Blog


BACK
jun 10, 2018 |
Wendy

Cats Only Blog: 12 tips om jouw kat meer te laten drinken

Eind mei plaatste ik op Facebook een post over de ‘Kattensoup’ van Gourmet. Deze soep zat in het voedingspakketje van hotelgast Bobby, om hem op zijn oude dag te voorzien van extra vocht. Op mijn vraag: ‘Welke trucs verzin jij om jouw kat genoeg te laten drinken? Aan het einde van de post, kwamen zoveel mooie reacties dat ik ze moest delen in een blog. Vooral ook omdat katten zeer slechte drinkers zijn, die wij er echt aan moeten herinneren dat zij moeten drinken. Doen wij dit niet dan liggen er gezondheidsproblemen, zoals blaasontsteking en nierfalen op de loer.

Ben je benieuwd waarom katten van nature zo’n slechte drinkers zijn? Dit vind je terug in het blog: ‘De zin en onzin van speciale voeding’ dat ik schreef naar aanleiding van een lezing die ik volgde bij Esther Plantinga.

  1. Verstrek water in grote drinkbakken
    Kattendrinkbakjes zijn vaak zo klein dat katten met hun supergevoelige snorharen de randen raken. Dit kan al een reden zijn om niet te gaan drinken. Verstrek daarom veelal water uit grote drinkschalen of bijvoorbeeld een hondendrinkbak (deze gebruik ik zelf ook in het kattenhotel voor de hotelgasten). Heb je ook een hond? Let dan maar eens op hoe vaak je kat kiest voor de bak van de hond ten opzichte van zijn eigen kattendrinkbakje.
  2. Vul de drinkbakken tot aan de rand
    Helpend bij de vorige tip is het ook goed om de drinkbakken helemaal te vullen tot de rand. Zo voorkom je wederom dat de snorharen de rand raken en kun je als klap op de vuurpijl ook nog eens goed zien of je kat gedronken heeft en hoeveel.
  3. Plaats meerdere drinkbakken langs de looproutes van je kat
    Je moet je kat er letterlijk aan herinneren dat hij moet drinken. Plaats daarom op verschillende plekken in huis waar je kat graag is drinkbakken. Extra tip: Plaats ook eens een drinkbak op hoogte in de vensterbank bijvoorbeeld. Koop een mooie decoratieve schaal, vul hem met water en je slaat 2 vliegen in 1 klap.  Komt je kat ook buiten? Vergeet dan vooral ook geen bakjes in de tuin te zetten.
  4. Zet ook eens een bak met ‘ander’ water neer
    Veel katten houden niet van schoon leidingwater. Zet dus eens een bakje regenwater neer en kijk wat er gebeurt. Of wat dacht je van de echte ‘luxepaardjes’ die liever een bakje Evian of Spa blauw lusten.
  5. Zet de drinkbak niet langs de kattenbak of voerbak
    Het ligt bijna voor de hand maar we noemen hem toch even. Zorg dat er minimaal een paar meter afstand zit tussen de drinkbak, kattenbak of de voerbak! Dat je niet wil drinken langs de plek waar je je ontlasting doet spreekt voor zich denk ik. En het niet plaatsen naast de voerbak heeft te maken met het volgende. In de natuur zou een kat nooit zijn prooi naast water opeten. Omdat de kat zich ervan bewust is dat de bacteriën van de prooi zelf, ook in zijn drinkwater terecht kunnen komen. Ook kan de geur van het voerbakje ze afleiden, waardoor ze eerder naar de voerbak trekken en weer vergeten dat ze moeten drinken.
  6. Verrijk je drinkbakjes
    Dit kan door middel van zuurstofplantjes die in het water drijven. Zo wordt het water extra interessant voor je kat en heeft het ook nog eens een decoratieve functie, zo kun je heel mooi een vaas, met water en plantjes, op je tafel plaatsen zonder dat het afbreuk doet aan je inrichting. Let er wel even op dat er geen lood aan de plantjes zit, dit wordt vaak gedaan zodat de plantjes mooi staan in de viskom. Dit lood is echter niet gezond voor je kat!

    Wat je ook kunt doen als verrijking is een viskom (met vis) nemen. Veel katten vinden de viskom een uitstekende drinkbak. Let er wel even op dat jouw kat geen fanatieke jager is want dat is ook zo sneu voor de vis. Ga dan vooral verder met tip 10, die een stuk diervriendelijker is. 
  7. Test welk bakje de voorkeur van jouw kat heeft
    Ook katten hebben voorkeuren dus doe vooral eens een test met een schaaltje, glas, soepbord, slaschaal, hondenbak en ga zo maar door. Voeg aan deze selectie in ieder geval een mooie grote vaas, met grote voet, toe. Vooral katten met artrose vinden dit erg fijn omdat ze dan niet hoeven te bukken om te drinken. Bukken kan pijnlijk zijn in hun geval. Let wel op de grote voet anders valt de vaas snel om.
  8. Zorg dagelijks voor koel en vers water
    Katten drinken graag koel en vooral ook vers water. Ververs daarom dagelijks de drinkbakken (dit geldt ook voor de drinkbakken met regenwater). Zorg er naast het verversen ook voor dat je de bakken zelf ook schoonmaakt, zodat het slijmerige randje wat overblijft ook schoon is. Zomertip: Op zonnige dagen is meerdere malen per dag het water verversen geen overbodige luxe.
  9. Geef je kat stromend water
    Veel katten vinden het leuk om te drinken uit stromend water. Speciaal hiervoor zijn er drinkfonteinen op de markt maar natuurlijk voldoet een fonteintje of waterval in de tuin ook. Leuk weetje: Een groot deel van de voordelen van een drinkfontein ten opzichte van een waterbakje liggen volgens onderzoek vaak niet aan het feit dat het water stroomt. Maar aan het feit dat de fontein meestal groter is dan de waterbak (zie tip 1) en heeft de fontein een stekker waardoor deze op de een of andere manier niet in dezelfde hoek kan staan als de kattenbak en de voerbak (zie tip 5). Daarom kun je misschien beter, zoals goed personeel betaamd, op verzoek de kraan opendraaien zodat katlief van het verse koele water kan genieten. 
  10. Geef je kat water om mee te spelen
    Deze tip is vooral super in de zomer. Vul een wasteiltje (of andere grote bak) met water en leg daarin bijvoorbeeld een Robofish. Deze vis die je koopt in de speelgoedwinkel omdat het eigenlijk kinderspeelgoed is zwemt rond in het badje waardoor je kat op jacht kan. Het water wat hij hiermee aan zijn pootjes krijgt likt hij nadien zelf op waardoor hij ook weer wat vocht binnenkrijgt.
  11. Geef je kat extra lekkere ‘drankjes
    Speciaal voor de slechte drinkers zijn er lekkere drankjes te koop zoals de ‘Kattensoup’.De ‘Kattensoup’ van Gourmet, die volgens de fabrikant, ‘Een delicate bouillon met echte stukjes kip of tonijn’ zou moeten zijn valt volgens veel gebruikers, en ook mijzelf, erg tegen. Er zit namelijk erg weinig, zowel water als vlees/vis, in het zakje. En tot slot was vooral de prijs/ kwaliteitsverhouding erg slecht.

    Schijnbaar heeft Sheba ook een soep, de ‘Classic Soup’, in haar assortiment die helaas ook niet voldoet aan de verwachting volgens de reacties. Wat dan een betere deal zou zijn is de Miamor Vitaliteitsdrank. In plaats van in kleine zakjes zit deze drank met stukjes in blikken van 135 ml. En is verkrijgbaar in 2 smaken die desondanks toch niet door alle katten lekker gevonden worden, sla dus niet meteen een hele pallet aan voor jouw slechte drinker.

    Naast deze kattensoepjes kun je ook nog uitwijken naar snacks zoals Liquid Snacks (die ook ideaal zijn om medicijnen in te verstoppen), Milky’s of andere vormen van kattenmelk. En wist je dat er zelfs speciale katten pudding en yoghurt op de markt zijn?

    En als laatste advies voor deze tip: Kook eens een lekkere kippenbouillon voor je kat! Vooral wanneer hij nog wat lauwig is zal je kat deze soep niet kunnen weerstaan.
  12. Geef je kat KVV in plaats van brok
    Ook stond de tip: ‘Geef je kat KVV (Kant-en-Klaar-Voer) te eten want hier zit meer vocht in dan in brok’. Dat is zeker waar maar volgens dezelfde lezing van Eshter Plantinga als waar ik bovenin dit blog naar doorverwees, is uit onderzoek het volgende gebleken: ‘Wanneer je katten extra water ‘toedient’ door bijvoorbeeld het verstrekken van KVV of het voeren van een extra zakje natvoer zal de kat het opgenomen vocht minder gaan drinken uit haar drinkbak. Zij compenseert dit extra vocht simpelweg door minder water te gaan drinken.’ De enige manier om je kat echt meer vocht binnen te laten krijgen door eten, is, volgens het onderzoek, om je kat volledig op natvoer te zetten. Katten met een geschiedenis van blaasproblemen zouden door het volledig overgaan op natvoer ineens probleemloos zijn geworden.

    Extra tip van mij: ‘Ga je volledig over op natvoer kies dan voor een goede kwaliteit natvoer waarvan je weet wat er precies inzit. In (zover ik weet alle) supermarkten natvoeren zitten bijvoorbeeld ‘Vlees en dierlijke producten’ of ‘Vis en visbijproducten’ waarvan je dus geen idee van welk dier ze afkomen en welke eiwitten je kat binnenkrijgt. Dit kan bij het optreden van voedselintolerantie grote problemen geven met het vinden van de oplossing. Wanneer je kiest voor wat betere merken zal er bij de samenstelling precies op staan welk dier of welk onderdeel van het dier in het voer zit en in welke mate. En ander bijkomend voordeel is dat de fabrikant bij wijziging van de samenstelling dit kenbaar moet maken, terwijl bij de mindere voedingen de samenstelling iedere batch wijzigt. Zij gebruiken simpelweg de producten die voor handen zijn.

Bonustip: Meng natvoer met wat water
Zoals je al las in bovenstaande tip heeft extra water toevoegen geen goede invloed op meer drinken. Wel is het zo dat je dan zeker weet dat je kat dit vocht in ieder geval binnen heeft. Deze truc gebruik ik vaak bij oude van dagen die in het hotel logeren die toch al een vrij slechte turgor/ vochthuishouding hebben.

We hebben nu tips behandeld om je kat meer te laten drinken. Maar sommige katten drinken al veel, veel te veel om precies te zijn. Tijd voor een check up bij de dierenarts zou ik zeggen. Te veel drinken kan duiden op wel 15 verschillende aandoeningen aldus het MCD. Denk maar eens aan ziektes zoals: Nierfalen en suikerziekte (diabetes).

Heb jij nog tips toe te voegen aan deze lange lijst? Deel ze dan vooral onder dit blog.

Groetjes Wendy