Blog


BACK
mei 12, 2019 |
Wendy

De kat als kind

Eigen column - 'Belevenissen uit het dierenpension' van Wendy Govers - van Thiel voor het Dibevo vakblad. Editie 3-2019

Van oudsher wordt een hond gezien als een veeleisend en duur dier. Een kat daarentegen zou makkelijk te onderhouden en goedkoop zijn. Welllicht dat dat de reden is dat in bijna 24 procent van de Nederlandse huishoudens een kat woont. Maar klopt het wel dat een kat zo makkelijk en goedkoop is? Makkelijk zeer zeker niet en goedkoop eigenlijk ook niet.

Dat bleek ook uit een enquête die ik eerder dit jaar uitvoerde om erachter te komen hoe mijn klanten omgaan met hun kat en hoeveel geld ze eraan uitgeven. Verschillende websites, waaronder die van het tv-programma Radar, blijven stelselmatig schrijven dat het houden van een kat ongeveer 400 euro per jaar kost, maar uit mijn onderzoek rolde een totaal ander bedrag. Maar liefst 182 kattenbaasjes, met tezamen 382 katten, vulden mijn enquête in en kwamen op een gemiddelde van 1.082 euro per levensjaar per kat.

Aan niets ontbreken

Wat kunnen we hieruit opmaken? Of mijn klanten hebben veel pech en hebben ‘dure’ katten of mijn klanten begrijpen dat een kat een veeleisend dier is met daarbij behorende kosten. Ikzelf denk dat we het bij de tweede reden moeten zoeken. Want katten zijn allesbehalve makkelijk, en omdat welzijn in deze dagen steeds belangrijker wordt, doen wij er alles aan om het onze huisdieren naar de zin te maken. En dat doen we natuurlijk graag.

In deze 21ste eeuw zijn onze huisdieren steeds meer onze kinderen. Het klantenbestand van mijn kattenhotel bestaat grotendeels uit tweeverdieners zonder kinderen, of van wie de kinderen alweer de deur uit zijn. De katten nemen de plek in van de kinderen, en hun mag het aan niets ontbreken. Hun huizen worden voorzien van de leukste kattenspullen en er wordt extra veel aandacht besteed aan de keuze van het juiste type voer en het fijnste soort kattenbakvulling; voor de kat welteverstaan.

Naar de psycholoog

Vroeger zag de gemiddelde kat nooit een dierenarts, maar mijn klanten bezoeken minimaal één keer per jaar een dierenarts, en met regelmaat een extra keer voor een gebitscontrole of seniorencheck. Sommigen bezoeken zelfs zo nu en dan een specialist. Denk hierbij aan een fysio- of orthomanueel therapeut bij gewrichtsproblemen of een gedragstherapeut. Wie had tig jaar geleden kunnen bedenken dat je met je kat naar de psycholoog gaat wanneer hij problemen heeft? Vroeger belandde een dergelijk dier klakkeloos op straat of in het asiel, dus wij kunnen deze verandering alleen maar omarmen.

Want met deze insteek – alleen het beste voor de kat – gaat er voor de huisdierondernemer een wereld open. Stap van de gebaande paden, kijk wat er belangrijk is voor het dier, promoot jouw visie en help de katteneigenaar met het vakantieadres waar hij zo hard naar op zoek was! ←

Klik hier voor het originele artikel