelijk helpt dit blog je om tijdig een nierprobleem bij je kat vast te stellen waardoor je het leven van je kat met enkele maanden of zelfs jaren kunt rekken, zonder dat je kat zich echt ziek voelt. Wil je meer lezen over nierproblemen bij katten lees dan dit KGA magazine eens door.  

Groetjes Wendy

Blog van september 2015 ge-update maart 2018