Blog


BACK
jan 19, 2020 |
Wendy

Artikel: Zo kom je ook bij de moeilijkste plekjes

Artikel voor het ABHB Trimmagazine door Wendy Govers - van Thiel Editie 5/6 2019 

Dat een kat en hond totaal niet op elkaar lijken, wordt op de trimtafel nog maar eens extra benadrukt. Een hond zet je mooi vierkant neer, je sommeert hem dat hij stil moet blijven staan en vervolgens werk je netjes de volgorde linkerachterpoot, linkervoorpoot, rechtervoorpoot, enzovoort af. Maar hoe gaat het als er een kat op de trimtafel staat en hoe bereik je de lastige plekjes?

Bij een kat gaat het zo: je maakt kennis met de kat, signaleert klitten bij de broek en begint daar. Je scheert een klitje weg, katlief draait zich om je gaat verder bij de klitten in de oksel. Tot zover je volgorde. Geen probleem voor de meeste kattentrimmers want met een goed geheugen kom je heel ver, en op deze manier kom je met medewerking van de kat vaak op de moeilijkste plekjes. Toch blijven er vaak wat lastige plekjes over waar wel klitten zitten, maar waar de kat je niet aan wil laten komen. Wat doe je dan?

Natuurlijk kun je voor het bereiken van deze moeilijke plekken hulp inroepen en de kat in de houdgreep nemen. Maar van deze methode ben ik geen fan: als de trimmer in de aanval gaat, gaat de kat zeker terug in aanval. Katten hebben nou eenmaal behoefte aan controle en deze neem je bij een houdgreep helemaal weg. In dit artikel laat ik je enkele grepen zien die ik mezelf de afgelopen jaren heb aangeleerd. Op die manier kun je ook deze klitten verwijderen terwijl de kat denkt dat hij in controle is, maar jij dat in werkelijkheid bent. 

Handig om te weten is dat deze tips geschreven zijn vanuit het oogpunt van een rechtshandige kattentrimmer, in vrijwel alle gevallen ervanuit gegaan wordt dat de kat voor je op tafel ligt, zit of staat met de billen tegen je aan, en dat de klit aan de rechterkant van het lijf zit. 

Nageltjes knippen

We beginnen bij het begin: de nageltjes. Uit veiligheid voor de trimmer is het verstandig om de nagels te knippen, maar juist voor de kat is dit een lastig ding. Bij het knippen van de nagels moet je de pootjes vasthouden waardoor hij alle controle uit handen geeft. Pak dit daarom zo aan:

  • Houd je linkerarm links tegen het lijf van de kat en pak het pootje op. 
  • Houd je rechterarm rechts tegen het lijf van de kat en knip hiermee de nagels. Op deze manier sluit je met je bovenlijf en je armen de kat als het ware in, zonder dat je hem echt vasthoudt.  

 

De oksels kammen 

Op eenzelfde manier kun je heel erg makkelijk de oksels – die vaak klitvorming hebben – uitkammen. 

  • Houd je linkerarm links tegen het lijf, ga onder het kopje door en pak een pootje omhoog
  • Kam met je rechterhand de oksel en zelfs een stuk van de buik uit. 

De kat wordt wederom ingesloten en doordat je het pootje omhoog houdt, staat het dunne tere velletje in de oksel mooi strak. Hierdoor trek je minder aan de huid met het kammen en is de kans op beschadigingen van de huid minimaal. 

Tip: Beide pootjes ineens optillen kan ook maar dan verliest de kat controle omdat hij als het ware gaat vliegen, zorg dus dat je de pootjes om en om optilt. 

Ben je een ervaren trimmer en vaardig met de tondeuse, dan is het zelfs mogelijk om op deze manier een klitje weg te scheren, maar beter doe je het op de volgende manier. 

De oksels scheren 

Zoals gezegd is het scheren van de oksels met alle losse dunne velletjes die er zitten een hele kunst. Het beste doe je dit dus met zicht. Bij de vorige greep werk je eigenlijk blind, dus beter doe je dit als volgt. 

  • Je legt de kat op zijn zij. (Ondersteun hierbij de kat met je hele linkerarm) 
  • Leg je linkerarm op de rechterzij van de kat en geef hiermee lichte druk. 
  • Haak de duim van je linkerhand om het pootje 
  • Houd het pootje omhoog bij het kopje van de kat. 
  • Scheer met je rechterhand de klit uit. 

Door de ‘druk’ van je arm voelt de kat zich stabiel en heeft hij niet het idee dat ze omvalt, wederom controle dus. Door het omhooghouden van het pootje komt de huid strak te staan en wordt het scheren zonder wondjes mogelijk gemaakt. Althans: als de kat mooi stilligt. 

Kattenbuikje kammen van bovenaf

Hierbij maken we gebruik van het feit dat de kattenhuid los om de kat ligt. Je kunt die huid dus alle kanten op sturen. 

  • De kat ligt voor je op tafel.
  • Met je duim ‘trek’ je het vel van de poot van de kat omhoog. Hierdoor verschuift de klit van in de oksel naar op het been. 
  • Spot de klit en manoeuvreer hem naar een veilig plekje. Houd met je vingers de huid om de klit heen strak en scheer de klit weg.

Denk bij een veilig plekje aan een mooie vlakke plek op het bovenbeen en niet net op de ellenboog, aangezien je vooral bij de gewrichten extra kans hebt op inscheren of schaafwondjes. 

Op eenzelfde manier als hierboven kun je het ook voor elkaar krijgen om zo goed als de hele buik al van bovenaf te scheren. Erg handig, aangezien heel veel katten niet zo graag op hun rug liggen.

 

De liezen

Als laatste greep in deze serie wil ik je nog even helpen met wat veel trimmers een moeilijk plekje vinden: de liezen. Eerste tip: begin na het nagels knippen met de liezen en de broek. Veel katten vinden dit ook niet zo’n fijn plekje dus het kan maar gedaan zijn. Als het geduld eenmaal op is, zitten ze hier helemaal niet meer op te wachten.

Ook de liezen kun je soms een stukje behandelen als optie 2 hierboven, maar nooit helemaal. Bedenk wel als je met deze optie werkt, dat je de haargroeirichting en het been volgt als je de klitten moet wegscheren. Scheer nooit naar beneden, richting de hak maar volg met je tondeuse het been. Scheer van de buitenkant, om het been heen richting de binnenkant (de liezen). Op deze manier prik je niet ineens met je tondeuse in het vel van het gewricht en ‘trek’ je met je scheerbeweging meteen de huid strak waardoor inscheren wordt voorkomen. 

En dan die moeilijke binnenkant, dat doe je zo: 

  • Leg de kat rechtop overdwars op tafel. Kopje links en staart rechts. 
  • Leg je linkerarm over de kat, elleboog bij het kopje en hand bij de achterkant, en houd lichte druk. 
  • Pak met je linkerhand het achterpootje op en houd het omhoog. 
  • Scheer de klit uit de lies. 

Op deze manier ligt de kat als het ware gedraaid op tafel. De voorhand ligt gewoon recht met de buik op de tafel en de achterkant ligt omhoog gedraaid. Hierdoor heeft de kat het gevoel van controle en steun aan je buik en arm. Door het optillen van het pootje krijg je zicht op de liezen en komt als klap op de vuurpijl ook nog eens de huid strak staan waardoor je zonder gevaar kunt kammen of scheren. 

Bekijk hier het originele artikel 

- - -

Wil je graag wat hulp bij het aanleren van deze en veel meer grepen? Geef je dan op voor een van onze workshops. Voor zowel professionals als katteneigenaren vind je workshops en hands on masterclasses in de webshop. 

Ja, ik leer graag bij!